Снимката на 12 юни 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Първият етап "Повишено внимание" от Плана за провеждане на високите води на река Дунав бе отменен, считано от днес, със заповед на областния управител на област Видин Албена Георгиева. Основанието за отмяна е водния стоеж на река Дунав, който към 9:00 часа е бил 721 см и е с тенденция към трайно понижаване.


47 лева е средната цена на рентата на декар земеделска земя в Северозападна България, което с 3 лева повече спрямо година по-рано, съобщиха от Националния статистически институт. Най-високи наеми се плащат в Североизточна България- средно 69 лева. Националната статистика отчита покачване на цените на земята в страната. През 2018 г. средната цена на един декар достига 941 лв., което е с 8% повече в сравнение с 2017 година. В северозападния регион обаче се отчита леко поевтиняване- от 910 до 869 лева за декар.


Да се запази размерът от 250 лева на еднократната помощ за първокласниците за новата учебна година, предвижда проект на правителствено постановление, качен за обществено обсъждане. Очаква се тази сума да получат над 43 хиляди деца. Помощта се отпуска, ако средномесечният доход на член от семейството за предишната една година е по-нисък или равен на 450 лева. 


Деветнадесет проекта с европейски средства се изпълняват в община Монтана. Ремонти са извършени в училища и детски градини, социалните проекти са от значение за голям брой хора. Над 100 ремонта са извършени в общината, 60 от тях са в селата, съобщи кметът Златко Живков. 


346 нови автомобила са разпределени за областните дирекции на МВР в страната и на Дирекция „Жандармерия“. 11 от тях ще попълнят автопарка на полицията във Враца. Всички автомобили са оборудвани с радиостанции за постоянна връзка с оперативните дежурни части, ще бъдат монтирани и допълнителни технически пособия, уточниха от Областната дирекция на МВР във Враца.


189 пожарникари и спасители от България, Румъния, Гърция и Молдова ще тренират издирване и спасяване на хора при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества на учение в Монтана, което ще продължи до 15 юни. Целта на инициативата е да се тестват възможностите на различни държави за реагиране и сътрудничество при ликвидиране на последиците след мащабни бедствия. 


Брането на липов цвят и отсичането на клони е забранено, напомня Община Враца във връзка с настъпващия период на цъфтене на липите. Забраната важи за видовете, намиращи се в общинския поземлен фонд, зелените площи на територията на общината, както и от липовите дървета по тротоари, алеи, площади, паркове, градини и други пешеходни зони. Нарушителите ще бъдат санкционирани.

С посещение на китайска делегация днес в Монтана започнаха проявите за празника на града- Свети дух, който е на 17 юни.

Община Видин организира безплатен транспорт за Черешова задушница, която се отбелязва на 15 юни. Превозът ще бъде по автобусна линия №6 - от кв. „Селището“ до Новия гробищен парк и обратно. Първият автобус тръгва в 08:30 часа.


Дамски хор "Враца" към Възнесенска църква храм-паметник "Свети Софроний Епископ Врачански" и Общински младежки дом ще представи утре, 13 юни, концерт в Художествената галерия "Иван Фунев" към Регионалния исторически музей във Враца.


Творческа вечер "Огърлица от разЛОМени слова" организира Община Лом днес. Инициативата ще отчете Първия национален поетичен конкурс за хора с увреждания. 


Концерт на Клуб по спортни танци "Елит тим" се организира във Видин утре, 13 юни. Над 50 млади танцьори ще представят 7 различни продукции, разказа ръководителят на групата Атанас Балъкчиев.


Абитуриентката от ГПЧЕ "Йордан Радичков"- Видин Ева Обесникова се класира на второ място в конкурса на Висшия съдебен съвет за есе на тема: "Откровено за съдебната власт“. Тя получи наградата си от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.


Възпитаничката на Видинската математическа гимназия Антонина Лозанова спечели голямата награда за "Най-добър монтаж" за филма "Обратно броене" на Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин".


Вижте още

Снимката на 26 юни 2019 година

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат  пенсионерите  от област Монтана през месец юли.  От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Обмисля се преструктуриране на медицинската дейност в Северозападна България. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници на Видин,..

публикувано на 26.06.19 в 17:58

Здравният министър обеща, но не дойде във врачанската болница

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обсъди прилагането на Методиката за формиране на разходите за персонал с ръководствата на многопрофилните болници във Враца, Видин и Монтана. Срещата се състоя в София, а не както бе обявено по-рано- във Враца. Затова и протестиращите мадицински специалисти реагираха с доза хумор.  Група от медицински сестри..

обновено на 26.06.19 в 17:56

Летни занимания за деца във Враца

Летни занимания за децата през ваканцията организира община Враца. Сформирани са групи по интереси в областта на науката, спорта и изкуството, съобщават от общинската пресслужба. В инициативата "Ваканция с Община Враца" се включват с курсове, събития и занимания редица организации и институции: ЦПЛР "Център за работа с деца",  Регионална библиотека..

публикувано на 26.06.19 в 16:29

Посланикът на Казахстан дари книги на видинската библиотека

В Руското военно гробище във Видин ще бъде поставена възпоменателна плоча с името на Кайыржан Есенгеьлдин -гражданин на Казахстан, загинал в боевете край Кула по време на Втората световна война. Темата е обсъдена по време на посещението на посланика на Казахстан у нас Темиртай Избастин във Видин. С кмета Огнян Ценков той е обсъдил възможностите за..

публикувано на 26.06.19 в 16:13

Кампанията "Бъди войник" идва във Видин

Видин е поредният град, в който  ще се проведе информационна борса, част от националната информационна кампания "Бъди войник"  на Министерството на отбраната. Кампанията обхваща 29 града, а идеята е да се популяризира професията войник, и да се привлекат повече кандидати за военна служба, каза на пресконференция з аместник-началникът на отбраната..

публикувано на 26.06.19 в 15:24

Над 15 милиона лева ще получат пенсионерите в Монтанско от 1 юли

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат пенсионерите от област Монтана през месец юли. От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Корекцията на пенсии от трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември миналата година се увеличават с 5.7 на сто от 1 юли. За сравнение миналогодишната актуализация беше 3,8%, припомнят от ТП на НОИ..

публикувано на 26.06.19 в 13:05

Абитуриентите трябва да плащат сами здравните си осигуровки

От 1 юли почти 600 абитуриенти от Видинска област, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2019 година, трябва да плащат сами здравните си вноски и да подадат декларация образец 7 - съобщават от НАП. Учениците, завършили гимназия, трябва да се осигуряват сами докато станат студенти или започнат работа. От 1 юли до 25 август зрелостниците трябва..

публикувано на 26.06.19 в 12:27