Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са очакванията от новите евродепутати

Снимка: Радио ВИДИН

Вотът за избор на евродепутати приключи. Остава да бъдат обявени окончателните резултати и да бъдат преброени преференциите. Какви са очакванията на видинчани от новите избраници, които ще представляват България?

"Да има повече европроекти, за да се облагодетелстват селата. За нас, за хората, да има по-добри доходи. Децата ни да се върнат от чужбина... Да защитават интересите на България, да предлагат програми, по-добри за нас... Определено нищо не очаквам, нищо не може да направят... Те обещават всичките "преди сватбата" много неща, след това обаче всички се дърпат назад. България затова е на това дередже...", смятат видинчани.

Тази сутрин предаването на изборните книжа все още не беше приключило. Преди девет часа тази сутрин пред Районната избирателна комисия във Видин все още имаше опашка от представители на секционни комисии, чакащи за обработка на протоколите. Пред сградата на областната администрация, където се приемат книжата, чакащи коментираха пред Анжела Каменова организацията:

"Като сме застъпили вчера в 6 часа сутринта, правете сметка колко часа не сме спали... Хората работят усилено. Ама е така- сгрешени бюлетини, докато се оправи... В 2 часа сме пристигнали. За 12 часа няма как да минем. Физически не всеки издържа. Линейка мина..."

Спокойно и дори вяло протече изборният ден в ромския квартал "Нов път" във Видин. Жителите на квартала гласуваха в 8 секции. Какви са очакванията на жителите му и дали се чувстват европейци провери Гергана Панова.

"Да се върнем вече в тази България... Оставили сме си тука домовете. От 10 години сме там... Млади сме, искаме да работим... Тука не се чувстваме европейци, щото нямаме техния стандарт, техните заплати", казаха 25-годишните Диего и Светослав, върнали се специално за изборите от Германия, където работят.

"Избираме да има големи заплати у тоя Северозапад. У Видин най- много, що е най- бедния град в Европа", заяви 67-годишната баба Захарина.

Във Врачанското село Косталево не се уплашиха от машинното гласуване. Машинното гласуване се оказа лесно.

"С машината много лесно се гласува. Даже възрастни хора я предпочитат. Те знаеха и си искат на машината да гласуват. Никакви трудности и проблеми", каза Ренета Христова- председател на секция 83 в село Косталево пред Ива Антонова- кореспондент на БНР за Враца.

Защо са важни тези избори за жителите на Косталево?

"За по- добро... Да вървят тия хора да оправят тая държава..."

5 партии ще изпратят свои представители като депутати в Европейския парламент.

"Интересно е да видим Демократична България, понеже тя е на ръба между това да получи мандат и да не получи. Трябва да изчакаме официалните данни от ЦИК и тогава вече може да сме сигурни. Поне за мен- да, изненада са. Всички предвиждаха много по-малко като процент. Те успяха да постигнат един много добър резултат за тяхната коалиция и това е победа за тях", каза Светлин Тачев - социолог от агенция "Галъп интернешънъл" с която БНР работи на тези избори.

Избирателна активност на тези избори е най-ниската от 2009 година насам:

"Това е една тенденция тя да намалява. Този път тя е с около 7-8 пункта по-надолу от предишните евроизбори. Което дава предпоставка да виждаме, че има някакъв проблем."

Въпреки скандалите около "Апартаментгейт" и еврофондовете, БСП не успя да мобилизира своя потенциал.Според социолога победата на ГЕРБ се дължи на:

"Последната седмица господин Борисов успя да поеме кампанията в свои ръце и по този начин той успя да стигне до тази победа."

Преференциалният вот е 50/50:

"Самата възможност да се използва това разместване и избиране на преференции се е повишило със около 6-7 пункта. Това ни казва нещо много просто- българите се научиха да използват механизмите за по-демократично участие", допълни социологът Светлин Тачев.

ВМРО са друга от изненадите на тези избори. Защо? Може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00