Иван Иванов, кмет на Стакевци: "Българчета от цяла Европа идват в Детския ни приключенски лагер"

"Възстановеният летен лагер дава възможност на децата не само да преживеят едно незабравимо лятно приключение, но и провокира творческия им потенциал. В продължение на седмица децата завързват нови контакти, учат се да общуват, да Снимкаработят в екип, свикват да бъдат по-самостоятелни, да се справят сами в различни ситуации, добиват увереност и израстват. Тук те се учат и забавляват сред природата, яздят, стрелят с лък, рисуват и спортуват".  С това се похвали кметът на белоградчишкото село Стакевци, Иван Иванов. 


Първите лагерници тази година ще дойдат на 16 юни. 

"Тогава в селото става интересно, защото ние нямаме деца и изведнъж идват такива от цяла Европа. Това са българчета, чиито родители работят в чужбина. Даже миналата година в магазина ми направи впечатление, че едно дете превеждаше на друго и аз останах с впечатлението, че то не е българче. След като попитах обаче разбрах, че то също е българче, ама не знае български. Представяте ли си? Ето- това е трагедията ни..."


СнимкаВ "Добро утро, кмете" Иван Иванов каза, че в селото се живее много спокойно, няма престъпност. Проблемът е, че хората са малко, постоянно живеещите в Стакевци са около 120 човека.


"Вярно е, че останахме малко и то повечето жени", обясняват и местни жителки, насядали по пейките пред къщите си в ранния следобед. Оказа се, че това тук е стара традиция и както и кметът по-късно каза- "единственият вариант за обмен на информация или "селският телефон".


"Весело е с бабите. Много са духовити и много им е специфичен и езикът- това е т.нар. турлашки диалект. Във връзка с това мога да кажа, че родените тук, където и да ги отведе животът- София, Варна, Хасково, върнат ли се в родното място, веднага превключват и започват на турлашки. Сякаш никога не са напускали това място..."  


Снимкасвен работата в градинката и в двора, други занимания за преобладаващото възрастно население в селото липсват. В Стакевци няма пенсионерски клуб. Това обаче явно не пречи на жителите му да изживяват спокойно стрините си:

"Ние сме пенсионери, дошли от града. Доволни сме- гледаме си градинките, имаме и възможност за допълнителна работа. Тук има къщи за гости и ходим да чистим там... Към селото имахме певческа група и винаги сме били първенци. Ходили сме навсякъде- в Русе, във Варна, в Копривщица сме ходил два пъти. В Горно Сахране взехме първа награда. За съжаление вече сме възрастни, а и две от певиците починаха... Аз си гледам прасе и няколко кокошчици, имам си градинка и от всичко по малко. Спокойна съм, защото нямаме Снимкакражби. Ние сме последно село по пътя и няма как крадците да се измъкнат, ако рекат да дойдат... Природата ни е прекрасна и много хора идват да си почиват. Дори сега завърши поредният пленер на художници, които идват тук всяка година да рисуват... Тук имаме много диви животни- лисици, чакали, диви прасета, които обаче правят малко пакости в картофите. Иначе са много вкусни задушени точно с картофи... Тук сме останали повече жени и понякога ни е трудно. Няма кой да накоси сено, няма кой да свари ракията или да свърши друга мъжка работа. Трудно е дори за това, че няма на кой да наготвиш... Малко сме наистина. Другите измряха. Младите пък не поемат щафетата от нас. По-лесно им в чужбина. Моите и двете деца са в Мюнхен... Не винаги има всичко, както е в градовете, скучно е малко, но се живее сравнително добре...", обясняват местни жители.  

В Стакевци има ловна дружинка, кметът също е ловец: 

"За миналата година сме отстреляли 26 прасета. Доста сговорна дружинка сме. Тук теренът е великолепен, гледките са невероятни, много е красиво. На лов обикновено ходим около 20 човека, но на брой сме около 45- 50 ловци. Не всеки може постоянно да идва. Но имаме един дядо например, който вече е на осемдесет и няколко години, който редовно идва с нас. Имаме и човек на 92 години, който пък също редовно си поддържа билета... Най-интересният ни трофей беше един глиган от 180- 200 кг. СнимкаИначе рецепти за приготвянето на прасета има много, но са си наша тайна. Мога да кажа само, че най-важното след лов е шишът- шишът да се върти там на огъня- това е приятният момент на лова. Както и многото приказки разбира се. Нали знаете кога най-много се лъже- на избори и на лов..."  

В Стакевци е роден и световно известният учен, професор Виден Табаков. Българинът е ключова фигура в американската космическа програма. Виден Табаков учи в Германия и Австрия, след това участва в разработката на свръхзвукови самолети в Аржентина, а за  Съединените щати заминава по покана на "бащата" на американската ракетна техника- Вернер фон Браун. Участва в екипите, осигурили безопасността на полетите на ракетите "Сатурн - 5" и космическите кораби "Аполо". Превръща се в един от най-титулуваните учени от НАСА и американските военновъздушни сили.

Във връзка с третата годишнина от смъртта му, на фасадата на родната му къща в началото на седмицата бе поставена паметна плоча. Виден Табаков умира на 95 години на 6 юни 2015 година в САЩ.

Как местните опазват природата и традициите, предадени им през вековете. Какви са спецификите на турлашкия език и кухня, как се приготвя Бел муж и други характерни за този край рецепти, как приготвят дивеч и притеснява ли местните новината, че в околността се е появила мечка. Какво се знае в родното село за Виден Табаков и как го помнят земляците му- чуйте в звуковия файл


Вижте още

Висше образование у нас или в чужбина- какво избират младите

През последните години все по- често на младите хора се налага да избират къде да продължат образованието си, след завършване на средното училище- в България или в чужбина. За съжаление знаещите и можещите хора, избрали да придобият висшето си образование у нас, са изправени пред редица трудности, които често са пречка за нормалното следване...

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се..

публикувано на 25.06.19 в 14:18

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40