Нови възможности за работа и препитание в защитени природни зони

Снимка: Радио ВИДИН

Как да се развива местната икономика в населени места със защитени природни зони? Решение предлагат от природозащитната организация WWF- България. В две български общини- Белене и Иваново, които попадат в два природни парка "Персина" и "Русенски Лом", са разработени иновативни решения, свързани с нови възможности за препитание.

7 страни по поречието на река Дунав работят заедно за развитие на местната икономика в защитените територии. Поради регулациите, свързани със статута им, тези зони често са възприемани като възпрепятстващи местното развитие, докато техния собствен икономически потенциал остава недооценен, въпреки социалните и икономически ползи, които те носят. Чрез LENA (Местна икономика и опазване на природата в региона на река Дунав) WWF работи с 11 защитени територии, покриващи повече от 375 000 ха и над 15 зони от "Натура 2000". Финансирането на проекта е европейско- чрез Дунавската програма и национално съфинансиране.

Снимка"Изпълнява се в 7 страни като са включени 13 организации- Общини или Общински съвети, зависи от държавата. И България в лицето на WWF- България е водещ партньор на тази коалиция. Аз лично, когато се заех с проекта, това, което най- ме впечатли, беше как 13 партньора могат да работят заедно и то посветени на една цел- развитието на регионите около река Дунав. Основното в проекта е да се насърчи местната общност и някакви иновативни решения, така че да се подобри начина на живот на хората по река Дунав и особено в защитените зони", каза Диана Андреева- координатор на LENA от WWF- България.
 
Обучени са 97 дунавски водачи, като основната идея е не само да се показва реката, а и близки природни забележителности. Те са задължени да развиват собствени туристически пакети. В България са обучени и рибари как да се грижат за биоразнообразието.

"Друга важна дейност е електрическата мобилност. Идеята е да се направи една мрежа и да речем един колоездач да може да тръгне от извора на Дунав и да стигне до края му, сменяйки електрически колела. В българските партньори- Белене и Иваново вече са инсталирани по три такива колелета, както и зарядна станция", допълни Диана Андреева.

СнимкаИдентифицирани са и веломаршрути не само по поречието на Дунав, но и навътре в страната, така че хората, които имат интерес, да могат да разгледат това, което има в съответните страни.


По един такъв маршрут се проведе велопоход- от Белене до защитена местност "Кайкуша". Включиха се близо 50 човека- предимно деца. 12 километра в едната посока трябваше да изминат колоездачите- по асфалтов път, който минава покрай АЕЦ "Белене". Възрастните бяха любители на колоезденето, сред тях бе Светослава Врайкова:


"Река Дунав представя много красиви гледки. Това са предпочитаните от мен маршрути. Не съм пробвала още електрически велосипед, не знам какви са неговите предимства и недостатъци, но си предпочитам въртеливото движение."

Габриеле, Ема и Вероника са четвъртокласници от местното средно училище "Димчо Дебелянов":


"Добре се справям. Забавно е ... Еднакво време намирам за телефона и за колелото. Малко се изморих... Карам колело от много малка. Излизам повече, гледам да не прекарвам толкова време на телефона..."

Снимка

Какво може да се види в защитена местност "Кайкуша" разказа Даниела Каракашева- главен специалист "Връзки с обществеността" в Природен парк "Персина":"На това място се намира блатото Кайкуша- едно много важно място за водоплаващите птици. В миналото е било любимо място за риболов. Блатото, в резултат на човетка дейност, е било пресъхнало доста дълго време. От няколко години, заедно с WWF- България от Природен парк "Персина", се опитваме да го наводним това блато и да възстановим водния режим. Успяхме да го възстановим в известна степен, има някакви видове риба в това блато, на все още не е място за риболов."

Блатото е любимо място за водоплаващи птици- малък корморан, белоока потапница, ливадния дърдавец и други. Пълно е и с комари. С тях се хранят лястовиците, прилепите и някои видове риби. В блатото има и заливни гори. Дърветата издържат периоди на суша, могат да виреят и в периоди на наводнения.

СнимкаОще един маршрут имат намерение от Община Белене да предложат на хората, които са велолюбители. Той минава през остров Персин- там се намира действащият затвор, най-голямото по площ Рамсарско място в България- поддържан резерват "Персински блага" и бившият концлагер "Белене". Островът е част от Беленските острови. До него се стига през железен понтон и се влиза през входа на затвора. Входът нощем се охранява и от обучени кучета, наред с физическата охрана и разположените навсякъде камери. Снимането от моста, който свързва града и острова, е забранено.

"Това е комплекс Беленски острови. От моста тук се виждат остров Магареца и остров Щуреца, а отсреща е най- големият български дунавски остров- Персин", продължава да разказва за местните природни дадености Даниела Каракашева.

СнимкаОколо 16 километра е дълъг остров Персин, широк е 8 километра, но това зависи от нивото на река Дунав. В действащия затвор има затворници на лек режим, други са с доживотни присъди. Част от острова е заета от селскостопански земи. 25 хиляди декара е обработваемата земя- от тях 7 000 декара са пасища. Към затвора има краварник, до него е построено новото общежитие. Държавното предприятие "Затворно дело" е наело арендатор да обработва земята. Млякото, което се добива от кравите, се продава. Целият остров е с диги- около 35-36 километра, правени от лагеристи в периода 49-59- до 80-а година. Целият остров е бил пустош, която постепенно лагеристите облагородяват. Има канал, помпена станция също, която отводнява земите, когато Дунав е висок и наводнява обработваемите площи. Затворът последно е бил наводняван през 1984 година- водата стига над три метра и половина.

Малка бяла чапла, водни кокошки, лебеди, малък гмурец и още ред други птици обитават влажната зона на остров Персин. Мястото е рай за птиците, защото са необезпокоявани от човешко присъствие и заради храната в изобилие. В миналото при дигирането на острова, влажната зона е била унищожена. Възстановяването става през 2008 година, по проект на Световната банка- с най-малко разрушения по дигите. На остров Персин има и колония на къдроглави пеликани. Един от символите на Природния парк е морският орел- една от най- редките гнездящи птици в България.

Снимка"Проблемът на самия маршрут, е че трябва да има задължително водач от Община Белене, фондация "Остров Белене" или от Природния парк, за да може да се влезе на острова", поясни кметът на Белене Милен Дулев.

Общината е спечелила финансиране за изграждане на нов крайдунавски парк, който ще се намира до парк "Персина" и римския кастел Димум.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40