Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 юни 2019 година

Снимка: Община Враца
Националният патриотично-православен ученически център във врачанското село Паволче ще бъде изграден до 1 година и половина, съобщи образователният министър Красимир Вълчев, който беше на посещение във Враца.

Възможности за двустранно сътрудничество и съвместни бъдещи проекти обсъдиха кметът на Община Враца Калин Каменов и ръководителят на дипломатическата мисия на Казахстан в България Темиртай Избастин. Поводът за посещението на дипломата е откриването на нов обект на петролна компания в града.

Спад на нивото на река Дунав с 8 см е отчетен във Видин- 757 сантиметра е нивото тази сутрин. В сила остават мерките от първия етап на плана за предпазване от високи води на река Дунав при Видин. Въведени са в четвъртък след като нивото премина 750 сантиметра. Ежедневно се следи състоянието на дигите и корекциите на реките, които се вливат в Дунав. В Лом, където е в сила втори етап от плана за действия при високи води, нивото е 810 сантиметра. Наблюдението на екипите е денонощно. Температурата на водата е около 19 градуса.

Късно вечерта на 10 юни беше направена мащабна аерозолна обработка срещу комари на територията на град Видин и 8 населени места в общината по поречието на Дунав.

Авиационно третиране срещу комари в населените места от община Козлодуй ще се извърши утре- 12 юни. Обработката ще бъде в периода от изгрев слънце до 9:00 часа, както и наземно третиране вечерта след залез слънце, уведомяват от Общината.

Ремонтирани са две улици във видинското село Синаговци.

Днес във Видин се проведе семинар на КТ "Подкрепа". Мероприятието е част от кампанията "Здравословните работни места управляват опасните вещества". "Кампанията цели повишаване на осведомеността относно рисковете, произтичащи от опасните вещества на работното място и насърчаване на култура за превенция на риска"- обясни Кирил Бинев главен експерт към синдиката.

Единадесет продължително безработни започнаха работа в община Белоградчик по "Регионална програма по заетост на област Видин за 2019 г.".

Обучение на безработни от социално уязвими групи започна във видинското село Ново село.

Лятна буря с градушка удари новоселска община.

Врачани отново ще си върнат знакова статуя, която напомня символа на Брюксел - пикаещото момченце, познато повече като "манекен пис".

В Козлодуй се проведе 12-и мотосъбор, който събра стотици почитатели на екстремния спорт в Ботев парк. Два дни козлодуйските мотористи и гражданите на атомния град посрещаха любители на високите скорости от цяла България. Рокерите в Козлодуй с шествие до Ботев парк оформиха близо няколко километрова колона, която направи обиколка от църквата до пристанището. Над сто души се събраха край храм „Света Троица”, където беше сборният пункт на мотористите. Отец Пламен отслужи молитва за здраве и късмет, за да бъдат предпазени рокерите на пътя. Той благослови старта на мотосъбора и пожела безаварийно каране на всички. Вечерта Ботев парк бе огласен от рок музика.

През изминалата учебна година децата от Сдружение "Новото поколение на талантите" в Мездра завоюваха много награди на национални и международни конкурси. В сдружението, създадено преди две години от Тони Яшова, Елеонора Бутакова и Йоанна Аспарухова, над 100 деца и възрастни се занимават в групи по пеене, хип-хоп,народни танци и зумба.

Стартира конкурсът "Кмет на месеца" за юни, организиран от портала на българските общини. Срокът за номиниране на община-фаворит в категорията е до 23 юни, а темата е "Летни фестивали". В категория "Общини с население над 50 000 души" е номиниран кметът на Община Враца Калин Каменов, а в категорията "Общини с население под 20 000 души" за приза се съревновава белоградчишкият кмет Борис Николов. Желаещите могат да гласуват в интернет на адреса на портала.

Два златни медала спечели Народно читалище "Просвета - 1928" в село Гъмзово на втория национален и пети регионален фестивал "Ехо от Северозапада", провел се в Сухаче, Плевенско. Фестивалът представлява състезание в три възрастови категории - до 12, до 18 и 20-годишна възраст в разделите танцово изкуство, музика и народни обичаи, митове и легенди. Фестивалът цели популяризиране и запазване на българския фолклор, развиване и съхраняване народното песенно и танцувално творчество на България, поддържане културните взаимоотношения между самодейните колективи в Северозападна България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Концерт във видинската "Филхармония"

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Повече за концерта от диригента Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо Рахманинов- първия концерт за..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08

Районният съд във Видин е с нов председател

Съдия Милена Стоянова ще оглави Районния съд във Видин. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе събеседване с нея и единодушно я избра за председател на съда. Милена Стоянова има близо 25 години юридически стаж, от които 17 години е съдия във видинския Районен съд. В своята концепция за развитие на съда тя посочва като основен приоритет..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Пръскат срещу плевели железопътната линия Брусарци – Лом

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. Пръскането ще се извърши с препарат НАСА ТАФ на..

публикувано на 23.04.24 в 13:00