Социалното министерство с информационна кампания във Видин

Снимка: Областна администрация- Видин

Информационна кампания на Министерството на труда и социалната политика "Промяната е в нашите ръце" се проведе във Видин. Заместник-министър Султанка Петрова акцентира на приетата вече Национална стратегията за активен живот на възрастните хора в България:

"България е една от най-бързо застаряващите страни не само в Европа, но и в света. Затова като приоритет в Дирекция "Жизнено равнище, демографска политика и социални инвестиции" ние си поставихме тази задача да разработим тази национална стратегия, с която да бъдат подкрепени възрастните хора в България и най-вече всички ние да осъзнаем, че възрастните хора не са бреме, а капацитет, който ние трябва да използваме."

Стратегията трябва да даде мотивация на възрастните хора да се чувстват полезни и да бъдат достойни граждани в собствената си държава, коментира заместник-министърът. 21.3 % е населението над 65 години в България по данни на националната статистика към края на миналата година. С най-застаряващо население в страната е област Видин, където възрастното население е близо 30%.

На срещата беше представен и Законът за предприятията на социалната и солидарната икономика.

От екипа на социалното министерство представиха също политиката за повишаване на жизненото равнище и доходите на населението. По данни на социалното министерството за първото тримесечие на тази година средната работна за страната бележи ръст 12,2 %, но за Видин остава най-ниска- около 800 лева.


Вижте още

Иззеха дърва във Врачанско

Проверка в частен имот в село Враняк , община Бяла Слатина, служители на полицията са открили 2 ,5 кубически метра без докумен т за произход- незаконно придобит дървен материал. Дървата са иззети от служители на Регионална дирекция по горите- Берковица. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 22.10.19 в 09:59

Снимката на 21 октомври 2019 година

Стартира поетапното строителство на 13,4 км от пътя  Мездра - Ботевград. Днес изпълнителят започна подготвителните дейности за обезопасяването на обекта.  Всички дейности, които ще се извършват през следващите дни са в страни от настоящото пътно платно и няма по никакъв начин да възпрепятстват трафика. Провериха строежа край Кнежа на..

публикувано на 21.10.19 в 18:00

Започва строителството на пътя Мездра-Ботевград

Стартира поетапното строителство на 13,4 км от пътя  Мездра - Ботевград. Днес изпълнителят започна подготвителните дейности за обезопасяването на обекта. Всички дейности, които ще се извършват през следващите дни, са встрани от настоящото пътно платно и няма по никакъв начин да възпрепятстват трафика, информират от АПИ.    Изграждането на..

публикувано на 21.10.19 в 17:50
ОУ

Учениците от село Раковица събират разделно отпадъци

Ученици от Основно училище "Христо Ботев" в село Раковица, общ. Макреш, са започнали да събират разделно отпадъци. Идеята е  на преподавателя по история и английски език Малин Маринов. Идеята е да ги уча на екология, а  със събраните пари да купим нещо полезно, каза за Радио ВИДИН преподавателят:  "Моята идея се зароди, защото видях из цялото..

публикувано на 21.10.19 в 17:25

Провериха строежа край Кнежа на газопровода Балкански поток

Проверка на строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз"  ЕАД в района на гр. Кнежа извършиха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.   Трасето на преносния газопровод Балкански поток от границата с Турция до Сърбия ще премине..

публикувано на 21.10.19 в 15:50

26 милиона за нов екологичен транспорт във Враца

Община Враца получи 26 млн.лв., с които ще бъдат закупени 9 чисто нови тролейбуса и 13 чисто нови електробуса. Договорът за безвъзмездната финансова помощ бе подписан от Мария Попова - изпълняваща функциите на кмет и от министъра на околната среда и водите Нено Димов. На подписването присъства и управителят на "Тролейбусен транспорт" Виктория..

публикувано на 21.10.19 в 15:41

В Берковица честват 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков

На 22 октомври, от 17:30 часа, в Къща-музей "Иван Вазов" ще бъде представена книгата "През февруари при бащата на "Януари". Гостува авторът- журналистът и краевед от Лом Юлий Йорданов. Ще бъде подредена изложба от карикатури по произведения на Йордан Радичков и неговите герои в Къща-музей "Иван Вазов". На 23 октомври, от 17:30 часа, ще бъде открита..

публикувано на 21.10.19 в 14:18