Текат ремонти по капиталовата програма в община Ново село

Село Ясен
Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

Преваля вече първата половина на 2019 г. Беше време да погледнем докъде стигнаха ремонтните дейности на Община Ново село, залегнали в плана за капиталовите разходи. Защото тази година те надхвърлят 3 млн.лв.


В Ново село усилено се работи в Обединено детско заведение „Акад. Стефан Младенов“. Покривът е подменен, поставена  е топлоизолация на фасадата, подменена е дограмата. Сега изграждат нови електрическа и ВиК инсталации. Започва демонтаж на плочките и бордюрите, за да продължат дейностите по вертикалната планировка. Успоредно с детската градина се подновява и лятното кино. Ремонтът му бе замразен през зимните месеци, но вече e свалена мазилката, изтеглена е новата електроинсталация и предстои подмазването. За ремонта на покривната конструкция на спортния комплекс в Ново село са отделени 6100 лв. И това е всяка година след всяка вихрушка. 


Във Флорентин се изгражда открита естрада в центъра на селото за нуждите на международния фестивал „Тъпан бие, хоро се вие“. Боядисан е пенсионерският клуб и предстои благоустрояване на зелените площи пред детската градина.


Повече средства тази година са отделени за комбинираната сграда в с. Винарово, за да се приведе в новите изисквания за енергийна ефективност. Подменена е дограмата, боядисана е фасадата, закупени са климатици за нуждите на кметството и пенсионерския клуб, боядисана е подпорната стена на площада. През второто полугодие ще се ремонтират отводнителните съоръжения, за да се затвори голямата дупка на централната улица.


За  укрепване на водостока в с. Неговановци на река „Негованка“са извършени  ремонтни дейности за 5000 лв. Това е по пътя за старото гробище, но вече се придвижва документацията за разширяване и изграждане на нов гробищен парк. Засега жителите на селото виждат само строителните работи в комбинираната сграда на кметството. Най-после сцената в читалищния салон, изграден някога със собствени средства,  ще придобие завършен вид. Както и балконът. Ремонтирано е и входното фоайе.


Нов гробищен парк ще се обособи и в най-малкото село на общината- Ясен. И само високите води на река Дунав са причина за забавянето на изграждането на предпазната дига в Рибарското селище.


Предстои работа и по нови обекти, като ремонт на улици в общината, изграждане на спортна инфраструктура в с. Неговановци, основен ремонт на две общински сгради в Ново село. Сключени са договори с Държавен фонд „Земеделие“, но изработването на документацията и процедурите по Закона за обществените поръчки изискват повече време, отколкото ни се иска, за да видим селата ни в обновен вид.

Вижте още

Подменят електрическите стълбове в квартал "Нов път", жителите недоволни от работата

Нередности при подмяната на електрическите стълбове във видинския квартал "Нов път" карат Йордан Ванков да потърси Радио ВИДИН за съдействие. Нашият слушател алармира, че след подмяната им, фирмата не почиства:  "Възмущава ме изпълнението на подмяната на електрическите стълбове с по-високи. Изпълнението и замърсява, и затруднява..

публикувано на 15.10.19 в 16:25

Във Видин отбелязаха Международния деня на белия бастун

С празнична програма видинската организация на Съюза на слепите в България отбеляза Деня на белият бастун. В световен мащаб той започва да се чества по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. "Белият бастун" е символ на слепите хора, щом човек е с такъв, това значи, че има нужда от помощ. С навлизането на демокрацията..

публикувано на 15.10.19 в 15:14

Време е да подготвим автомобила за зимния сезон

Макар в момента времето навън да не подсказва с нищо, че зимата наближава, студените утрини и капките роса по стъклата на автомобилите вече са все по- често срещани. Подготовката на автомобилите за зимно шофиране е важна и неотложна част от нашето всекидневие. Ако ви предстои шофиране през студения сезон е добре да свършите някои основни неща,..

публикувано на 14.10.19 в 15:16

"Фортисимо в клас" гостува във Видин с уроци по класическа музика

За пета поредна година музикалната образователна програма "Фортисимо в клас" ще гостува във Видин. Новаторският метод на работа е на цигуларя Хари Ешкенази и дава възможност професионални музиканти да влязат в часовете по музика, за да запознаят учениците с основните музикални инструмента във филхармоничния оркестър. Тазгодишната платформа..

публикувано на 14.10.19 в 14:02

Във Враца ще почетат делото на Архимандрит Гаврил Бистричанин с паметник

Инициативен комитет във Враца ще изгради паметник на Архимандрит Гаврил Бистричанин - национален герой, възрожденец, малко известна и проучвана фигура. Дейността на Архимандрита е съизмерима по величавост с най-добрите образци на европейското просвещение, казват от комитета . Румен Петров, Илиян Нисторов и Ивайло Симеонов решават да спомогнат за..

публикувано на 14.10.19 в 13:09

Вносът на месни и животински продукти от Сърбия не е позволен

Забранено ли е да се внасят месни продукти от Сърбия на ГКПП "Връшка чука" - с този въпрос към Радио ВИДИН се обърна слушател , чиито покупки са задържани на митницата.   Законът регламентира вносът на този вид продукти, разясни д-р Бисер Ангелов , главен инспектор на Граничен инспекционен пункт Брегово.  "Влизането на нашата държава в ЕС..

публикувано на 14.10.19 в 11:23

Доброто и лошото семе

"Излезе сеяч да сее семе… едни зърна паднаха край пътя… други паднаха на камък… други пък паднаха между тръни… а други паднаха на добра земя…" В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и..

публикувано на 13.10.19 в 08:00