Слизането на Светия Дух над апостолите

В осмата неделя след славното Христово Възкресение, Църквата тържествено отбелязва големия ден в историята на Христовата Църква, а именно Петдесетница.

"Кои са най-забележителните промени, които могат да бъдат знак, че Божият Дух действа в душата на човека?

Има мигове, в които човекът отдаден на позивите на света и плътта се опомня и се отърсва от очарованието, в което те го държат. Ясно вижда, че преминалият му живот е една поредица от заблуди, слабости, престъпления, измени на Бога, че делата му са само семе за бъдещи наказания и че самите негови добродетели не ще устоят пред взора на Вечния Съдия. Виждайки всичко това, той осъжда сам себе си, трепери с цялото си същество и бидейки отчаян от себе си, чрез това отчаяние той бива привлечен към упование в Бога.

Това разположение към покаяние какво друго е, ако не този шумен и силен вятър, който предвещава слизането на Светия Дух (Деян. 2:2)? Какво ако не този страх Господен е това, чрез което в утробата си приемаме, както се изразява пророкът, Духа на Божието спасение (Ис. 26:18)? Блажен е онзи, който с покорност се оставя да бъде привлечен от този порив на Божия Дух! Той ще го поведе по тесния път (Мат. 7:14) на самоотречението, ще го застави сам да изкоренява онова, което преди това е посял и да разрушава това, което е зидал, ще го научи да страда и да се радва в страданията (Кол. 1:24), да разпъва плътта със страстите и похотите (Гал. 5:24), за да предаде напълно духа си в Божиите ръце.

Но докато Бог запазва нашето битие на християни и благоденствието на Своята Църква, до тогава ние не можем да се съмняваме, че Божият Дух пребивава в нея. Така както при създаването на света Той се носил над водите, така се носи и сега при продължаващото възсъздаване на човека над бездната на нашето разстроено естество и с животворящо осенение го оплодотворява за благодатно възраждане.Да предадем себе си на Неговото всесилно действие, да приведем в съгласие с Него нашите мисли и желания, отклонявайки ги от смесване със света и плътта, да въззовем от дълбините на нашето падение да слезе и върху нас със Своята благодат, по придобитото за нас ходатайство на нашия Изкупител да очисти, да просвети, да обнови, да освети и да спаси Благият нашите души! Амин."

Архиепископ Теофан Полтавски

В рубриката "Съвременна Библия" - на Рождения ден на Църквата на поговорим за нея, Святия Дух и за нас. Петдесятница е нещо повече от празник. Тя ознаменува началото на едно масово и световно движение на Бога в историята, времето и народите. Тя е първата стъпка към нещо, което стои все още необяснено в умовете на историци, социолози и политолози, а именно, как един роден в обор юдеин и група галилейски рибари променят света завинаги? Защо днес, в 21 в. има повече от всякога мъченици – хора, готови да заложат живот за вярата си в този Христос? Защо Христос и неговите рибари не потънаха в пясъците на времето? Отговорът е само един - Святият Дух.


Вижте още

Подменят електрическите стълбове в квартал "Нов път", жителите недоволни от работата

Нередности при подмяната на електрическите стълбове във видинския квартал "Нов път" карат Йордан Ванков да потърси Радио ВИДИН за съдействие. Нашият слушател алармира, че след подмяната им, фирмата не почиства:  "Възмущава ме изпълнението на подмяната на електрическите стълбове с по-високи. Изпълнението и замърсява, и затруднява..

публикувано на 15.10.19 в 16:25

Във Видин отбелязаха Международния деня на белия бастун

С празнична програма видинската организация на Съюза на слепите в България отбеляза Деня на белият бастун. В световен мащаб той започва да се чества по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. "Белият бастун" е символ на слепите хора, щом човек е с такъв, това значи, че има нужда от помощ. С навлизането на демокрацията..

публикувано на 15.10.19 в 15:14

Време е да подготвим автомобила за зимния сезон

Макар в момента времето навън да не подсказва с нищо, че зимата наближава, студените утрини и капките роса по стъклата на автомобилите вече са все по- често срещани. Подготовката на автомобилите за зимно шофиране е важна и неотложна част от нашето всекидневие. Ако ви предстои шофиране през студения сезон е добре да свършите някои основни неща,..

публикувано на 14.10.19 в 15:16

"Фортисимо в клас" гостува във Видин с уроци по класическа музика

За пета поредна година музикалната образователна програма "Фортисимо в клас" ще гостува във Видин. Новаторският метод на работа е на цигуларя Хари Ешкенази и дава възможност професионални музиканти да влязат в часовете по музика, за да запознаят учениците с основните музикални инструмента във филхармоничния оркестър. Тазгодишната платформа..

публикувано на 14.10.19 в 14:02

Във Враца ще почетат делото на Архимандрит Гаврил Бистричанин с паметник

Инициативен комитет във Враца ще изгради паметник на Архимандрит Гаврил Бистричанин - национален герой, възрожденец, малко известна и проучвана фигура. Дейността на Архимандрита е съизмерима по величавост с най-добрите образци на европейското просвещение, казват от комитета . Румен Петров, Илиян Нисторов и Ивайло Симеонов решават да спомогнат за..

публикувано на 14.10.19 в 13:09

Вносът на месни и животински продукти от Сърбия не е позволен

Забранено ли е да се внасят месни продукти от Сърбия на ГКПП "Връшка чука" - с този въпрос към Радио ВИДИН се обърна слушател , чиито покупки са задържани на митницата.   Законът регламентира вносът на този вид продукти, разясни д-р Бисер Ангелов , главен инспектор на Граничен инспекционен пункт Брегово.  "Влизането на нашата държава в ЕС..

публикувано на 14.10.19 в 11:23

Доброто и лошото семе

"Излезе сеяч да сее семе… едни зърна паднаха край пътя… други паднаха на камък… други пък паднаха между тръни… а други паднаха на добра земя…" В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и..

публикувано на 13.10.19 в 08:00