Доброволци ще чистят отново язовир Огоста

Снимка: Радио ВИДИН

Втора кампания по почистване бреговете на язовир Огоста в Монтана организират доброволци.

"Планираме да се случи на 15 юни, събота, за да спазим обещанието, което дадохме, че ще правим поне по едно-две събития в месеца. Очакваме да има много рибари, които, според нас, са основните, които си забравят боклуците там", каза организаторът Теодора Илиева.

Ще бъдат поставени табели, които да напомнят, че всеки трябва да събира отпадъците си. Почистването тази събота ще започне от Благовския ръкав. Доброволците имат подкрепата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и местното сдружение "Рибар". Събират се в 10.00 часа на паркинга под "Калето".

Община МездраПознавателни обиколки из туристическите забележителности на община Мездра и кръгла маса за проблемите в сектора, бяха част от събитията от тазгодишните "Празници на Искърското дефиле"- съвместна инициатива на три съседни общини- Мездра, Своге и Нови Искър.

"Идеята е да се обединят под някаква форма трите администрации от Искърското дефиле, да се популяризира по един по-атрактивен начин какво правим, обмяна на добри практики, на културни събития. Преминаха под доста засилен интерес. Всеки ден бяха различни гостите от трите администрации. От тяхна страна интерес предизвика обиколката от манастир "Седемте престола" до град Мездра", каза  Йордан Манчев- част от ПР- екипа на Община Мездра.

По атрактивен и интересен начин пред гостите беше поднесена историята на община Мездра чрез видео продукциите "Легенда за реката", "120 години община Мездра" и "Документално видео за историята и забележителностите на Общината". Творци от литературните клубове на Искрец, Своге и Мездра потопиха присъстващите в света на поезията.

СнимкаТуристи ветерани от цялата страна пристигнаха днес във Видин за участие в национална среща по покана на видинския клуб на туристите ветерани "Белия Дунав", с председател Веселин Габерски.

"За шеста година я правим под наслов "Среща край стените на стария замък". Сега два автобуса пътуваме до Румъния. Ще ги заведа да видят Турну Северин, минаваме на Железни врати, сръбския град Кладово, спираме в Неготин", разказа Веселин Габерски.

За гостуващите туристи ветерани Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" ще изнесе концерт в Младежкия дом от 16.00 часа.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Облекчават учебните програми по математика в прогимназиален етап

Учебните програми по математика за 5, 6 и 7 клас ще бъдат преразгледани с цел да бъдат облекчени - това съобщи министърът на образованието и науката  Красимир Вълчев  преди дни пред депутатите от парламентарната просветна комисия. Основната посочена причина е натрупването на  изоставане  в голям брой ученици. Сформирана е неформална група,..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Млади патриоти разкриват "Забравените личности" на Ломския край

Ученици от ломското училище "Димитър Маринов" ще посетят българските места в Букурещ . Екскурзията е награда за участието им в литературноисторически конкурс на тема "Забравените личности" . Конкурсът е организиран от социалната мрежа за добри дела "Volontime", но идеята младите патриоти от Лом да пътуват до румънската столица е на известния онколог..

обновено на 16.10.19 в 15:45

Жители на Златия негодуват заради осакатени дървета

Дървета са отрязани наполовина в село Златия , община Вълчедръм, сигнализира слушател на Радио Видин . Според него, това е станало при почистването на клони от служители на електроснабдителната компания. Здравка Гергова , собственик на имот в селото, изрази възмущението си от случилото се: "На мен ми се обади момчето от фирмата за охрана и ми..

публикувано на 16.10.19 в 15:35

Труден ли е изборът на университет?

Изборът на университет, специалност и бъдеща професия може да бъде доста труден за младите хора. С толкова много варианти и опции не е лесно да вземеш окончателно решение за бъдещето си. Или поне при повечето тийнейджъри е така. "При избора на университет наистина може да има много трудности. Намираме се в такава възраст, че не всички сме..

публикувано на 16.10.19 в 15:05

Подменят електрическите стълбове в квартал "Нов път", жителите недоволни от работата

Нередности при подмяната на електрическите стълбове във видинския квартал "Нов път" карат Йордан Ванков да потърси Радио ВИДИН за съдействие. Нашият слушател алармира, че след подмяната им, фирмата не почиства:  "Възмущава ме изпълнението на подмяната на електрическите стълбове с по-високи. Изпълнението и замърсява, и затруднява..

публикувано на 15.10.19 в 16:25

Във Видин отбелязаха Международния деня на белия бастун

С празнична програма видинската организация на Съюза на слепите в България отбеляза Деня на белият бастун. В световен мащаб той започва да се чества по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. "Белият бастун" е символ на слепите хора, щом човек е с такъв, това значи, че има нужда от помощ. С навлизането на демокрацията..

публикувано на 15.10.19 в 15:14

Време е да подготвим автомобила за зимния сезон

Макар в момента времето навън да не подсказва с нищо, че зимата наближава, студените утрини и капките роса по стъклата на автомобилите вече са все по- често срещани. Подготовката на автомобилите за зимно шофиране е важна и неотложна част от нашето всекидневие. Ако ви предстои шофиране през студения сезон е добре да свършите някои основни неща,..

публикувано на 14.10.19 в 15:16