Слизането на Светия Дух над апостолите

В осмата неделя след славното Христово Възкресение, Църквата тържествено отбелязва големия ден в историята на Христовата Църква, а именно Петдесетница.

"Кои са най-забележителните промени, които могат да бъдат знак, че Божият Дух действа в душата на човека?

Има мигове, в които човекът отдаден на позивите на света и плътта се опомня и се отърсва от очарованието, в което те го държат. Ясно вижда, че преминалият му живот е една поредица от заблуди, слабости, престъпления, измени на Бога, че делата му са само семе за бъдещи наказания и че самите негови добродетели не ще устоят пред взора на Вечния Съдия. Виждайки всичко това, той осъжда сам себе си, трепери с цялото си същество и бидейки отчаян от себе си, чрез това отчаяние той бива привлечен към упование в Бога.

Това разположение към покаяние какво друго е, ако не този шумен и силен вятър, който предвещава слизането на Светия Дух (Деян. 2:2)? Какво ако не този страх Господен е това, чрез което в утробата си приемаме, както се изразява пророкът, Духа на Божието спасение (Ис. 26:18)? Блажен е онзи, който с покорност се оставя да бъде привлечен от този порив на Божия Дух! Той ще го поведе по тесния път (Мат. 7:14) на самоотречението, ще го застави сам да изкоренява онова, което преди това е посял и да разрушава това, което е зидал, ще го научи да страда и да се радва в страданията (Кол. 1:24), да разпъва плътта със страстите и похотите (Гал. 5:24), за да предаде напълно духа си в Божиите ръце.

Но докато Бог запазва нашето битие на християни и благоденствието на Своята Църква, до тогава ние не можем да се съмняваме, че Божият Дух пребивава в нея. Така както при създаването на света Той се носил над водите, така се носи и сега при продължаващото възсъздаване на човека над бездната на нашето разстроено естество и с животворящо осенение го оплодотворява за благодатно възраждане.Да предадем себе си на Неговото всесилно действие, да приведем в съгласие с Него нашите мисли и желания, отклонявайки ги от смесване със света и плътта, да въззовем от дълбините на нашето падение да слезе и върху нас със Своята благодат, по придобитото за нас ходатайство на нашия Изкупител да очисти, да просвети, да обнови, да освети и да спаси Благият нашите души! Амин."

Архиепископ Теофан Полтавски

В рубриката "Съвременна Библия" - на Рождения ден на Църквата на поговорим за нея, Святия Дух и за нас. Петдесятница е нещо повече от празник. Тя ознаменува началото на едно масово и световно движение на Бога в историята, времето и народите. Тя е първата стъпка към нещо, което стои все още необяснено в умовете на историци, социолози и политолози, а именно, как един роден в обор юдеин и група галилейски рибари променят света завинаги? Защо днес, в 21 в. има повече от всякога мъченици – хора, готови да заложат живот за вярата си в този Христос? Защо Христос и неговите рибари не потънаха в пясъците на времето? Отговорът е само един - Святият Дух.


Вижте още

Деца с подписка за повече контейнери за разделно събиране във Видин

Деца събират подписка за по-чист и зелен Видин. Смятат, че в града има жужда от повече контейнери за разделно събиране и очакват и възрастните да ги подкрепят. Идеята е на Весела и Станислава и само за два дни момичетата успели да съберат повече от 200 подписа. Весела: " Една сутрин се събудих, погледнах новините и видях всичките неща,..

публикувано на 17.07.19 в 17:55

На гости в работилницата по готварство в The Bridge

Днес ви представяме магията на готвенето. За целта отиваме в работилницата по готварство на фестивала The Bridge Fest , където ръководител е Валентин Янков . Той започва да се занимава с готварство от 17-годишна възраст. Преди това е работил е като барман и оттам започва да харесва напрегната атмосфера и работата с хора. Решава,че не е хубаво да..

публикувано на 17.07.19 в 17:50

Министерството на културата финансира проучване на крепостта Бонония във Видин

Археологическо проучване ще бъде проведено на територията на античната крепост Бонония във Видин. За първи път работата на обекта ще се извърши с подкрепата от Министерството на културата . 10 000 лева е сумата, с която ведомството финансира археологическия екип, ръководен от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с..

публикувано на 17.07.19 в 13:34

Млад изпълнител от Северозапада представя песен на "Бургас и морето"

Песента "Мечтай, море" на младия изпълнител от Плевен Александър Томов е селектирана сред 12-те най-добри, които ще участват във финалния концерт на конкурса " Бургас и морето" . Песента е по музика на Мартин Антонов, текстът е на Татяна Йотова, аранжиментът - на Пламен Велинов, разказа певецът: "Песента е създадена още преди няколко месеца...

публикувано на 17.07.19 в 17:15

Видински творци стартират инициативата "На базар сме! В парка"

Ръчно изработени изделия, дизайнерски дрехи, освежаващи напитки и забавления за най-малките са само част от изненадите, които две млади дами организират за жителите на Видин. Под наслов "На Базар сме! В парка" , те ще опитат да стартират поредица от събития, с които да внесат свеж полъх в социалния живот на дунавския град. Инициативата ще бъде..

публикувано на 17.07.19 в 11:24

Студенти преподават в лятна школа по програмиране във Видин

Започна традиционната лятна школа по програмиране в ППМГ "Екзарх Антим І" във Видин. Над 20 момчета и момичета се включиха в заниманията.  Лектори това лято са възпитаници на математическата гимназия- Александър Стефанов и Цветомир Цветков , студенти в СУ "Климент Охридски". Преди пет години като ученици  двамата  участват в пилотния..

публикувано на 16.07.19 в 17:30

Вдъхновени за изкуството в The Bridge

Нашият град Видин е    домакин на най-големия тийнейджърски фестивал в България - The Bridge Fes t. Събитието е събрало 400 талантливи младежи на възраст от 14 до 21 години от цялата страна, които имат желание да създават изкуство. По време на фестивала  се провеждат 22 работилници за визуални изкуства, архитектура, дизайн, танци, музика и..

публикувано на 16.07.19 в 13:22