Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посещават ли се от туристи къщи за гости във Видинско

6
Снимка: Генади Вельов


През последните месеци някои от къщите за гости в страната, финансирани от Европейския земеделски фонд по Програмата за развитие на селските райони бяха обект на сериозни скандали. Поради това главният прокурор възложи проверка за ползването по предназначение на всички подобни обекти. Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" също започнаха извънредни проверки на някои къщи за гости в страната. Целта на проверките, разпоредени от земеделския министър Десислава Танева, е да се върне доверието на обществото, посочи Стефан Спасов, началник отдел в аграрното министерство и ръководител на проверките.

В област Видин по две от мерките на Програмата за развитие на селските райони са изградени или ремонтирани общо 9 обекта за посрещане на гости, сочи справка на страницата на ДФ "Земеделие", в селата Цар Петрово, Флорентин, Извор, Чифлик, Ново село и в градовете Кула, Грамада и Белоградчик.  

Потърсихме две от къщите за гости, за да проверим дали те се използват по предназначение, както и дали собствениците им плащат туристически данък на общините, в които се намират.


Първо посетихме къщата за гости в село Флорентин. Установихме, че тя работи и нощувката в нея е срещу определена сума на човек. В цената е включена и разходка с колелета, както и карането на каяк в река Дунав. Къщата за гости работи от края на 2015 г. или началото на 2016 г., това каза за Радио ВИДИН Нели Станева, управител на обекта:



"Къщата е организира на хотелски принцип, стая със санитарен възел и общи фоайета. В къщата има места за отдих, барбекю и всичко, от което имат нужда. Всеки ползва каквото желае. За кануто не се изисква допълнително заплащане. Различен е броят на хората, основно в летния период и около празници, около коледните празници отделни семейства я наемат. Чужденци са идвали, имаше група докторанти от Англия, които правят обиколка на България и са от различни места. В къщата работят- аз като управител и една камериерка. В община Ново село ежемесечно се пращат отчети за настанените туристи и там се плаща туристическият данък."



Асен Логофетов се грижи за това винаги да има някой, който да посреща гостите на място и разказа, че къщата работи целогодишно:



"Като дойде, каквото искат, предлагаме. Имаме легла, трапезария и лятна кухня. Всяка стая има баня, телевизор. Колоездачи туристи от Запада се отбиват тук, от Монтана идват групи, от Видин."



В община Ново село потвърдиха за Радио ВИДИН, че миналата седмица е имало две декларирани нощувки в туристическия обект, както и че туристическият данък се заплаща от собствениците.



Другата къща за гости, която посетихме, е тази в село Цар Петрово. За уточнение това са 4 отделни къщички, разположени в един комплекс. Там бяхме посрещнати от управителката Диана Маринова, която каза, че реално къщата работи от края на 2016 година, като през 2017 са станали по-активни:



"Този комплекс е замислен като отделни къщички, в които хората, които ги наемат, да бъдат самостоятелни. Те са малки, не повече от 36 квадрата застроена площ. Могат да се наемат отделно от непознати, както и от големи компании. Всичко, което е в къщите, могат да ползват свободно, има дневна, тя е с диван и масичка, има кухненски блок, оборудван с всичко необходимо, пералня, хладилник, печка, отопляваме се на дърва, има телевизор. Къщите могат да се наемат по всяко време. Разчитам изцяло на интернет реклама, във всяка платформа, която предлага позициониране. В момента аз съм управител и имаме едно момиче, което помага, като ме няма, за посрещане и изпращане на гости. Туристическият данък се заплаща в Община Кула, всеки месец обявяваме колко нощувки имаме и на база на тях плащаме данък. Всички видове проверки са ми правени вероятно. За 2019 година имаме записани около 60 души." 



Жителите на Цар Петрово разказаха, че къщичките за гости са посещавани от туристи, въпреки лошия път до селото:



"Да, идват, има посещаемост. Хубаво е за селото, хубави са къщичките. В Цар Петрово може да се види хубавата природа... Има постоянно туристи, идвали са и чужденци... Зимно време идват поляци и лятно време идват."


От Община Кула също потвърдиха, че туристическият данък от къщите за гости в село Цар Петрово е заплащан.



След извършените проверки, ако бъдат открити нередности, собствениците ще възстановяват неправомерно получените суми, а тези, които кандидатстват с проекти за оборудване и екстри, няма да получат одобрение, посочиха проверяващите от земеделското министерство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00