Видинчани се оплакват от глутници кучета

Снимка: Радио ВИДИН

Анкетирани видинчани се оплакаха, че през последната година по улиците и кварталите в областния град се разхождат глутници от по 10-15 бездомни кучета, които са и агресивни. Някои смятат, че жители на съседни населени места с коли извозват и пускат четириногите във Видин. Родители се оплакаха, че заради агресивни животни не могат спокойно да оставят децата си да играят на детските площадки. Оказа се, че това не е проблем само във Видин, но и във всички близки населени места. Има ли решение този проблем?"Човек не трябва да бъде агресивен, когато види глутница от кучета, да застане на място и да изчака те да отминат... Страх ме е, щом има нападнати хора, означава, че са опасни... По нашия квартал има много бездомни кучета, спуснаха се срещу детето, в "Калето" сме... Страх ме е, разбира се, даже съм хапана. Не може в една европейска държава кучетата да са по-важни от хората. Живея до Русенския университет, непрекъснато някой докарва глутници кучета, сега пак има много, не може да се спи... Не са виновни хората, виновно е управлението... Кучета по катерушките, кучета по люлките, навсякъде има само кучета... Нахапаха две жени онзи ден, съседът дошъл от Англия и него го нахапаха, беше много възмутен... Притеснявам се, безпокоя се, защото някои нападат и деца... Виждала съм как кучета нападнаха и убиха едно коте... Преди 2 месеца ме ухапа куче, тук на пазара, бях с ботуши и ми скъса панталона, но това е най-малкото... Понеже живеем в квартал "Панония", там има много кучета, кметът е отговорен за тези бездомни кучета..."Има проблем с безстопанствените кучета, потвърди д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните:


"Смятам, че имаме проблем с безстопанствените кучета, мога да го кажа като наблюдаващ лекар. В момента се случва това, че приютът не работи в пълен капацитет. Не се работи с интернет страница и с програма за осиновяване на кучетата. Тъй като тези кучета се улавят, кастрират и се връщат в града, но оттук-натам съдбата на тези кучета е неизвестна на никой, а не трябва да е така. Те трябва периодично да се улавят, обезпаразитяват и пак да се пускат. След една година, като изтече действието на ваксината против бяс- отново, и така Общината трябва да се грижи за тях. Най-важното, което е според мен, другите приюти имат договори с немски, английски и други дружества за защита на животните, които взимат наши кучета и ги транспортират за осиновяване в други държави, където нямат нашия проблем с безстопанствените кучета. Имаме информация, че в нормалните държави, като Германия и някои други, когато се осинови от приют куче, се намалява процент от данъците, които се дължат към Общината. Съответно, хората имат стимул да го правят. Смятам, че в действителност имаме проблем, но и смятам, че може да търпи развитие във времето към по-добро."


Потърсихме Общината по проблема, но получихме отговор, че всички специалисти в тази сфера са отпуска. Междувременно наша проверка на сайта на Общината установи, че има Програма за овладяване на популацията на бездомните кучета на територията на Община Видин, която е от.....2008 година. Има ли нова, не става ясно. 

Вчера Правителството прие отчет за изпълнение на общински програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България за периода януари-декември 2018 г. Според отчета, през миналата година са заловени 21 721 кучета, от които 3 872 са осиновени. Най-голям е процентът на осиновени кучета в областите Бургас, Добрич, София град, Стара Загора и Русе. Само 10 от 265 общини в страната нямат приети общински програми за овладяване популацията на кучетата. Дали пък община Видин не е една от десетте? Вижте още

Медици от болница "Света Петка": Новата методика за заплати в здравеопазването е неприложима за Видин

Министерството на здравеопазването представя по региони проект за нова методика за заплащане на лекари и медицински персонал. Предлага се възнагражденията на медицинските специалисти да са в съотношение 1,7 към тези на санитарите, а на лекарите 2,2 към заплатите им. Разпределението е справедливо, но не е приложимо, коментираха във..

публикувано на 25.06.19 в 17:48
бразилска музика

В "Музикална зона" слушаме леката и слънчева като лято бразилска музика

"Самба", "карнавал", "Копа кабана", "Рио де Жанейро", "кафе", "капоейра", "боса нова", "футбол"… Това изниква в съзнанието ни, щом се сетим за Бразилия! Представяме си пищни карнавални шествия с хиляди зрители, екзотични фиести, плажове и палми, знойни мулатки, романтика, музика и танци… Тази екзотика е в кръвта на бразилците и с нея те радват и..

публикувано на 24.06.19 в 09:45

Във всички времена възсияват светии в Църквата Христова

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии. "Да изповядваме винаги Христа и вярата си в Него!" (Мат. 10:33; 37-38; 19:27-30) "В историята на Църквата Христова е имало времена  на мир, когато всеки свободно и спокойно може да изповядва..

публикувано на 23.06.19 в 08:00

Обсъждат "Доктрината Тръмп" във Враца

Избирането на милиардера Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати се прие като изненада у нас. Неговата личност продължава да се асоциира в Европа предимно с бизнес начинанията и шоу изявите му, а не толкова с неговите политически възгледи и ходове на световната сцена. Какво обаче наистина се случва в Америка? Защо изборът на Тръмп..

публикувано на 20.06.19 в 09:12

В "Музикална зона" на 20 юни 2019 слушаме Жоао Жилберто – 2 част

Уникалният камерен маниер на изпълнение на Жоао Жилберто създава усещане за интимност и спокойствие. Музиката му говори на всеки лично. Погледът е обърнат навътре, но простичкият начин на представяне е достъпен за всеки отвън. Универсален артист със специфичен глас и техника за свирене на китара. Слушаме песни от албумите Getz /..

публикувано на 20.06.19 в 09:00
чешма

Трябва ли да има водни помощи за социално слабите?

Въпросът отново е на дневен ред, след като на национална дискусия за развитието на ВиК сектора от  КНСБ призоваха да бъдат заделени средства за водни помощи. Лидерът на синдиката Пламен Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1,5 до 3 кубически метра вода на месец: "В..

публикувано на 19.06.19 в 18:54

Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" , организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800..

публикувано на 19.06.19 в 17:32