Читалището във Василовци отпразнува 120-годишнината си

19
Снимка: Донка Йорданова

С водосвет пред местната църква "Свети Георги" започна празникът, посветен на 120-годишнината на читалище "Събуждане-1899" в брусарското село Василовци. Литийното шествие отведе хората на площада, където детски ансамбъл от Монтана изнесе концерт. Тържествено бе открита и паметната плоча с името на читалището, дарена от родения във Василовци проф. д-р Иван Гаврилов. Плочата бе осветена от архимандрит Антим. 
Гостите на празника разгледаха и трите изложби в Художествената галерия- живопис, гоблени и рисувани предмети. Свои творби показаха местната художничка Райна Цветанова-Аши, Йорданка Велева и Виктория Владимирова. 

По-късно в салона на читалището местни фолклорни групи изнесоха програма, с рецитал и песни. В програмата бе отредено място и на хор "Берьозка" от съседното село Расово, както и на танцьорите от фолклорен ансамбъл от Лом. С едноминутно мълчание бе отдадена почит и на хората, които са оставили своята следа в читалището, но вече не са между другите. Активни дейци и самодейци получиха грамоти. 

СнимкаНа проф. д-р Иван Гаврилов, основен дарител в селото, бе връчено званието "Почетен гражданин на Брусарци". На свой ред той подари на читалището икона и книгата "Българската цивилизация", а на кметството- икона и две карти. 
"Едната карта е от 20-те години на 20 век, на нея село Аспарухово, общ. Медковец, е отбелязано като Кърки жаба, село Замфирово е Влашка махала, село Дондуково е било Александрово, имало е две махали "Черкез махала" и "Байрактар махала"- всичко това е картографирано. Втората карта е последната аеорснимка на Василовци, направена от 10 км височина от Военно-картографския институт"- каза професорът. 

По негова покана Монтанският театър представи най-новата си постановка "Марихуаната на мама е най-добра". Трупата получи като подарък икона на Чипровската Богородица и книгата "Василовци сред Поломието" на Милан Миланов. 

СнимкаСкъп и много специален гост на тържеството бе и Величка Каменова, снаха във Василовци. Дълго време е учителствала в селото, била е част от театралната трупа и една от най-активните в самодейните изяви:
"Тържеството напълни душата ми....В един празник като този нямаше и следа от едно село, което толкова отдавна познавам. Променен е обликът- на децата, на сцената... Красиво направено, красиво изказано, красиво изпято... Децата не пееха, те звъняха... Един празник, който беше великолепен... Всичко беше прекрасно... Нямаше нищо излишно. Едно мило тържество, в което всички казаха: "Обичам те, Василовци!" 


Снимки: Донка Йорданова
Вижте още

Снимката на 19 юли 2019 година

Петима лекари от неврологията на видинската болница "Св. Петка" подадоха молби за напускане с едномесечно предизвестие. Завеждащият на отделението д-р Ангел Петров обясни, че причина за оставките на медиците е неравномерното заплащане в отделенията. По думите му: "Не може един ушен лекар с 6 легла да взима 2 400 лева, а шеф на отделение - 1..

публикувано на 19.07.19 в 18:20

Успешно четвърто издание на "Село назаем" в Долни Вадин

Успешно завърши инициативата "Село назаем" в оряховското село Долни Вадин. Това бе четвъртото й издание, а 19 млади хора помагаха на местните жители, каза   за Радио Видин Анелия Радулова, председател на местното читалище "Съзнание-1927". "19 са доброволците, взели участие. Най- младият е на 21 години, а най-възрастният на 52. Доброволците..

публикувано на 19.07.19 в 15:51

Пуснаха видеонаблюдението в центъра на Видин

Новото видеонаблюдение в центъра на Видин вече работи. То е изградено по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона, каза ръководителят на проекта и главен архитект на общината Ангел Недялков и добави:   "Видеонаблюдението предполагам, че ще реши проблема с вандалските прояви, защото качеството е толкова високо, че при всяка една..

публикувано на 19.07.19 в 15:32

Подмениха книгата за посетители на връх Ком

Доброволци от Сдружение "Заедно за Берковица" поставиха нови табели, указващи пътя към връх Ком. Те са подновили и специалната книга за впечатления на изкачилите върха и кутията, която я съхранява , съобщи  Димитър Манов от Сдружението: "В тази книга посетителите на върха ще могат да запишат техни впечатления от самото качване и да отправят пожелания..

публикувано на 19.07.19 в 15:28

Ограничават достъпа на автомобили по обновената пешеходна зона на Видин

Подготвени са промени в Наредбата за организацията на движението и в Наредбата за обществения ред, които касаят управлението на реновираната централна градска част на Видин. Това съобщи кметът Огнян Ценков и обясни, че с тях ще бъде ограничен достъпът на автомобили над 3,5 тона по обновената пешеходна зона: "Общинската техника, която ще почиства,..

публикувано на 19.07.19 в 15:21

Село Ивановци иска да почете своите герои

Паметник ще бъде изграден до края на лятото на площада в село Ивановци, община Видин. Монументът   ще е в памет на загиналите войници от населеното място  в национално-обединителните войни /1912 -1917/ . За инициативата са събрани около 2000 лв. дарения, като са необходими още 1000 лв., каза за Радио ВИДИН Борислав Филипов кмет на Ивановци:..

публикувано на 19.07.19 в 15:16

Лекарите от Неврологията във Видин подадоха оставки

Петима лекари от неврологията на видинската болница "Св. Петка" подадоха молби за напускане с едномесечно предизвестие.   Завеждащият на отделението д-р Ангел Петров обясни, че причина за оставките на медиците е неравномерното заплащане в отделенията. По думите му: "Не може един ушен лекар с 6 легла да взима 2 400 лева, а шеф на отделение - 1 280."..

публикувано на 19.07.19 в 14:38