Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

| обновено на 14.06.19 в 16:41

14 юни е Световен ден на кръводарителя. Датата се свързва с годишнина от рождението на австрийския бактериолог и имунолог Карл Ландщайнер, открил кръвните групи при човека през 1901 година, за което е удостоен с Нобелова награда.

Във Видин има много доброволни кръводарители, а най-ценни са тези с кръвна група с отрицателен резус фактор, обясни  д-р Светлана Станкова, началник на Отделение по траснфузионна хематология в болница "Света Петка":

"Те са рядко срещани, по-рядко се срещат 0 и В, АВ отрицателна. Имаме си картотека, когато се налага, даваме."


Ежегодно отделението по траснфузионна хематология предлага кръводарители, които да бъдат отличени:

"Значи всяка година БЧК питат имаме ли излъчени кръводарители, аз подавам 2-3 имена. Те ги извикват, разговарят с тях, попълват анкета, и те подават имената и отговорите на съответния човек, който сме посочили ние."

За трета поредна година по предложение на д-р Станкова кръводарител от Видин - Мариян Иванов, беше награден с плакат и грамота от Националния център по трансфузионна хематология. За мъжа кръводаряването вече е мисия, след като преди години е разбрал колко ценна е всяка капка кръв:


"2002 година съпругата ми получи кръвоизлив и доста народ ми трябваха- 30 души, за кръв. Всичко това е било безвъзмездно, без никой да ми иска една стотинка и оттук-нататък реших, че с всяка една капка кръв може да се спаси човешки живот."


Знаят ли видинчани коя кръвна група са и даряват ли кръв, това проверихме в анкета:


"Знам, разбира се- нулева плюс... Сега не мога да да давам кръв, защото съм с болно сърце... Преди един месец съм дал..."


Количеството кръв, което се взима от един кръводарител е около 450 милилитра.


Вижте още

Снимката на 26 юни 2019 година

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат  пенсионерите  от област Монтана през месец юли.  От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Обмисля се преструктуриране на медицинската дейност в Северозападна България. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници на Видин,..

публикувано на 26.06.19 в 17:58

Здравният министър обеща, но не дойде във врачанската болница

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обсъди прилагането на Методиката за формиране на разходите за персонал с ръководствата на многопрофилните болници във Враца, Видин и Монтана. Срещата се състоя в София, а не както бе обявено по-рано- във Враца. Затова и протестиращите мадицински специалисти реагираха с доза хумор.  Група от медицински сестри..

обновено на 26.06.19 в 17:56

Летни занимания за деца във Враца

Летни занимания за децата през ваканцията организира община Враца. Сформирани са групи по интереси в областта на науката, спорта и изкуството, съобщават от общинската пресслужба. В инициативата "Ваканция с Община Враца" се включват с курсове, събития и занимания редица организации и институции: ЦПЛР "Център за работа с деца",  Регионална библиотека..

публикувано на 26.06.19 в 16:29

Посланикът на Казахстан дари книги на видинската библиотека

В Руското военно гробище във Видин ще бъде поставена възпоменателна плоча с името на Кайыржан Есенгеьлдин -гражданин на Казахстан, загинал в боевете край Кула по време на Втората световна война. Темата е обсъдена по време на посещението на посланика на Казахстан у нас Темиртай Избастин във Видин. С кмета Огнян Ценков той е обсъдил възможностите за..

публикувано на 26.06.19 в 16:13

Кампанията "Бъди войник" идва във Видин

Видин е поредният град, в който  ще се проведе информационна борса, част от националната информационна кампания "Бъди войник"  на Министерството на отбраната. Кампанията обхваща 29 града, а идеята е да се популяризира професията войник, и да се привлекат повече кандидати за военна служба, каза на пресконференция з аместник-началникът на отбраната..

публикувано на 26.06.19 в 15:24

Над 15 милиона лева ще получат пенсионерите в Монтанско от 1 юли

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат пенсионерите от област Монтана през месец юли. От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Корекцията на пенсии от трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември миналата година се увеличават с 5.7 на сто от 1 юли. За сравнение миналогодишната актуализация беше 3,8%, припомнят от ТП на НОИ..

публикувано на 26.06.19 в 13:05

Абитуриентите трябва да плащат сами здравните си осигуровки

От 1 юли почти 600 абитуриенти от Видинска област, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2019 година, трябва да плащат сами здравните си вноски и да подадат декларация образец 7 - съобщават от НАП. Учениците, завършили гимназия, трябва да се осигуряват сами докато станат студенти или започнат работа. От 1 юли до 25 август зрелостниците трябва..

публикувано на 26.06.19 в 12:27