Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

| обновено на 14.06.19 в 16:41

14 юни е Световен ден на кръводарителя. Датата се свързва с годишнина от рождението на австрийския бактериолог и имунолог Карл Ландщайнер, открил кръвните групи при човека през 1901 година, за което е удостоен с Нобелова награда.

Във Видин има много доброволни кръводарители, а най-ценни са тези с кръвна група с отрицателен резус фактор, обясни  д-р Светлана Станкова, началник на Отделение по траснфузионна хематология в болница "Света Петка":

"Те са рядко срещани, по-рядко се срещат 0 и В, АВ отрицателна. Имаме си картотека, когато се налага, даваме."


Ежегодно отделението по траснфузионна хематология предлага кръводарители, които да бъдат отличени:

"Значи всяка година БЧК питат имаме ли излъчени кръводарители, аз подавам 2-3 имена. Те ги извикват, разговарят с тях, попълват анкета, и те подават имената и отговорите на съответния човек, който сме посочили ние."

За трета поредна година по предложение на д-р Станкова кръводарител от Видин - Мариян Иванов, беше награден с плакат и грамота от Националния център по трансфузионна хематология. За мъжа кръводаряването вече е мисия, след като преди години е разбрал колко ценна е всяка капка кръв:


"2002 година съпругата ми получи кръвоизлив и доста народ ми трябваха- 30 души, за кръв. Всичко това е било безвъзмездно, без никой да ми иска една стотинка и оттук-нататък реших, че с всяка една капка кръв може да се спаси човешки живот."


Знаят ли видинчани коя кръвна група са и даряват ли кръв, това проверихме в анкета:


"Знам, разбира се- нулева плюс... Сега не мога да да давам кръв, защото съм с болно сърце... Преди един месец съм дал..."


Количеството кръв, което се взима от един кръводарител е около 450 милилитра.


Вижте още
Спешен център- Белоградчик

Снимката на 22 октомври 2019 година

Близо 1 200 000 лева ще бъдат вложени в модернизирането на спешната медицинска помощ в област Видин. Проектът е на Министерството на здравеопазването и предвижда преустройство на спешния център във Видин и на филиала в Белоградчик за общо 430 000 лева и изграждане на нови сгради за филиалите за спешна помощ в Кула, Брегово и Димово. Здравното..

публикувано на 22.10.19 в 17:42

Обезщетение от държавата искат наследници на загиналите при взрива в Горни Лом

Искова молба срещу пет държавни институции е внесъл във Видинския административен съд адвокат Александър Кашъмов. Делото е за обезщетение на близките на загиналите при взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом през 2014 година, който отне 15 човешки живота. "Искът е внесен. Сега работим по изпълнение на указанията на съда. Предполагам, че до два..

публикувано на 22.10.19 в 17:40

Нов асфалт в село Мраморен

От началото на седмицата стартираха строително-ремонтните дейности по реконструкцията на улица "Милин камък" в село Мраморен, община Враца. Към момента екипите са положили новата асфалтова настилка на голяма част от пътния участък. Успоредно с ремонтите по пътната инфраструктура в Мраморен, се извършва и частична реконструкция на участък от пътя за село..

публикувано на 22.10.19 в 17:25

Приключва асфалтирането на улици във Видин

Приключват предвидените рехабилитационни дейности по уличната мрежа в община Видин. Извършени са ремонти на 101 улици и междублокови пространства в жилищни комплекси на град Видин, както и в населените места в общината. Общата стойност на тези дейности е 2 780 000 лева, съобщават от общинската пресслужба. В момента се извършват..

публикувано на 22.10.19 в 17:10

Библиотеката в Монтана отбелязва 90 години от рождението на Йордан Радичков

Регионална библиотека "Гео Милев"- Монтана организира редица събития по повод 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. От началото на седмицата във фоайето е подредена изложбата "Автографите на Радичков" , която библиотеката осъвремени с финансовото съдействие на Министерството на културата. В Детски отдел и в Заемна за възрастни има изложби и..

публикувано на 22.10.19 в 16:59

Окръжният съд във Враца осъди рецидивист за опит за убийство

Врачанският окръжен съд наложи наказание от 12 години и 8 месеца "Лишаване от свобода" при първоначален "строг режим" на изтърпяване на наказанието на Д.П.Б. Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 12 февруари 2019 година в частен дом в село Върбица в условията на опасен рецидив, е направил опит умишлено да умъртви К.Д.Т.  За това престъпление..

публикувано на 22.10.19 в 16:45

Забраниха продажбата на алкохол във Враца за изборите

С цел осигуряване на нормална обстановка и недопускане на нарушаване на обществения ред на територията на община Враца при провеждане на изборите на 27 октомври, изпълняващият длъжността кмет Мария Попова забрани продажбата на алкохолни напитки в търговските обекти, заведения за хранене и други обществени места. Забранена е и употребата на алкохолни..

публикувано на 22.10.19 в 16:37