Доброволци ще чистят отново язовир Огоста

Снимка: Радио ВИДИН

Втора кампания по почистване бреговете на язовир Огоста в Монтана организират доброволци.

"Планираме да се случи на 15 юни, събота, за да спазим обещанието, което дадохме, че ще правим поне по едно-две събития в месеца. Очакваме да има много рибари, които, според нас, са основните, които си забравят боклуците там", каза организаторът Теодора Илиева.

Ще бъдат поставени табели, които да напомнят, че всеки трябва да събира отпадъците си. Почистването тази събота ще започне от Благовския ръкав. Доброволците имат подкрепата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и местното сдружение "Рибар". Събират се в 10.00 часа на паркинга под "Калето".

Община МездраПознавателни обиколки из туристическите забележителности на община Мездра и кръгла маса за проблемите в сектора, бяха част от събитията от тазгодишните "Празници на Искърското дефиле"- съвместна инициатива на три съседни общини- Мездра, Своге и Нови Искър.

"Идеята е да се обединят под някаква форма трите администрации от Искърското дефиле, да се популяризира по един по-атрактивен начин какво правим, обмяна на добри практики, на културни събития. Преминаха под доста засилен интерес. Всеки ден бяха различни гостите от трите администрации. От тяхна страна интерес предизвика обиколката от манастир "Седемте престола" до град Мездра", каза  Йордан Манчев- част от ПР- екипа на Община Мездра.

По атрактивен и интересен начин пред гостите беше поднесена историята на община Мездра чрез видео продукциите "Легенда за реката", "120 години община Мездра" и "Документално видео за историята и забележителностите на Общината". Творци от литературните клубове на Искрец, Своге и Мездра потопиха присъстващите в света на поезията.

СнимкаТуристи ветерани от цялата страна пристигнаха днес във Видин за участие в национална среща по покана на видинския клуб на туристите ветерани "Белия Дунав", с председател Веселин Габерски.

"За шеста година я правим под наслов "Среща край стените на стария замък". Сега два автобуса пътуваме до Румъния. Ще ги заведа да видят Турну Северин, минаваме на Железни врати, сръбския град Кладово, спираме в Неготин", разказа Веселин Габерски.

За гостуващите туристи ветерани Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" ще изнесе концерт в Младежкия дом от 16.00 часа.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Студенти преподават в лятна школа по програмиране във Видин

Започна традиционната лятна школа по програмиране в ППМГ "Екзарх Антим І" във Видин. Над 20 момчета и момичета се включиха в заниманията.  Лектори това лято са възпитаници на математическата гимназия- Александър Стефанов и Цветомир Цветков , студенти в СУ "Климент Охридски". Преди пет години като ученици  двамата  участват в пилотния..

публикувано на 16.07.19 в 17:30

Вдъхновени за изкуството в The Bridge

Нашият град Видин е    домакин на най-големия тийнейджърски фестивал в България - The Bridge Fes t. Събитието е събрало 400 талантливи младежи на възраст от 14 до 21 години от цялата страна, които имат желание да създават изкуство. По време на фестивала  се провеждат 22 работилници за визуални изкуства, архитектура, дизайн, танци, музика и..

публикувано на 16.07.19 в 13:22

Д-р Димитър Нинов: Гъбичките по ноктите са входна врата за различни инфекции

Гъбичните инфекции са сред най-честите кожни заболявания. Сезони за тях няма, а в рисковата група попадат и мъже, и жени. Макар и често срещани, гъбичните инфекции понякога са сериозно неглижирани. Това се отнася най-вече за случаите, когато засегнати са ноктите на краката, обясни в предаването "Направление здраве" специалистът по кожни и..

публикувано на 15.07.19 в 18:23

Бивши работници във "Видахим" изискват документи за пенсиониране

Бившите работници и служители във фалиралото предприятие "Видахим" продължават да се интересуват от необходимите им документи за пенсиониране. Днес в административната сграда на някогашния промишлен гигант продължава да функционира отдел "Труд и работна заплата", където две служителки оформят необходимите документи на работниците. Хората се интересуват..

публикувано на 15.07.19 в 16:00

Дъждът не уплаши участниците в младежкия фестивал във Видин

Творческите работилници, включени в младежкия фестивал "Дъ бридж" започнаха днес своята дейност.  Дъждът над Видин през почивните дни не попречи на младите хора да станат част от 10- тото издание на феста, каза организатора Михаил Стефанов: "Справяме се чудесно. Наместваме работилниците още. Надявам се да има голям ефект върху града."..

публикувано на 15.07.19 в 11:49

Да имаме вярата, смирението и любовта на стотника от Капернаум

В четвъртата Неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към чистата, съкровена и най-вече смирена вяра. Светият евангелист Матей днес ни припомня срещата на Господ Иисус Христос със стотника, който моли за помощ. Моли Иисус да излекува слугата му. Прецедент в човешките взаимоотношения. Военачалник се моли..

публикувано на 14.07.19 в 08:00

Оперният фестивал в Белоградчик - светилище за духа и изкуството на България

За четвърта поредна година Белоградчишките скали ще бъдат декор на седем от най-зрелищните спектакли на Софийската опера и балет, включени в програмата на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". От 20 юли до 4 август скалите край Белоградчик ще предложат съчетание между творчеството на природата и човешкия гений и талант...

публикувано на 11.07.19 в 14:11