Видинчани се оплакват от глутници кучета

Снимка: Радио ВИДИН

Анкетирани видинчани се оплакаха, че през последната година по улиците и кварталите в областния град се разхождат глутници от по 10-15 бездомни кучета, които са и агресивни. Някои смятат, че жители на съседни населени места с коли извозват и пускат четириногите във Видин. Родители се оплакаха, че заради агресивни животни не могат спокойно да оставят децата си да играят на детските площадки. Оказа се, че това не е проблем само във Видин, но и във всички близки населени места. Има ли решение този проблем?"Човек не трябва да бъде агресивен, когато види глутница от кучета, да застане на място и да изчака те да отминат... Страх ме е, щом има нападнати хора, означава, че са опасни... По нашия квартал има много бездомни кучета, спуснаха се срещу детето, в "Калето" сме... Страх ме е, разбира се, даже съм хапана. Не може в една европейска държава кучетата да са по-важни от хората. Живея до Русенския университет, непрекъснато някой докарва глутници кучета, сега пак има много, не може да се спи... Не са виновни хората, виновно е управлението... Кучета по катерушките, кучета по люлките, навсякъде има само кучета... Нахапаха две жени онзи ден, съседът дошъл от Англия и него го нахапаха, беше много възмутен... Притеснявам се, безпокоя се, защото някои нападат и деца... Виждала съм как кучета нападнаха и убиха едно коте... Преди 2 месеца ме ухапа куче, тук на пазара, бях с ботуши и ми скъса панталона, но това е най-малкото... Понеже живеем в квартал "Панония", там има много кучета, кметът е отговорен за тези бездомни кучета..."Има проблем с безстопанствените кучета, потвърди д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните:


"Смятам, че имаме проблем с безстопанствените кучета, мога да го кажа като наблюдаващ лекар. В момента се случва това, че приютът не работи в пълен капацитет. Не се работи с интернет страница и с програма за осиновяване на кучетата. Тъй като тези кучета се улавят, кастрират и се връщат в града, но оттук-натам съдбата на тези кучета е неизвестна на никой, а не трябва да е така. Те трябва периодично да се улавят, обезпаразитяват и пак да се пускат. След една година, като изтече действието на ваксината против бяс- отново, и така Общината трябва да се грижи за тях. Най-важното, което е според мен, другите приюти имат договори с немски, английски и други дружества за защита на животните, които взимат наши кучета и ги транспортират за осиновяване в други държави, където нямат нашия проблем с безстопанствените кучета. Имаме информация, че в нормалните държави, като Германия и някои други, когато се осинови от приют куче, се намалява процент от данъците, които се дължат към Общината. Съответно, хората имат стимул да го правят. Смятам, че в действителност имаме проблем, но и смятам, че може да търпи развитие във времето към по-добро."


Потърсихме Общината по проблема, но получихме отговор, че всички специалисти в тази сфера са отпуска. Междувременно наша проверка на сайта на Общината установи, че има Програма за овладяване на популацията на бездомните кучета на територията на Община Видин, която е от.....2008 година. Има ли нова, не става ясно. 

Вчера Правителството прие отчет за изпълнение на общински програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България за периода януари-декември 2018 г. Според отчета, през миналата година са заловени 21 721 кучета, от които 3 872 са осиновени. Най-голям е процентът на осиновени кучета в областите Бургас, Добрич, София град, Стара Загора и Русе. Само 10 от 265 общини в страната нямат приети общински програми за овладяване популацията на кучетата. Дали пък община Видин не е една от десетте? Вижте още

Подменят електрическите стълбове в квартал "Нов път", жителите недоволни от работата

Нередности при подмяната на електрическите стълбове във видинския квартал "Нов път" карат Йордан Ванков да потърси Радио ВИДИН за съдействие. Нашият слушател алармира, че след подмяната им, фирмата не почиства:  "Възмущава ме изпълнението на подмяната на електрическите стълбове с по-високи. Изпълнението и замърсява, и затруднява..

публикувано на 15.10.19 в 16:25

Във Видин отбелязаха Международния деня на белия бастун

С празнична програма видинската организация на Съюза на слепите в България отбеляза Деня на белият бастун. В световен мащаб той започва да се чества по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. "Белият бастун" е символ на слепите хора, щом човек е с такъв, това значи, че има нужда от помощ. С навлизането на демокрацията..

публикувано на 15.10.19 в 15:14

Време е да подготвим автомобила за зимния сезон

Макар в момента времето навън да не подсказва с нищо, че зимата наближава, студените утрини и капките роса по стъклата на автомобилите вече са все по- често срещани. Подготовката на автомобилите за зимно шофиране е важна и неотложна част от нашето всекидневие. Ако ви предстои шофиране през студения сезон е добре да свършите някои основни неща,..

публикувано на 14.10.19 в 15:16

"Фортисимо в клас" гостува във Видин с уроци по класическа музика

За пета поредна година музикалната образователна програма "Фортисимо в клас" ще гостува във Видин. Новаторският метод на работа е на цигуларя Хари Ешкенази и дава възможност професионални музиканти да влязат в часовете по музика, за да запознаят учениците с основните музикални инструмента във филхармоничния оркестър. Тазгодишната платформа..

публикувано на 14.10.19 в 14:02

Във Враца ще почетат делото на Архимандрит Гаврил Бистричанин с паметник

Инициативен комитет във Враца ще изгради паметник на Архимандрит Гаврил Бистричанин - национален герой, възрожденец, малко известна и проучвана фигура. Дейността на Архимандрита е съизмерима по величавост с най-добрите образци на европейското просвещение, казват от комитета . Румен Петров, Илиян Нисторов и Ивайло Симеонов решават да спомогнат за..

публикувано на 14.10.19 в 13:09

Вносът на месни и животински продукти от Сърбия не е позволен

Забранено ли е да се внасят месни продукти от Сърбия на ГКПП "Връшка чука" - с този въпрос към Радио ВИДИН се обърна слушател , чиито покупки са задържани на митницата.   Законът регламентира вносът на този вид продукти, разясни д-р Бисер Ангелов , главен инспектор на Граничен инспекционен пункт Брегово.  "Влизането на нашата държава в ЕС..

публикувано на 14.10.19 в 11:23

Доброто и лошото семе

"Излезе сеяч да сее семе… едни зърна паднаха край пътя… други паднаха на камък… други пък паднаха между тръни… а други паднаха на добра земя…" В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и..

публикувано на 13.10.19 в 08:00