Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани се оплакват от глутници кучета

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Анкетирани видинчани се оплакаха, че през последната година по улиците и кварталите в областния град се разхождат глутници от по 10-15 бездомни кучета, които са и агресивни. Някои смятат, че жители на съседни населени места с коли извозват и пускат четириногите във Видин. Родители се оплакаха, че заради агресивни животни не могат спокойно да оставят децата си да играят на детските площадки. Оказа се, че това не е проблем само във Видин, но и във всички близки населени места. Има ли решение този проблем?



"Човек не трябва да бъде агресивен, когато види глутница от кучета, да застане на място и да изчака те да отминат... Страх ме е, щом има нападнати хора, означава, че са опасни... По нашия квартал има много бездомни кучета, спуснаха се срещу детето, в "Калето" сме... Страх ме е, разбира се, даже съм хапана. Не може в една европейска държава кучетата да са по-важни от хората. Живея до Русенския университет, непрекъснато някой докарва глутници кучета, сега пак има много, не може да се спи... Не са виновни хората, виновно е управлението... Кучета по катерушките, кучета по люлките, навсякъде има само кучета... Нахапаха две жени онзи ден, съседът дошъл от Англия и него го нахапаха, беше много възмутен... Притеснявам се, безпокоя се, защото някои нападат и деца... Виждала съм как кучета нападнаха и убиха едно коте... Преди 2 месеца ме ухапа куче, тук на пазара, бях с ботуши и ми скъса панталона, но това е най-малкото... Понеже живеем в квартал "Панония", там има много кучета, кметът е отговорен за тези бездомни кучета..."



Има проблем с безстопанствените кучета, потвърди д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните:


"Смятам, че имаме проблем с безстопанствените кучета, мога да го кажа като наблюдаващ лекар. В момента се случва това, че приютът не работи в пълен капацитет. Не се работи с интернет страница и с програма за осиновяване на кучетата. Тъй като тези кучета се улавят, кастрират и се връщат в града, но оттук-натам съдбата на тези кучета е неизвестна на никой, а не трябва да е така. Те трябва периодично да се улавят, обезпаразитяват и пак да се пускат. След една година, като изтече действието на ваксината против бяс- отново, и така Общината трябва да се грижи за тях. Най-важното, което е според мен, другите приюти имат договори с немски, английски и други дружества за защита на животните, които взимат наши кучета и ги транспортират за осиновяване в други държави, където нямат нашия проблем с безстопанствените кучета. Имаме информация, че в нормалните държави, като Германия и някои други, когато се осинови от приют куче, се намалява процент от данъците, които се дължат към Общината. Съответно, хората имат стимул да го правят. Смятам, че в действителност имаме проблем, но и смятам, че може да търпи развитие във времето към по-добро."


Потърсихме Общината по проблема, но получихме отговор, че всички специалисти в тази сфера са отпуска. Междувременно наша проверка на сайта на Общината установи, че има Програма за овладяване на популацията на бездомните кучета на територията на Община Видин, която е от.....2008 година. Има ли нова, не става ясно. 

Вчера Правителството прие отчет за изпълнение на общински програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България за периода януари-декември 2018 г. Според отчета, през миналата година са заловени 21 721 кучета, от които 3 872 са осиновени. Най-голям е процентът на осиновени кучета в областите Бургас, Добрич, София град, Стара Загора и Русе. Само 10 от 265 общини в страната нямат приети общински програми за овладяване популацията на кучетата. Дали пък община Видин не е една от десетте? 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00