СУ „Христо Ботев” в Белоградчик- равносметката в края на учебната година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Наближава краят на учебната година. Ето как ще приключи тя и какво се планира за следващата в СУ „Христо Ботев” в Белоградчик. Вече излязоха резултатите от държавните зрелостни изпити на завършващите 12 клас. Отличен 5,81 е най-високата оценка от матурата по биология и здравно образование. Това е и най-високата оценка, получена на тазгодишния изпит. По български език и литература крайният резултат е 10 много добри и една отлична оценка. Един ученик се е явил на матура по история, а резултатът е много добър. Единственият положил изпит по руски език (за пръв път този предмет е избран в училището) е с резултат много добър. От общо 8 явили се на изпит по английски език двама са с отлични оценки и петима- с много добър. По география от шестима явили се на матура, двама са с оценка много добър. 


И в Белоградчик, както в страната, се наблюдава отлив от избиране на географията като допълнителен предмет за сметка на английския език. Само две са слабите оценки, допуснати по български език и литература и една по биология. На матура не са допуснати 7 ученици, а един не се е явил. Двама ученици със специални образователни потребности ще получат свидетелство за завършен 12 клас. 


За новата 2019 – 2020 учебна година училището е заявило прием по две паралелки в 8 клас. Едната от тях е профилирана – икономическо развитие със засилено изучаване на английски език и география. Втората паралелка е професионална и в нея ще се изучава професията „Монтьор на транспортна техника”. Тази специалност фигурира в списъка на Министерството на образованието и науката като професия с очакван недостиг. С постановление на ведомството е регламентирана, че в нея могат да се обучават 12 ученици, без да се води като поднормативна. 


Оформянето на годишния успех на учениците от 5-и и 6-и клас ще приключи до 12 юни, а бележниците си ще получат на 14 юни. Оценките на учениците от 7-и до 11-и клас ще се оформят до 26 юни, включително. Заседанието на Педагогическия съвет за приключване на учебната година на гимназиалния етап ще се състои на 27 юни от 14.30 часа. Бележниците ще се раздават на следващия ден. Връчването на свидетелствата за основно образование ще се състои на специална церемония на 02 юли от 11.00 часа. Връчването на дипломите за средно образование ще бъде 21 юни от 10.30 часа. На 05 юли от 09.00 часа Педагогическият съвет ще проведе заседание, на което ще се отчетат резултатите от учебно – възпитателната работа през учебната 2018 – 2019 г. В момента тече записването на учениците за 5 клас. Очаква се да бъдат сформирани две паралелки. 


Вижте още

Наближават Летни вечери на операта и балета "Баба Вида"

С грандиозния спектакъл на една от най-любимите и популярни опери "Набуко", на 2 август във Видин   ще започне фестивалът  "Летни вечери на операта и балета "Баба Вида" . За първи път на единствената изцяло запазена българска крепост в България ще бъде изградена сцена, която ще бъде над 300 квадрата. Ще има трибуни за зрители с над 800 места...

публикувано на 23.07.19 в 17:35

"Горчиво" за младоженците и за любителите на тихите нощи

Ромските сватби през летните месеци са запазена марка на видинския квартал "Нов път" - шумни, многолюдни, разточителни и често смущаващи нощния покой, не само в квартала, но и в целия град. Тържества има почти всяка вечер, а понякога и по повече от едно. Две сватби са празнувани в квартала снощи, когато полицаи, граничари и жандармеристи..

публикувано на 23.07.19 в 17:04

Детски забавления на "Дунавски вълни"

Богата и атрактивна е програмата за децата в рамките на фестивала "Дунавски вълни". Днешният ден започна с  Детски пленер "Моят Видин" . До Библиопощата за младите художници бе подговен кът за рисуване, осигурени материали, платна, стативи и всичко необходимо, за да покажат таланта си. Художникът Петър Дарковски даваше насока на малчуганите, като им..

публикувано на 23.07.19 в 14:00

Деца от Врачанско твориха в будителска работилница

Врачанският митрополит Григорий участва в будителска работилница за детско творчество, посветена на св. Софроний Врачански. Тя събра в регионалната библиотека във Враца десетки деца на различна възраст от града и селата Згориград, Паволче и Чирен. Това е втората работилница, която отваря врати в регионалната библиотека "Христо Ботев". През тази..

публикувано на 22.07.19 в 17:55

Слънчевите очила-начин на употреба

Лято е, а слънцето освен приятел, може да бъде и наш враг, особено когато става въпрос за очите ни. То е опасно за очите ни заради ултравиолетовите лъчи (UV), които минават и през облаците. Освен това заради яркостта си всеки е изпитвал заслепяване, дискомфорт, който ни кара да притваряме очи. За наше щастие обаче и за това сме намерили решение-..

публикувано на 22.07.19 в 16:00

Странната и неразбираема молба на гадаринските жители

В Петата неделя след Петдесетница, Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство. "И когато стигна на отвъдния бряг, в страната Гергесинскa, срещнаха Го двама, хванати от бяс..." (Мат...

публикувано на 21.07.19 в 08:00

"Лейди Гергана" - историята на една видинчанка

Днес ви срещаме с авторката на емблематичната, диалектна северозапазна книга " Лейди Гергана " - Цветелина Цветкова от Видин. Историята на Цвети става известна, чрез литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки" . Пощенска кутия за приказки е за любители на късия разказ, които изпращат писма по зададена тема. Десет от историите се..

публикувано на 19.07.19 в 17:55