Юбилеен концерт на НЧ "Земеделец-187" в Ново село

145 години навършва новоселското огнище на култура и на просвета за възрастните. Създадено от будни новоселяни  в годините на турското владичество, то се превръща в пазител на българския дух, в продължител на народните традиции, в място за просвещение. Празникът започна в 17.30 ч. на 23 май с полагане на венци пред паметника на читалищните дейци, върху който са изобразени два портрета. Първият е  на арх. Илия Попов - подарил проекта за читалищния дом, двете мраморни плочи с имената на загиналите във войните новоселяни и богатата си библиотека. Вторият е на Софрони Ангелоев, работил почти 50 години тук като председател и секретар, като режисьор и диригент, разширил с дарения сградата на читалището.

Поздравителни слова произнесоха Деяна Стоянова - секретар на Община Ново село и Ирена Цветкова - директор на СУ "Св.св. Кирил и Методий“, която подари картина на любимото читалище. областният управител Албена Георгиева и кметът на общината г-н Г.Стоенелов. Концертът се състоя в големият салон на читалището. Той бе открит от Андрей Димитров - бивш председател на читалището.  Доклад за историята и настоящите успехи изнесе Любка Ангелова - секретар. Дейците и самодейците бяха поздравени от Лъчезар Попиванов - зам.областен управител. Първи на сцената излязоха малките рецитатори от СУ „Св.св. Кирил и Методий“, което честваше своя патронен празник. Детският хор повдигна настроението с песни за солунските братя, пети от няколко поколения. Специални гости бяха народната певица Николета Валентинова, направила първите си стъпки и в новоселското читалище и детският танцов състав на НЧ „Светъл ден-2009“ гр. Видин с ръководител Йоана Ванкова. А после на богато украсената сцена започнаха да се редуват домакините - трите детски танцови състави при читалището с ръководител Елеонора Бондова, женска битова група с ръководител Иван Рангелов, танцов състав „Гъмза“ и „Мераклии“-те или както се наричат те „хоротропците“ от новосъздадената хоротека с ръководител Василка Меицова. Може и да не е кръгъл юбилей, но 145 години си беше прекрасен рожден ден, на който партньорите от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ Ново село поднесоха огромна торта - за всички деца на сцената. Кетъринг бе осигурен и за около 70 самодейци, които са се учили на тази сцена и оттук са разнесли славата на новоселската култура.

   В Ново село не може и без прословутото хоро на мегдана, което събира потомците от всички краища, не може без духовата музика, която разиграва младо и старо. Два часа Балейската духова музика весели на площада събраното множество. Завършек даде пищната заря, която освети чак водите на Дунав и зареди с настроение хората за най-българския празник.

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 23 юни 2019 година

Магичен, вкусен и любопитен!!! Неделник" брой 263- ти вече е на сайта. Преглеждаме старите вестници и се захващаме със стари оръжия и хайдушки игри, с фестивал, със "самодиви" и с магията на цирковото изкуство. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци" е на фолклорния събор "Леденика". Той замина вчера, но нека разберем от него..

публикувано на 23.06.19 в 15:17

Докога комарите ще тормозят видинчани?

Едва ли има жител на Видин и близките населените места по поречието на река Дунав, който да не е бил хапан от комар. Комарите не са нещо ново за нашият град, но тази година те са изключително много и тормозят всички ни. Освен неприятния сърбеж, който предизвикват, те могат при ухапване и да ни заразят с много опасни болести. Затова и Общината се мъчи да..

публикувано на 21.06.19 в 16:33

Мария Йорданова - живот отдаден на читалищното дело

В рубриката "Думата имат старейшините" ни гостува Мария Йорданова. Тя е  родена в село Гъмзово през 1949 година.  Работата на Мария Йорданова не е обикновена, тя е най-вече просветителска, защото тя работи като библиотекар, а по-късно и като секретар в народно читалище "Просвета 1928" Гъмзово . И така цели 43 години. Днес въпреки че е..

публикувано на 20.06.19 в 17:55

Архитектура и природа ще привличат туристи във Видин

Агенциите за регионално развитие във Видин и Монтана работят за представяне на природните забележителности на трансграничния регион по иновативен и атрактивен начин, насочен към опазване и популяризиране на природните обекти. Изработени са рекламни материали- каталози и албуми, мултимедийна презентация представя туристически маршрути. "Природното..

публикувано на 20.06.19 в 17:36

Челопек ще е домакин на детски театрален лагер

Куклено-театрален лагер "Хвърчило" ще се проведе от 7 до 13 юли във врачанското село Челопек. Творческото приключение е за деца от 8 до 13-годишна възраст, с интерес към кукленото изкуство. Организатори са актрисите, вдъхновени от богатството на кукления театър и от любовта към природата- Мануела Саркисян и Силвия Тенева.  "Решихме, че..

публикувано на 20.06.19 в 17:35

Как ще се промени центърът на Видин след ремонта

Усилено се работи по ремонта на централната пешеходна зона във Видин- от Крайдунавския парк до средно училище "Цар Симеон Велики". Почти са приключили дейностите в първия участък, на който започна реконструкцията- от дигата в Крайдунавския парк до сградата на Бюрото по труда. Ротондата до сградата на драматичния театър е премахната, положени са..

публикувано на 20.06.19 в 16:52

Ще бъде ли достъпен централният площад на Видин за хората с увреждания

Митко Николов е председател на видинското сдружение "Достоен живот". От години се придвижва с инвалидна количка и за него е важно градската среда да бъде достъпна . В момента се извършва реконструкция на централната пешеходна зона на Видин. Ще бъдат ли достъпни след ремонта площадът и обществените сгради за хората с различни увреждания? "Не..

публикувано на 19.06.19 в 16:33