Проф. Байкова: Трансмастните киселини повишават лошия холестерол

Проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика
Снимка: Ани Петрова, БНР
В края на април Европейската комисия прие регламент за намаляване на трансмастните киселини в храните. Според него съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход, в храни, предназначени за крайния потребител, и в храни, предназначени за доставка за търговия на дребно, не трябва да надвишава 2 грама на 100 грама мазнини. 

Българските експерти от години настояват за това, коментира специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Тя обясни, че трансмастните киселини са изкуствено създадени и крият рискове за здравето:

"Трансмастните киселини са получени по синтетичен път в началото на миналия век от един французин, който търсел заместител на скъпото краве масло и в лабораторни условия успял от други източници на мазнини, в това число прословутото палмово масло, в присъствие на водород при висока температура получава едно хидрогениране на молекулата на мастните киселини и преминаването им от течна в твърда форма... Но човешкият организъм няма ензимни системи, които да разграждат такива трансформи и оттук нататък са проблемите за здравето..."

Проф. Байкова обясни, че трансмастните киселини вредят най-вече на малките деца, бременните жени и възрастните хора:

"Трансмастните киселини повишават лошия холестерол... Освен всичко друго, тъй като не могат да се разграждат, трансмастните киселини се имплантират, тоест те стават част от клетъчната структура на човека, а именно клетъчната мембрана, и разпознаваемостта на клетката към външни болестотворни агенти, в това число канцерогенни, е силно, силно занижена. Тоест имунната ни система е парирана, не можем да разпознаваме и организмът да се бори с елиминиране на болестотворни субстанции. Не на последно място от тях нашите деца станаха пълнички, защото те консумират тези захарни изделия... Най-голям е рискът за децата, защото техните адаптационни механизми за отбрана с вредителите на околната среда, за справяне с подобен род съставки, които са несвойствени за тези развиващи се организми, представете си какви щети нанасят. Минават, разбира се, и през плацентарната бариера и мозъчната бариера. Така че бременните жени, моля, да избират качествена натурални храни и въобще да забравят за лъскави опаковки, за такива с непрочетени от тях етикети..."

Специалистът апелира също потребителите да се откажат от имитиращите продукти, защото в тях няма нищо натурално, а просто някакъв пълнител, при това вреден или рисков за здравето.

Повече по тази и останалите теми може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Медици от болница "Света Петка": Новата методика за заплати в здравеопазването е неприложима за Видин

Министерството на здравеопазването представя по региони проект за нова методика за заплащане на лекари и медицински персонал. Предлага се възнагражденията на медицинските специалисти да са в съотношение 1,7 към тези на санитарите, а на лекарите 2,2 към заплатите им. Разпределението е справедливо, но не е приложимо, коментираха във..

публикувано на 25.06.19 в 17:48
бразилска музика

В "Музикална зона" слушаме леката и слънчева като лято бразилска музика

"Самба", "карнавал", "Копа кабана", "Рио де Жанейро", "кафе", "капоейра", "боса нова", "футбол"… Това изниква в съзнанието ни, щом се сетим за Бразилия! Представяме си пищни карнавални шествия с хиляди зрители, екзотични фиести, плажове и палми, знойни мулатки, романтика, музика и танци… Тази екзотика е в кръвта на бразилците и с нея те радват и..

публикувано на 24.06.19 в 09:45

Във всички времена възсияват светии в Църквата Христова

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии. "Да изповядваме винаги Христа и вярата си в Него!" (Мат. 10:33; 37-38; 19:27-30) "В историята на Църквата Христова е имало времена  на мир, когато всеки свободно и спокойно може да изповядва..

публикувано на 23.06.19 в 08:00

Обсъждат "Доктрината Тръмп" във Враца

Избирането на милиардера Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати се прие като изненада у нас. Неговата личност продължава да се асоциира в Европа предимно с бизнес начинанията и шоу изявите му, а не толкова с неговите политически възгледи и ходове на световната сцена. Какво обаче наистина се случва в Америка? Защо изборът на Тръмп..

публикувано на 20.06.19 в 09:12

В "Музикална зона" на 20 юни 2019 слушаме Жоао Жилберто – 2 част

Уникалният камерен маниер на изпълнение на Жоао Жилберто създава усещане за интимност и спокойствие. Музиката му говори на всеки лично. Погледът е обърнат навътре, но простичкият начин на представяне е достъпен за всеки отвън. Универсален артист със специфичен глас и техника за свирене на китара. Слушаме песни от албумите Getz /..

публикувано на 20.06.19 в 09:00
чешма

Трябва ли да има водни помощи за социално слабите?

Въпросът отново е на дневен ред, след като на национална дискусия за развитието на ВиК сектора от  КНСБ призоваха да бъдат заделени средства за водни помощи. Лидерът на синдиката Пламен Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1,5 до 3 кубически метра вода на месец: "В..

публикувано на 19.06.19 в 18:54

Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" , организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800..

публикувано на 19.06.19 в 17:32