Снимката на 13 юни 2019 година

| обновено на 13.06.19 в 18:00
Снимка: Радио ВИДИН


Едночасови ефективни протести започнаха от днес медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори във видинската болница. Причината за недоволството им са неизпълнените искания за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение в размер на две минимални заплати. Омбудсманът Мая Манолова пристигна във Видин, за да подкрепи протеста.


Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) получи покана да е бенефициент по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ (ОПОС) за изготвяне на още шест регионални прединвестиционни проучвания (РПИП). Това стана възможно след като всички общини в областите Велико Търново, Габрово, Плевен, Софийска област, Търговище и Хасково станаха членове на областните асоциации по ВиК и услугите във всяка от тях се предоставят от едно водоснабдително дружество. Изработването на РПИП е условие за получаване на европейско финансиране за доизграждане и модернизация на ВиК инфраструктурата в съответните територии. Към момента по проект „Подкрепа регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК“ МРРБ е изготвило 14 регионални прединвестиционни проучвания за териториите на областите Бургас, Сливен, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Перник, Видин и Враца. Към момента потенциални бенефициенти по ОПОС 2014-2020 са 22 административни области в страната. В областите Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик и Разград има общини, които отказват да станат членове на областните асоциации по ВиК, с което се лишават от възможността за подмяна и доизграждане на инфраструктурата с европейски средства. Така задължителната инфраструктура ще трябва да се финансира чрез цената на услугите, посочват от МРРБ. 


19 проекта с европейски средства се изпълняват в момента в община Монтана. С това се похвали кметът Златко Живков в навечерието на празника на града, Свети дух, който се отбелязва на 17 юни. Ремонти са извършени в училища и детски градини. 


Стартиралата на първи юни традиционна полицейска акция "Ваканция" ще продължи до края на август. Всички служители на Областната дирекция на полицията са ангажирани с кампанията, съобщи главен инспектор Владимир Герасимов- началник на "Пътна полиция"- Видин.


Над 70 са регистрираните криминални престъпления през месец май в област Видин, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин. За същия период от миналата година, броят им е бил 120.


Директорът на Областната дирекция на МВР в Монтана Пламен Томов връчи ключовете на четири нови патрулни автомобила на служители на Районното управление на МВР в Лом. Колите са снабдени с модерна апаратура за контролната дейност на полицията по пътищата - заснемащи устройства, навигационни системи, мобилен интернет. Преди половин година останалите три районни управления в областта - Монтана, Берковица и Вършец получиха нови автомобили по програма на Европейския съюз за борба с незаконната миграция. Сега новите автомобили стигат и до управлението в Лом, където битовата престъпност е най-значителна, обясниха от областната дирекция на МВР.

Община Брегово създаде своя инвитро програма. Първите 4 двойки с репродуктивни проблеми вече са заявили необходимост от финансово подпомагане, съобщи координаторът на фондация "Искам бебе" за Северозападна България Здравка Гергова.


"Виена във Враца" - това е заглавието на предстоящия тази вечер концерт на Врачанската симфониета под диригентската палка на Найден Тодоров и с участието на именитата ни пианистка- проф. Борислава Танева. Маестро Тодоров е директор на Софийската филхармония и два пъти е определян за музикант на годината.


100 матрака осигури фейсбук групата "Спаси Севера" за детски градини във Врачанско. Матраците, дарени от столична детска градина, ще отидат в Златия и Хърлец. 


Благотворителен концерт "Всички заедно за Сачко" организират от Народно читалище „Развитие“ в Бяла Слатина. Входът за концерта ще е пет лева, а средствата ще бъдат за 51-годишния Северин Маздрашки, каза секретарят на културното средище Никола Попов.


90 туристи-ветерани от цялата страна пристигнаха днес във Видин за участие в 3-дневна национална среща по покана на видинския клуб на туристите-ветерани "Белия Дунав", с председател Веселин Габерски. Утре групата заминава на еднодневно посещение в румънския град Турну Северин и в сръбския град Неготин. В събота до обяд за гостите е планирана обиколка на забележителностите във Видин. Посещението се прави за шеста поредна година и е под наслов "Среща край стените на стария замък". 


Рисковете от употребата на наркотични вещества в младежка възраст бяха представени пред ученици във Видин. Лектор бе ръководителят на отделението по зависимости в психиатричната болница в Раднево д-р Иван Добринов. Срещата е част от инициативите на "Инър уийл клуб"-Видин под мотото "Децата са нашето бъдеще". Кампанията ще продължи и през новата учебна година.  
Вижте още
Спешен център- Белоградчик

Снимката на 22 октомври 2019 година

Близо 1 200 000 лева ще бъдат вложени в модернизирането на спешната медицинска помощ в област Видин. Проектът е на Министерството на здравеопазването и предвижда преустройство на спешния център във Видин и на филиала в Белоградчик за общо 430 000 лева и изграждане на нови сгради за филиалите за спешна помощ в Кула, Брегово и Димово. Здравното..

публикувано на 22.10.19 в 17:42

Обезщетение от държавата искат наследници на загиналите при взрива в Горни Лом

Искова молба срещу пет държавни институции е внесъл във Видинския административен съд адвокат Александър Кашъмов. Делото е за обезщетение на близките на загиналите при взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом през 2014 година, който отне 15 човешки живота. "Искът е внесен. Сега работим по изпълнение на указанията на съда. Предполагам, че до два..

публикувано на 22.10.19 в 17:40

Нов асфалт в село Мраморен

От началото на седмицата стартираха строително-ремонтните дейности по реконструкцията на улица "Милин камък" в село Мраморен, община Враца. Към момента екипите са положили новата асфалтова настилка на голяма част от пътния участък. Успоредно с ремонтите по пътната инфраструктура в Мраморен, се извършва и частична реконструкция на участък от пътя за село..

публикувано на 22.10.19 в 17:25

Приключва асфалтирането на улици във Видин

Приключват предвидените рехабилитационни дейности по уличната мрежа в община Видин. Извършени са ремонти на 101 улици и междублокови пространства в жилищни комплекси на град Видин, както и в населените места в общината. Общата стойност на тези дейности е 2 780 000 лева, съобщават от общинската пресслужба. В момента се извършват..

публикувано на 22.10.19 в 17:10

Библиотеката в Монтана отбелязва 90 години от рождението на Йордан Радичков

Регионална библиотека "Гео Милев"- Монтана организира редица събития по повод 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. От началото на седмицата във фоайето е подредена изложбата "Автографите на Радичков" , която библиотеката осъвремени с финансовото съдействие на Министерството на културата. В Детски отдел и в Заемна за възрастни има изложби и..

публикувано на 22.10.19 в 16:59

Окръжният съд във Враца осъди рецидивист за опит за убийство

Врачанският окръжен съд наложи наказание от 12 години и 8 месеца "Лишаване от свобода" при първоначален "строг режим" на изтърпяване на наказанието на Д.П.Б. Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 12 февруари 2019 година в частен дом в село Върбица в условията на опасен рецидив, е направил опит умишлено да умъртви К.Д.Т.  За това престъпление..

публикувано на 22.10.19 в 16:45

Забраниха продажбата на алкохол във Враца за изборите

С цел осигуряване на нормална обстановка и недопускане на нарушаване на обществения ред на територията на община Враца при провеждане на изборите на 27 октомври, изпълняващият длъжността кмет Мария Попова забрани продажбата на алкохолни напитки в търговските обекти, заведения за хранене и други обществени места. Забранена е и употребата на алкохолни..

публикувано на 22.10.19 в 16:37