Текат ремонти по капиталовата програма в община Ново село

Село Ясен
Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

Преваля вече първата половина на 2019 г. Беше време да погледнем докъде стигнаха ремонтните дейности на Община Ново село, залегнали в плана за капиталовите разходи. Защото тази година те надхвърлят 3 млн.лв.


В Ново село усилено се работи в Обединено детско заведение „Акад. Стефан Младенов“. Покривът е подменен, поставена  е топлоизолация на фасадата, подменена е дограмата. Сега изграждат нови електрическа и ВиК инсталации. Започва демонтаж на плочките и бордюрите, за да продължат дейностите по вертикалната планировка. Успоредно с детската градина се подновява и лятното кино. Ремонтът му бе замразен през зимните месеци, но вече e свалена мазилката, изтеглена е новата електроинсталация и предстои подмазването. За ремонта на покривната конструкция на спортния комплекс в Ново село са отделени 6100 лв. И това е всяка година след всяка вихрушка. 


Във Флорентин се изгражда открита естрада в центъра на селото за нуждите на международния фестивал „Тъпан бие, хоро се вие“. Боядисан е пенсионерският клуб и предстои благоустрояване на зелените площи пред детската градина.


Повече средства тази година са отделени за комбинираната сграда в с. Винарово, за да се приведе в новите изисквания за енергийна ефективност. Подменена е дограмата, боядисана е фасадата, закупени са климатици за нуждите на кметството и пенсионерския клуб, боядисана е подпорната стена на площада. През второто полугодие ще се ремонтират отводнителните съоръжения, за да се затвори голямата дупка на централната улица.


За  укрепване на водостока в с. Неговановци на река „Негованка“са извършени  ремонтни дейности за 5000 лв. Това е по пътя за старото гробище, но вече се придвижва документацията за разширяване и изграждане на нов гробищен парк. Засега жителите на селото виждат само строителните работи в комбинираната сграда на кметството. Най-после сцената в читалищния салон, изграден някога със собствени средства,  ще придобие завършен вид. Както и балконът. Ремонтирано е и входното фоайе.


Нов гробищен парк ще се обособи и в най-малкото село на общината- Ясен. И само високите води на река Дунав са причина за забавянето на изграждането на предпазната дига в Рибарското селище.


Предстои работа и по нови обекти, като ремонт на улици в общината, изграждане на спортна инфраструктура в с. Неговановци, основен ремонт на две общински сгради в Ново село. Сключени са договори с Държавен фонд „Земеделие“, но изработването на документацията и процедурите по Закона за обществените поръчки изискват повече време, отколкото ни се иска, за да видим селата ни в обновен вид.

Вижте още

Медици от болница "Света Петка": Новата методика за заплати в здравеопазването е неприложима за Видин

Министерството на здравеопазването представя по региони проект за нова методика за заплащане на лекари и медицински персонал. Предлага се възнагражденията на медицинските специалисти да са в съотношение 1,7 към тези на санитарите, а на лекарите 2,2 към заплатите им. Разпределението е справедливо, но не е приложимо, коментираха във..

публикувано на 25.06.19 в 17:48
бразилска музика

В "Музикална зона" слушаме леката и слънчева като лято бразилска музика

"Самба", "карнавал", "Копа кабана", "Рио де Жанейро", "кафе", "капоейра", "боса нова", "футбол"… Това изниква в съзнанието ни, щом се сетим за Бразилия! Представяме си пищни карнавални шествия с хиляди зрители, екзотични фиести, плажове и палми, знойни мулатки, романтика, музика и танци… Тази екзотика е в кръвта на бразилците и с нея те радват и..

публикувано на 24.06.19 в 09:45

Във всички времена възсияват светии в Църквата Христова

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии. "Да изповядваме винаги Христа и вярата си в Него!" (Мат. 10:33; 37-38; 19:27-30) "В историята на Църквата Христова е имало времена  на мир, когато всеки свободно и спокойно може да изповядва..

публикувано на 23.06.19 в 08:00

Обсъждат "Доктрината Тръмп" във Враца

Избирането на милиардера Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати се прие като изненада у нас. Неговата личност продължава да се асоциира в Европа предимно с бизнес начинанията и шоу изявите му, а не толкова с неговите политически възгледи и ходове на световната сцена. Какво обаче наистина се случва в Америка? Защо изборът на Тръмп..

публикувано на 20.06.19 в 09:12

В "Музикална зона" на 20 юни 2019 слушаме Жоао Жилберто – 2 част

Уникалният камерен маниер на изпълнение на Жоао Жилберто създава усещане за интимност и спокойствие. Музиката му говори на всеки лично. Погледът е обърнат навътре, но простичкият начин на представяне е достъпен за всеки отвън. Универсален артист със специфичен глас и техника за свирене на китара. Слушаме песни от албумите Getz /..

публикувано на 20.06.19 в 09:00
чешма

Трябва ли да има водни помощи за социално слабите?

Въпросът отново е на дневен ред, след като на национална дискусия за развитието на ВиК сектора от  КНСБ призоваха да бъдат заделени средства за водни помощи. Лидерът на синдиката Пламен Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1,5 до 3 кубически метра вода на месец: "В..

публикувано на 19.06.19 в 18:54

Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" , организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800..

публикувано на 19.06.19 в 17:32