Проф. Байкова: Трансмастните киселини повишават лошия холестерол

Проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика
Снимка: Ани Петрова, БНР
В края на април Европейската комисия прие регламент за намаляване на трансмастните киселини в храните. Според него съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход, в храни, предназначени за крайния потребител, и в храни, предназначени за доставка за търговия на дребно, не трябва да надвишава 2 грама на 100 грама мазнини. 

Българските експерти от години настояват за това, коментира специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Тя обясни, че трансмастните киселини са изкуствено създадени и крият рискове за здравето:

"Трансмастните киселини са получени по синтетичен път в началото на миналия век от един французин, който търсел заместител на скъпото краве масло и в лабораторни условия успял от други източници на мазнини, в това число прословутото палмово масло, в присъствие на водород при висока температура получава едно хидрогениране на молекулата на мастните киселини и преминаването им от течна в твърда форма... Но човешкият организъм няма ензимни системи, които да разграждат такива трансформи и оттук нататък са проблемите за здравето..."

Проф. Байкова обясни, че трансмастните киселини вредят най-вече на малките деца, бременните жени и възрастните хора:

"Трансмастните киселини повишават лошия холестерол... Освен всичко друго, тъй като не могат да се разграждат, трансмастните киселини се имплантират, тоест те стават част от клетъчната структура на човека, а именно клетъчната мембрана, и разпознаваемостта на клетката към външни болестотворни агенти, в това число канцерогенни, е силно, силно занижена. Тоест имунната ни система е парирана, не можем да разпознаваме и организмът да се бори с елиминиране на болестотворни субстанции. Не на последно място от тях нашите деца станаха пълнички, защото те консумират тези захарни изделия... Най-голям е рискът за децата, защото техните адаптационни механизми за отбрана с вредителите на околната среда, за справяне с подобен род съставки, които са несвойствени за тези развиващи се организми, представете си какви щети нанасят. Минават, разбира се, и през плацентарната бариера и мозъчната бариера. Така че бременните жени, моля, да избират качествена натурални храни и въобще да забравят за лъскави опаковки, за такива с непрочетени от тях етикети..."

Специалистът апелира също потребителите да се откажат от имитиращите продукти, защото в тях няма нищо натурално, а просто някакъв пълнител, при това вреден или рисков за здравето.

Повече по тази и останалите теми може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Разказвай какво ти стори Бог!

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила..

публикувано на 20.10.19 в 08:00

Младежи от шест държави се учат на медийна грамотност във Видин

В предаването днес ви срещаме с младежи от различни държави, които се учат да развиват своята медийна грамотност. Домакин на младежкия обмен е Видин, а организатор- сдружение "Видински фонд "Читалища", по европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм +". Младите хора бяха посрещнати и от екипа ни в Радио..

публикувано на 18.10.19 в 17:40

Редица прояви за Европейската седмица на програмирането в Северозапада

С различни инициативи в Северозапада отбелязват Европейската седмица на програмирането. Някои от тях предстоят през почивните дни. Н ай-голямото IT събитие в Северозападна България "Codeweek" 2019  ще се проведе за шести път тази събота и неделя. Предназначено е за начинаещи и напреднали с интереси в дигиталните сфери - програмиране,..

публикувано на 18.10.19 в 17:32

Пътешествие във времето и пространството с "Гаяни" на сцената в "Баба Вида"

Спектакъл, наречен "Древност и космос" ще представи тази вечер музикална общност "Гаяни" на откритата сцена в средновековната крепост "Баба Вида" във Видин. Групата съчетава различни стилове в музиката и сценични изкуства. Заедно с класическите инструменти използва екзотични. Всеки концерт е уникален, защото изпълнителите разчитат изцяло на..

публикувано на 18.10.19 в 15:35

С балон над Белоградчишките скали

Белоградчишките скали, погледнати отгоре- това беше една от атракциите, която организаторите на демотура за хора над 55 години ни предложиха. Нов поглед и незабравимо изживяване за всички нас – и за двадесетгодишните, и за 60 плюс-  годишните. Защото участниците в петдневната екскурзия, която показа част от забележителности на област Видин и Монтана..

публикувано на 18.10.19 в 11:21

Евростат: Българите най-застрашени от бедност

България е страната в ЕС с най-голям дял от населението, който е застрашен от бедност или социално изключване - 32.8 на сто, или над 2.32 милиона души.Това сочат представените днес данни на Евростат. Проучването излиза на Световния ден на борба с бедността - 17 октомври. Денят се отбелязва от 26 години, като основната му цел е да осведомява и..

публикувано на 17.10.19 в 16:37

Учебна производствена авария бе отстранена във Видин

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 16:13