Снимката на 13 юни 2019 година

| обновено на 13.06.19 в 18:00
Снимка: Радио ВИДИН


Едночасови ефективни протести започнаха от днес медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори във видинската болница. Причината за недоволството им са неизпълнените искания за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение в размер на две минимални заплати. Омбудсманът Мая Манолова пристигна във Видин, за да подкрепи протеста.


Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) получи покана да е бенефициент по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ (ОПОС) за изготвяне на още шест регионални прединвестиционни проучвания (РПИП). Това стана възможно след като всички общини в областите Велико Търново, Габрово, Плевен, Софийска област, Търговище и Хасково станаха членове на областните асоциации по ВиК и услугите във всяка от тях се предоставят от едно водоснабдително дружество. Изработването на РПИП е условие за получаване на европейско финансиране за доизграждане и модернизация на ВиК инфраструктурата в съответните територии. Към момента по проект „Подкрепа регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК“ МРРБ е изготвило 14 регионални прединвестиционни проучвания за териториите на областите Бургас, Сливен, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Перник, Видин и Враца. Към момента потенциални бенефициенти по ОПОС 2014-2020 са 22 административни области в страната. В областите Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик и Разград има общини, които отказват да станат членове на областните асоциации по ВиК, с което се лишават от възможността за подмяна и доизграждане на инфраструктурата с европейски средства. Така задължителната инфраструктура ще трябва да се финансира чрез цената на услугите, посочват от МРРБ. 


19 проекта с европейски средства се изпълняват в момента в община Монтана. С това се похвали кметът Златко Живков в навечерието на празника на града, Свети дух, който се отбелязва на 17 юни. Ремонти са извършени в училища и детски градини. 


Стартиралата на първи юни традиционна полицейска акция "Ваканция" ще продължи до края на август. Всички служители на Областната дирекция на полицията са ангажирани с кампанията, съобщи главен инспектор Владимир Герасимов- началник на "Пътна полиция"- Видин.


Над 70 са регистрираните криминални престъпления през месец май в област Видин, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин. За същия период от миналата година, броят им е бил 120.


Директорът на Областната дирекция на МВР в Монтана Пламен Томов връчи ключовете на четири нови патрулни автомобила на служители на Районното управление на МВР в Лом. Колите са снабдени с модерна апаратура за контролната дейност на полицията по пътищата - заснемащи устройства, навигационни системи, мобилен интернет. Преди половин година останалите три районни управления в областта - Монтана, Берковица и Вършец получиха нови автомобили по програма на Европейския съюз за борба с незаконната миграция. Сега новите автомобили стигат и до управлението в Лом, където битовата престъпност е най-значителна, обясниха от областната дирекция на МВР.

Община Брегово създаде своя инвитро програма. Първите 4 двойки с репродуктивни проблеми вече са заявили необходимост от финансово подпомагане, съобщи координаторът на фондация "Искам бебе" за Северозападна България Здравка Гергова.


"Виена във Враца" - това е заглавието на предстоящия тази вечер концерт на Врачанската симфониета под диригентската палка на Найден Тодоров и с участието на именитата ни пианистка- проф. Борислава Танева. Маестро Тодоров е директор на Софийската филхармония и два пъти е определян за музикант на годината.


100 матрака осигури фейсбук групата "Спаси Севера" за детски градини във Врачанско. Матраците, дарени от столична детска градина, ще отидат в Златия и Хърлец. 


Благотворителен концерт "Всички заедно за Сачко" организират от Народно читалище „Развитие“ в Бяла Слатина. Входът за концерта ще е пет лева, а средствата ще бъдат за 51-годишния Северин Маздрашки, каза секретарят на културното средище Никола Попов.


90 туристи-ветерани от цялата страна пристигнаха днес във Видин за участие в 3-дневна национална среща по покана на видинския клуб на туристите-ветерани "Белия Дунав", с председател Веселин Габерски. Утре групата заминава на еднодневно посещение в румънския град Турну Северин и в сръбския град Неготин. В събота до обяд за гостите е планирана обиколка на забележителностите във Видин. Посещението се прави за шеста поредна година и е под наслов "Среща край стените на стария замък". 


Рисковете от употребата на наркотични вещества в младежка възраст бяха представени пред ученици във Видин. Лектор бе ръководителят на отделението по зависимости в психиатричната болница в Раднево д-р Иван Добринов. Срещата е част от инициативите на "Инър уийл клуб"-Видин под мотото "Децата са нашето бъдеще". Кампанията ще продължи и през новата учебна година.  
Вижте още

Снимката на 26 юни 2019 година

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат  пенсионерите  от област Монтана през месец юли.  От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Обмисля се преструктуриране на медицинската дейност в Северозападна България. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници на Видин,..

публикувано на 26.06.19 в 17:58

Здравният министър обеща, но не дойде във врачанската болница

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обсъди прилагането на Методиката за формиране на разходите за персонал с ръководствата на многопрофилните болници във Враца, Видин и Монтана. Срещата се състоя в София, а не както бе обявено по-рано- във Враца. Затова и протестиращите мадицински специалисти реагираха с доза хумор.  Група от медицински сестри..

обновено на 26.06.19 в 17:56

Летни занимания за деца във Враца

Летни занимания за децата през ваканцията организира община Враца. Сформирани са групи по интереси в областта на науката, спорта и изкуството, съобщават от общинската пресслужба. В инициативата "Ваканция с Община Враца" се включват с курсове, събития и занимания редица организации и институции: ЦПЛР "Център за работа с деца",  Регионална библиотека..

публикувано на 26.06.19 в 16:29

Посланикът на Казахстан дари книги на видинската библиотека

В Руското военно гробище във Видин ще бъде поставена възпоменателна плоча с името на Кайыржан Есенгеьлдин -гражданин на Казахстан, загинал в боевете край Кула по време на Втората световна война. Темата е обсъдена по време на посещението на посланика на Казахстан у нас Темиртай Избастин във Видин. С кмета Огнян Ценков той е обсъдил възможностите за..

публикувано на 26.06.19 в 16:13

Кампанията "Бъди войник" идва във Видин

Видин е поредният град, в който  ще се проведе информационна борса, част от националната информационна кампания "Бъди войник"  на Министерството на отбраната. Кампанията обхваща 29 града, а идеята е да се популяризира професията войник, и да се привлекат повече кандидати за военна служба, каза на пресконференция з аместник-началникът на отбраната..

публикувано на 26.06.19 в 15:24

Над 15 милиона лева ще получат пенсионерите в Монтанско от 1 юли

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат пенсионерите от област Монтана през месец юли. От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Корекцията на пенсии от трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември миналата година се увеличават с 5.7 на сто от 1 юли. За сравнение миналогодишната актуализация беше 3,8%, припомнят от ТП на НОИ..

публикувано на 26.06.19 в 13:05

Абитуриентите трябва да плащат сами здравните си осигуровки

От 1 юли почти 600 абитуриенти от Видинска област, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2019 година, трябва да плащат сами здравните си вноски и да подадат декларация образец 7 - съобщават от НАП. Учениците, завършили гимназия, трябва да се осигуряват сами докато станат студенти или започнат работа. От 1 юли до 25 август зрелостниците трябва..

публикувано на 26.06.19 в 12:27