Посещават ли се от туристи къщи за гости във Видинско

6
Снимка: Генади Вельов


През последните месеци някои от къщите за гости в страната, финансирани от Европейския земеделски фонд по Програмата за развитие на селските райони бяха обект на сериозни скандали. Поради това главният прокурор възложи проверка за ползването по предназначение на всички подобни обекти. Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" също започнаха извънредни проверки на някои къщи за гости в страната. Целта на проверките, разпоредени от земеделския министър Десислава Танева, е да се върне доверието на обществото, посочи Стефан Спасов, началник отдел в аграрното министерство и ръководител на проверките.

В област Видин по две от мерките на Програмата за развитие на селските райони са изградени или ремонтирани общо 9 обекта за посрещане на гости, сочи справка на страницата на ДФ "Земеделие", в селата Цар Петрово, Флорентин, Извор, Чифлик, Ново село и в градовете Кула, Грамада и Белоградчик.  

Потърсихме две от къщите за гости, за да проверим дали те се използват по предназначение, както и дали собствениците им плащат туристически данък на общините, в които се намират.


Първо посетихме къщата за гости в село Флорентин. Установихме, че тя работи и нощувката в нея е срещу определена сума на човек. В цената е включена и разходка с колелета, както и карането на каяк в река Дунав. Къщата за гости работи от края на 2015 г. или началото на 2016 г., това каза за Радио ВИДИН Нели Станева, управител на обекта:"Къщата е организира на хотелски принцип, стая със санитарен възел и общи фоайета. В къщата има места за отдих, барбекю и всичко, от което имат нужда. Всеки ползва каквото желае. За кануто не се изисква допълнително заплащане. Различен е броят на хората, основно в летния период и около празници, около коледните празници отделни семейства я наемат. Чужденци са идвали, имаше група докторанти от Англия, които правят обиколка на България и са от различни места. В къщата работят- аз като управител и една камериерка. В община Ново село ежемесечно се пращат отчети за настанените туристи и там се плаща туристическият данък."Асен Логофетов се грижи за това винаги да има някой, който да посреща гостите на място и разказа, че къщата работи целогодишно:"Като дойде, каквото искат, предлагаме. Имаме легла, трапезария и лятна кухня. Всяка стая има баня, телевизор. Колоездачи туристи от Запада се отбиват тук, от Монтана идват групи, от Видин."В община Ново село потвърдиха за Радио ВИДИН, че миналата седмица е имало две декларирани нощувки в туристическия обект, както и че туристическият данък се заплаща от собствениците.Другата къща за гости, която посетихме, е тази в село Цар Петрово. За уточнение това са 4 отделни къщички, разположени в един комплекс. Там бяхме посрещнати от управителката Диана Маринова, която каза, че реално къщата работи от края на 2016 година, като през 2017 са станали по-активни:"Този комплекс е замислен като отделни къщички, в които хората, които ги наемат, да бъдат самостоятелни. Те са малки, не повече от 36 квадрата застроена площ. Могат да се наемат отделно от непознати, както и от големи компании. Всичко, което е в къщите, могат да ползват свободно, има дневна, тя е с диван и масичка, има кухненски блок, оборудван с всичко необходимо, пералня, хладилник, печка, отопляваме се на дърва, има телевизор. Къщите могат да се наемат по всяко време. Разчитам изцяло на интернет реклама, във всяка платформа, която предлага позициониране. В момента аз съм управител и имаме едно момиче, което помага, като ме няма, за посрещане и изпращане на гости. Туристическият данък се заплаща в Община Кула, всеки месец обявяваме колко нощувки имаме и на база на тях плащаме данък. Всички видове проверки са ми правени вероятно. За 2019 година имаме записани около 60 души." Жителите на Цар Петрово разказаха, че къщичките за гости са посещавани от туристи, въпреки лошия път до селото:"Да, идват, има посещаемост. Хубаво е за селото, хубави са къщичките. В Цар Петрово може да се види хубавата природа... Има постоянно туристи, идвали са и чужденци... Зимно време идват поляци и лятно време идват."


От Община Кула също потвърдиха, че туристическият данък от къщите за гости в село Цар Петрово е заплащан.След извършените проверки, ако бъдат открити нередности, собствениците ще възстановяват неправомерно получените суми, а тези, които кандидатстват с проекти за оборудване и екстри, няма да получат одобрение, посочиха проверяващите от земеделското министерство.

Галерия

Вижте още

Медици от болница "Света Петка": Новата методика за заплати в здравеопазването е неприложима за Видин

Министерството на здравеопазването представя по региони проект за нова методика за заплащане на лекари и медицински персонал. Предлага се възнагражденията на медицинските специалисти да са в съотношение 1,7 към тези на санитарите, а на лекарите 2,2 към заплатите им. Разпределението е справедливо, но не е приложимо, коментираха във..

публикувано на 25.06.19 в 17:48
бразилска музика

В "Музикална зона" слушаме леката и слънчева като лято бразилска музика

"Самба", "карнавал", "Копа кабана", "Рио де Жанейро", "кафе", "капоейра", "боса нова", "футбол"… Това изниква в съзнанието ни, щом се сетим за Бразилия! Представяме си пищни карнавални шествия с хиляди зрители, екзотични фиести, плажове и палми, знойни мулатки, романтика, музика и танци… Тази екзотика е в кръвта на бразилците и с нея те радват и..

публикувано на 24.06.19 в 09:45

Във всички времена възсияват светии в Църквата Христова

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии. "Да изповядваме винаги Христа и вярата си в Него!" (Мат. 10:33; 37-38; 19:27-30) "В историята на Църквата Христова е имало времена  на мир, когато всеки свободно и спокойно може да изповядва..

публикувано на 23.06.19 в 08:00

Обсъждат "Доктрината Тръмп" във Враца

Избирането на милиардера Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати се прие като изненада у нас. Неговата личност продължава да се асоциира в Европа предимно с бизнес начинанията и шоу изявите му, а не толкова с неговите политически възгледи и ходове на световната сцена. Какво обаче наистина се случва в Америка? Защо изборът на Тръмп..

публикувано на 20.06.19 в 09:12

В "Музикална зона" на 20 юни 2019 слушаме Жоао Жилберто – 2 част

Уникалният камерен маниер на изпълнение на Жоао Жилберто създава усещане за интимност и спокойствие. Музиката му говори на всеки лично. Погледът е обърнат навътре, но простичкият начин на представяне е достъпен за всеки отвън. Универсален артист със специфичен глас и техника за свирене на китара. Слушаме песни от албумите Getz /..

публикувано на 20.06.19 в 09:00
чешма

Трябва ли да има водни помощи за социално слабите?

Въпросът отново е на дневен ред, след като на национална дискусия за развитието на ВиК сектора от  КНСБ призоваха да бъдат заделени средства за водни помощи. Лидерът на синдиката Пламен Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1,5 до 3 кубически метра вода на месец: "В..

публикувано на 19.06.19 в 18:54

Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" , организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800..

публикувано на 19.06.19 в 17:32