"Врачански тиквеник" е книга за живота

Снимка: личен архив

В рубриката "Думата имат старейшините" ви представям една будна, смела, активна и борбена жена от врачанския край. Това е Мариета Цолова  от село Търнава. До 16-та си година тя живее в родното си село. След това завършва Техникум по електротехника в Монтана. Висшето си образование започва в специалност "Машинен инженер" във ВМЕИ "Ленин", а след това го завършва в Технически университет. Мариета е омъжена, има двама сина и е баба на внучка. Определя себе си като щастлива майка и баба. Последните 40 години живее в  Перник, където има собствен бизнес за недвижими имоти.


Независимо, че е машинен инженер, оказва се, че има талант да пише вълнуващи истории, свързани с душевността на нейните съселяни. Вълнуващото в живота на Мариета е, че тя е автор на книгата "Врачански тиквеник", която предизвика голям интерес и за една година тиражът й бе изкупен.


Мариета Цолова споделя с нас спомени за родното село Търнава, с гордост от това, че селото все още е пълно с живот, както  и мъката от това, че младите хора напускат България, българските села опустяват и остават забравени и самотни. Какво мога да предложа на децата си тук - този въпрос си задава не само Мариета Цолова, но и много други българи на нейната възраст.  В книгата си "Врачански тиквеник" тя описва истинския живот, манталитета и характера на врачаните през битието на главния герой Марин Чорбаджийски.


"А за книгата, всеки може да се разпознае в поднесената от мен история, да поразрови жаравата на спомените, да се посмее от сърце над житейските нелепости и да се зареди с настроение и да му стане благо на душата. Защото това е книга за живота, а той, животът, е тиквеник, увъртеле са се едни кори, коя прегорела, коя длетава, но най-важното е, че има и благо. В мен е останал врачанския диалект. Исках да покажа, че можеш да говориш на диалект, без да си прост. Диалектът е онова зрънце което прави нашия говор уникален. .."


Мариета Цолова ни представя врачанския диалект с неговото многообразие, с неговата отличителност и същевременно с неговата точност в изказа за определени предмети. В момента се опитва да направи родословно дърво на баба си и дядо си. 


Повече може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Младежи от шест държави се учат на медийна грамотност във Видин

В предаването днес ви срещаме с младежи от различни държави, които се учат да развиват своята медийна грамотност. Домакин на младежкия обмен е Видин, а организатор- сдружение "Видински фонд "Читалища", по европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм +". Младите хора бяха посрещнати и от екипа ни в Радио..

публикувано на 18.10.19 в 17:40

Редица прояви за Европейската седмица на програмирането в Северозапада

С различни инициативи в Северозапада отбелязват Европейската седмица на програмирането. Някои от тях предстоят през почивните дни. Н ай-голямото IT събитие в Северозападна България "Codeweek" 2019  ще се проведе за шести път тази събота и неделя. Предназначено е за начинаещи и напреднали с интереси в дигиталните сфери - програмиране,..

публикувано на 18.10.19 в 17:32

Пътешествие във времето и пространството с "Гаяни" на сцената в "Баба Вида"

Спектакъл, наречен "Древност и космос" ще представи тази вечер музикална общност "Гаяни" на откритата сцена в средновековната крепост "Баба Вида" във Видин. Групата съчетава различни стилове в музиката и сценични изкуства. Заедно с класическите инструменти използва екзотични. Всеки концерт е уникален, защото изпълнителите разчитат изцяло на..

публикувано на 18.10.19 в 15:35

С балон над Белоградчишките скали

Белоградчишките скали, погледнати отгоре- това беше една от атракциите, която организаторите на демотура за хора над 55 години ни предложиха. Нов поглед и незабравимо изживяване за всички нас – и за двадесетгодишните, и за 60 плюс-  годишните. Защото участниците в петдневната екскурзия, която показа част от забележителности на област Видин и Монтана..

публикувано на 18.10.19 в 11:21

Евростат: Българите най-застрашени от бедност

България е страната в ЕС с най-голям дял от населението, който е застрашен от бедност или социално изключване - 32.8 на сто, или над 2.32 милиона души.Това сочат представените днес данни на Евростат. Проучването излиза на Световния ден на борба с бедността - 17 октомври. Денят се отбелязва от 26 години, като основната му цел е да осведомява и..

публикувано на 17.10.19 в 16:37

Учебна производствена авария бе отстранена във Видин

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 16:13

Трудна есенна сеитба и ниски изкупни цени на меда

Всяка година в началото на стопанската година земеделците са под напрежение, защото са зависими от климатичните условия и от това дали ще има дъжд със стопанско значение- така необходим при есенната сеитба. Агротехническите срокове текат, а поредната суха есен мъчи производителите. Това се превръща в тенденция през последните години, но зърното ще..

публикувано на 16.10.19 в 18:00