"Врачански тиквеник" е книга за живота

Снимка: личен архив

В рубриката "Думата имат старейшините" ви представям една будна, смела, активна и борбена жена от врачанския край. Това е Мариета Цолова  от село Търнава. До 16-та си година тя живее в родното си село. След това завършва Техникум по електротехника в Монтана. Висшето си образование започва в специалност "Машинен инженер" във ВМЕИ "Ленин", а след това го завършва в Технически университет. Мариета е омъжена, има двама сина и е баба на внучка. Определя себе си като щастлива майка и баба. Последните 40 години живее в  Перник, където има собствен бизнес за недвижими имоти.


Независимо, че е машинен инженер, оказва се, че има талант да пише вълнуващи истории, свързани с душевността на нейните съселяни. Вълнуващото в живота на Мариета е, че тя е автор на книгата "Врачански тиквеник", която предизвика голям интерес и за една година тиражът й бе изкупен.


Мариета Цолова споделя с нас спомени за родното село Търнава, с гордост от това, че селото все още е пълно с живот, както  и мъката от това, че младите хора напускат България, българските села опустяват и остават забравени и самотни. Какво мога да предложа на децата си тук - този въпрос си задава не само Мариета Цолова, но и много други българи на нейната възраст.  В книгата си "Врачански тиквеник" тя описва истинския живот, манталитета и характера на врачаните през битието на главния герой Марин Чорбаджийски.


"А за книгата, всеки може да се разпознае в поднесената от мен история, да поразрови жаравата на спомените, да се посмее от сърце над житейските нелепости и да се зареди с настроение и да му стане благо на душата. Защото това е книга за живота, а той, животът, е тиквеник, увъртеле са се едни кори, коя прегорела, коя длетава, но най-важното е, че има и благо. В мен е останал врачанския диалект. Исках да покажа, че можеш да говориш на диалект, без да си прост. Диалектът е онова зрънце което прави нашия говор уникален. .."


Мариета Цолова ни представя врачанския диалект с неговото многообразие, с неговата отличителност и същевременно с неговата точност в изказа за определени предмети. В момента се опитва да направи родословно дърво на баба си и дядо си. 


Повече може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Бивши работници във "Видахим" изискват документи за пенсиониране

Бившите работници и служители във фалиралото предприятие "Видахим" продължават да се интересуват от необходимите им документи за пенсиониране. Днес в административната сграда на някогашния промишлен гигант продължава да функционира отдел "Труд и работна заплата", където две служителки оформят необходимите документи на работниците. Хората се интересуват..

публикувано на 15.07.19 в 16:00

Дъждът не уплаши участниците в младежкия фестивал във Видин

Творческите работилници, включени в младежкия фестивал "Дъ бридж" започнаха днес своята дейност.  Дъждът над Видин през почивните дни не попречи на младите хора да станат част от 10- тото издание на феста, каза организатора Михаил Стефанов: "Справяме се чудесно. Наместваме работилниците още. Надявам се да има голям ефект върху града."..

публикувано на 15.07.19 в 11:49

Да имаме вярата, смирението и любовта на стотника от Капернаум

В четвъртата Неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към чистата, съкровена и най-вече смирена вяра. Светият евангелист Матей днес ни припомня срещата на Господ Иисус Христос със стотника, който моли за помощ. Моли Иисус да излекува слугата му. Прецедент в човешките взаимоотношения. Военачалник се моли..

публикувано на 14.07.19 в 08:00

Оперният фестивал в Белоградчик - светилище за духа и изкуството на България

За четвърта поредна година Белоградчишките скали ще бъдат декор на седем от най-зрелищните спектакли на Софийската опера и балет, включени в програмата на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". От 20 юли до 4 август скалите край Белоградчик ще предложат съчетание между творчеството на природата и човешкия гений и талант...

публикувано на 11.07.19 в 14:11

Вършец събра над 600 любители на фолклора

"Пей, танцувай, и на Зелени дел се любувай"- така от читалище ”Пробуда 1934 ” в квартал "Заножене" на град Вършец са нарекли ежегодния фолклорен празник на Балкана, който се провежда в първите дни на юли. Фестивалът е с над 10-годишна история, и вече е запазена марка за курортното градче, а тази година събра над 600 танцьори, певци и рецитатори от..

публикувано на 11.07.19 в 11:10

В "Музикална зона" на 11 юли 2019 слушаме Майк Стърн – 2 част

И днес продължаваме да слушаме джаз китариста Майк Стърн с албума Is What It Is от 1994 г., който според повечето критици е най-добрият му албум. Ще се потопим в атмосферата на още един ключов албум - Give and Take /1997/, както и в тази на номинираните за "Грами" Odds or Events /1991/, Between the Lines /1996/ и Big Neighborhood..

публикувано на 11.07.19 в 09:00

20 прочетени книги осигуряват екскурзия на деца от Лом

С поне 20 прочетени книги децата от Лом си "купуват билет" за екскурзия до близко или по-далечно място. Инициативата "Маратон на четенето" е на библиотеката при  читалище "Постоянство".  Летният маратон на четенето преминава под мотото: "Чети, състезавай се и се забавлявай". През цялото лято, наред със задължителната литература, децата ще четат..

публикувано на 10.07.19 в 17:20