Как да оценим риска на работното място?

Снимка: БГНЕС

Често говорим за оценката на риска на работното място. Прави се, за да се установят опасностите, свързани с работата, работния процес и работната среда, с последващо вземане на решение за ограничаване или премахване на този риск. С това се цели намаляване на трудовия травматизъм и професионалните заболявания в предприятието. Правната уредба за оценката на риска се съдържа в Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Наредба № 5 за реда, начина и периодичността за извършването ѝ на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването. Работодателите и лицата, които за своя сметка работят сами или в съдружие, са длъжни да направят оценка на риска за здравето и безопасността на работниците и служителите. 

Знаем ли как да реагираме, ако има такъв риск? Повече по темата от конфедералния секретар на КТ "Подкрепа"- Александър Загоров:


"Оценката на риска се извършва от специалистите на предприятието, при необходимост подпомогнати от външни специалисти, със съдействието на лица, ангажирани в трудовия процес - ръководители, работници или техни представители, комитетите и групите по условия на труд. Оценката на риска е внимателно изследване на всички аспекти на работата, за да се установи какво може да причини нараняване, заболяване или вреда, както и преценка дали опасността може да бъде премахната, а ако не - какви предпазни мерки трябва да бъдат предприети за отстраняване, намаляване и контролиране на риска... Може да  търсите синдикатите по всяко време... Съгласно законодателството, работодателят е длъжен  да направи оценка на риска, която да обхване работното оборудване, помещенията, работните места, организацията на труда, използването на суровини и материали и другите аспекти на работната среда и работните процеси, които представляват опасност или имат значение за безопасността и здравето при работа... Опасностите на работното място могат да са с източник, свързан с работната среда, работното оборудване, използваните суровини и материали, организацията и естеството на извършваната работа, изискванията към работещия при изпълнение на работните процедури и т.н. Като член на Европейския съюз България, в частност работещите, ги защитават и органи на Европейския съюз..."
 

Нормативните актове в областта на здравословните и безопасни условия на труд можете да намерите в рубриката "Документи" на сайта на Министерството на труда и социалната политика.


На семинар във Видин беше представен "OiRA" инструмента (от англ. Online Interactive Risk Assessment- Онлайн интерактивна оценка на риска). Мероприятието е част от кампанията "Здравословните работни места управляват опасните вещества" на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа /ЕАБЗР/. С този инструмент се цели повишаване на осведомеността относно рисковете, произтичащи от опасните вещества на работното място и насърчаване на култура за превенция на риска. Как действа OiRA обяснява Кирил Бинев, главен експерт в КТ "Подкрепа":


"OiRA може да бъде използван от всеки желаещ да оцени свързаните със здравето и безопасността рискове, които е възможно да съществуват на работното място. В същото време OiRA е предназначен да бъде от най-голяма полза за по-малките предприятия. OiRA е разработен със специалната задача да ги подпомага при оценяването на рисковете на работното място и при изготвянето на документирана оценка на риска, включително план за действие, съобразен с изискванията за съответната стопанска дейност... Лесно може да се намери в интернет. Необходима е регистрация с валиден електронен адрес... Оценката се извършва на четири основни етапа. На този етап преглеждате конкретната оценка, която ви предстои да започнете и имате възможност допълнително да я приспособите към специфичния характер на извършваната от вас стопанска дейност. OiRA ви представя поредица от потенциални опасности или проблеми за здравето и безопасността, които е възможно да съществуват на вашето работно място. Като отговаряте с "да" или "не" на твърденията/въпросите, потвърждавате дали въпросните опасности или проблеми са налице. По ваша преценка вие може да подминавате въпроси и да отговаряте на по-късен етап. Следва оценка. На този етап ви се дава възможност да определите степента на риска за всеки от проблемите, срещу които сте отбелязали "за разрешаване" при идентифицирането на рисковете. На четвъртия етап от оценката можете да решите какви мерки ще предприемете по отношение на идентифицираните рискове и какви ресурси е вероятно да са ви необходими. Въз основа на тази информация на следващия етап автоматично се генерира доклад..."


Тодор Георгиев е работил 28 години във "Видахим" и счита, че и тогава и сега контролът на риска и безопасността  на работното място е занижен:


"Всичко беше проформа. Инструктаж и нищо по-съществено. Имаше инциденти тогава... Трябва да има безопасност на труда, а рисковете да се сведат до минимум. Няма нищо по- ценно от човешкия живот... Сега се гледа печалбата... Синдикатите и да потърсиш надали ще помогнат..."


Най-пряко ангажирани да следят да не се накърняват трудовите права на работниците и служителите са:


1. Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Тази агенция има множество териториални структури, които следят за спазването на трудовото законодателство;


2. Синдикалните организации. Синдикатът представлява професионална организация за защита на интересите на работниците и служителите пред работодателя. За да може синдикатът да те защити, е необходимо да членуваш в синдикалната организация в предприятието, в което работиш;


3. Съдилищата в България. В случай, че работодателят нарушава трудовите ти права, имаш право да потърсиш и съдебна защита.
Вижте още

Докато има млади хора в Манастирище, селото ще живее

Гостуваме на хората в село Манастирище . Това е село, което   се намира в северозападната част на Дунавската равнина, на Източния бряг на река Огоста.  Селото съществува на сегашното място от 1825 година. В околностите му има остатъци от римски път и римско селище. През Средновековието тук е съществувал манастир, който по-късно е дал..

публикувано на 19.07.19 в 14:00

Готови ли сме за новия здравноосигурителен модел?

Преди дни Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи предложението на екипа си за нов здравноосигурителен модел по време на кръгла маса в НДК, посветена на състоянието на системата на здравеопазването в България. Новият здравен модел предвижда частни каси и основен медицински пакет по договаряне. Пациентите ще доплащат за дейностите извън..

публикувано на 18.07.19 в 11:49

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни..

публикувано на 17.07.19 в 13:06

За и против машинното гласуване на местните избори

У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на..

публикувано на 16.07.19 в 13:00

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци. "Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова . "Нашият..

публикувано на 15.07.19 в 14:06

Пазарът на имоти във Видин бележи спад през лятото

По-слаб се очаква да бъде пазарът на имоти във Видин през летния сезон в сравнение с миналото лято и с началото на тази година. Липсват купувачи и не се обявяват много имоти за продан - констатира брокерът Нина Каменова: "Най-често купуваните имоти са двустайните панелни и двустайните тухлени апартаменти, тъй като те отговарят на..

публикувано на 14.07.19 в 08:10

Панаири, панаири....някога и сега

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол..

публикувано на 11.07.19 в 12:07