Започва ремонт на кораба "Радецки"

Снимка: Радио ВИДИН

От една година корабът "Радецки" спря своите плавания, които по традиция се провеждат по време на Ботевите тържества. Корабът-музей "Параход Радецки” в Козлодуй е филиал на Националния исторически музей и има за цел да популяризира делото на поета и революционер Христо Ботев. Ежегодно се посещава от 10 000 души годишно и е единственият плаващ музей на Балканите. За да осъществява плавания по река Дунав, корабът е категоризиран като плавателно средство - пътнически кораб с корабно удостоверение за плаване по вътрешни водни пътища и му се прави преглед на всеки пет години. 


Добрата новина е, че "Радецки" отново ще възобнови плаванията си. Това стана възможно с отпуснати допълнителни средства в размер на 437 413 лева за извършването на планов преглед и ремонт на кораба


Националният исторически музей даде своето официално становище относно опуснатите средства за ремонтните дейности. Като плавателно средство корабът подлежи на технически надзор, извършван от Дирекция "Речен надзор - Лом” на Изпълнителна Агенция "Морска администрация“, съгласно Наредба 11 от 26.04.2004 година за прегледи на корабите и корабопритежателите. След отпадането на възможността плановият ремонт на сух док да бъде извършен в  България, в корабостроителницата в град Русе, бяха проведени проучвания с четири корабостроителници, до които може да достигне кораба. Тъй като "Радецки" е предназначен и сертифициран за плавания само в река Дунав от 374 до 845 километър, което задава и обсега на корабостроителниците, които могат да извършат ремонтните дейности. Три от тях са в Румъния, съответно в градовете Гюргево, Турну Северин и Браила и една в град Кладово - Сърбия. От корабостроителницата в Браила е получен положителен отговор и на базата на този отговор са изготвени разчетите за извършването на ремонта и бюджетната рамка, която правителството е одобрило.


Какво включват ремонтните дейности- подробен преглед на всички елементи и съоръжения по корпуса и корабните устройства - общо 26 позиции и по корабните системи, устройства и механизми- общо 19 позиции, разходи за провлачването на кораба до и от мястото на извършване на ремонта, разходи за експертиза от надзорните органи.
Предвижда се срокът за извършване на ремонта в корабостроителницата, съответното приемане от надзорните органи и издаването на ново разрешително да отнеме над два месеца. Прегледът се извършва на всеки 5 години и е предпоставка за продължаване на срока на валидност на корабното свидетелство за извършване на плавания.

Размерът на основните разходи- тези по ремонта и по провлачването на кораба, са близо 86% от общата сума. Поради тази причина се изисква провеждане на открита процедура по Закона за обществените поръчки.

След приключването на процедурата по Закона за обществените поръчки и извършването на ремонта в корабостроителницата, кораб-музей "Параход Радецки“ ще възобнови своите плавания.

Вижте още

Медици от болница "Света Петка": Новата методика за заплати в здравеопазването е неприложима за Видин

Министерството на здравеопазването представя по региони проект за нова методика за заплащане на лекари и медицински персонал. Предлага се възнагражденията на медицинските специалисти да са в съотношение 1,7 към тези на санитарите, а на лекарите 2,2 към заплатите им. Разпределението е справедливо, но не е приложимо, коментираха във..

публикувано на 25.06.19 в 17:48
бразилска музика

В "Музикална зона" слушаме леката и слънчева като лято бразилска музика

"Самба", "карнавал", "Копа кабана", "Рио де Жанейро", "кафе", "капоейра", "боса нова", "футбол"… Това изниква в съзнанието ни, щом се сетим за Бразилия! Представяме си пищни карнавални шествия с хиляди зрители, екзотични фиести, плажове и палми, знойни мулатки, романтика, музика и танци… Тази екзотика е в кръвта на бразилците и с нея те радват и..

публикувано на 24.06.19 в 09:45

Във всички времена възсияват светии в Църквата Христова

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии. "Да изповядваме винаги Христа и вярата си в Него!" (Мат. 10:33; 37-38; 19:27-30) "В историята на Църквата Христова е имало времена  на мир, когато всеки свободно и спокойно може да изповядва..

публикувано на 23.06.19 в 08:00

Обсъждат "Доктрината Тръмп" във Враца

Избирането на милиардера Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати се прие като изненада у нас. Неговата личност продължава да се асоциира в Европа предимно с бизнес начинанията и шоу изявите му, а не толкова с неговите политически възгледи и ходове на световната сцена. Какво обаче наистина се случва в Америка? Защо изборът на Тръмп..

публикувано на 20.06.19 в 09:12

В "Музикална зона" на 20 юни 2019 слушаме Жоао Жилберто – 2 част

Уникалният камерен маниер на изпълнение на Жоао Жилберто създава усещане за интимност и спокойствие. Музиката му говори на всеки лично. Погледът е обърнат навътре, но простичкият начин на представяне е достъпен за всеки отвън. Универсален артист със специфичен глас и техника за свирене на китара. Слушаме песни от албумите Getz /..

публикувано на 20.06.19 в 09:00
чешма

Трябва ли да има водни помощи за социално слабите?

Въпросът отново е на дневен ред, след като на национална дискусия за развитието на ВиК сектора от  КНСБ призоваха да бъдат заделени средства за водни помощи. Лидерът на синдиката Пламен Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1,5 до 3 кубически метра вода на месец: "В..

публикувано на 19.06.19 в 18:54

Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" , организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800..

публикувано на 19.06.19 в 17:32