Дунав мост 2 навърши 6 години

Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

Днес, 14 юни, се навършват 6 години от официалното откриване на Дунав мост Видин-Калафат. От българска страна за изграждането му е осигурен бюджет в размер на над 225 млн. евро от държавния бюджет и европейски източници. 48 млн. евро е бюджетът от румънска страна. Съоръжението ще се изплаща още 20-25 години по сегашните темпове на развитие, коментира за Радио ВИДИН Любомир Низамов, директор на дружеството за управление на моста:

"Колкото е и предвидено. Горе-долу сега се върви в рамките на проекта. Това, което говорят, че трафикът многократно надвишава очакванията, не е вярно. Защото примерно, товарният трафик е на базовата прогноза, даже към консервативната отива, за тази година, а автомобилният трафик и трафикът на железопътния транспорт е многократно под това, което се очакваше. Засега само на товарните автомобили горе-долу се движи в рамките на предвиденото, малко под това, което се е очаквало. Иначе очакванията за автомобилния трафик и за превоза на вагони, и влакове, преминали през моста бяха много по-големи. Автобуси също много се очакваше да ги има, но засега ги няма."

Парите, събирани от българо-румънското дружество за такси на Дунав мост 2, се делят в съотношение приблизително 75% за България и 25 % за Румъния, уточни Любомир Низамов. 

На 5 юни 2013 година фирмата-строител на моста „ФСС Конструкцион-клон България" АД предава строежа на строителния надзор чрез подписването на Акт 15. Няколко дни по-късно, на 13 юни, във Видин се подписва Акт 16 за съоръжението. На следващия ден, 14 юни, в 16:00 ч. на официална церемония е открит Дунав мост Видин - Калафат. Трафикът по него е пуснат в 00:00 ч. на 15 юни.

Вижте още

Снимката на 18 октомври 2019 година

Картини, включени в  изложбата  "Изповед по цвят", бяха подредени в централната част на град Видин. Организира се по проект на европейска образователна мобилност между България и Румъния - обясни организаторът Мирослав Людмилов. В проекта са включиха  младежи от крайовското училище  по изобразително  изкуство, към тях се присъединиха и видински младежи...

публикувано на 18.10.19 в 18:20

Във Враца определиха местата за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването

Общинска администрация Враца предприе мерки, които позволяват на избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Мерките са утвърдени с решение № 126/17.10.2019 на ОИК Враца.  Като достъпни за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването са определени   25 секции  във Враца и..

публикувано на 18.10.19 в 17:34

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Пушена риба, в която е установено наличие на Листерия моноцитогенес, е изтеглена от търговската мрежа, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Общото количество на рибата е малко над  251 кг. Рибата е пушена скумрия във вакуумна опаковка, произведена от "Ocean Fish" – Румъния, с партиден № L 12.11.2019...

публикувано на 18.10.19 в 17:15

Дискусии за вредите от алкохола проведоха в Ново село

Вредите от ранната употреба на алкохол представиха здравни инспектори пред ученици от 7 до 18-годишна възраст в Ново село. Двудневното събитие е организирано по Националната програма за превенция на хроничните незаразни заболявания, обясни д-р Марияна Чавдарова от Регионалната здравна инспекция във Видин: "То включваше презентации на тема..

публикувано на 18.10.19 в 16:16

Състезание по програмиране в математическата гимназия във Видин

Детски хакатон "Аз и моят Scratch герой в защита на планетата" се провежда в Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. В него участват ученици от 6 и 7 клас от СУ "Цар Симеон Велики", ОУ "Иван Вазов", ОУ "Любен Каравелов", СУ "Свети свети Кирил и Методий"- Видин и СУ "Свети свети Кирил и Методий"- град Брегово. Състезанието..

публикувано на 18.10.19 в 15:20

"Изповед по цвят" на площада във Видин

Картини, включени в изложбата "Изповед по цвят" , бяха подредени в централната част на град Видин. Организира се по проект за европейска образователна мобилност между България и Румъния - обясни организаторът Мирослав Людмилов : "В тази образователна мобилност ние говорим и споделяме чрез картините социалните си послания към хората..

публикувано на 18.10.19 в 15:02

"Евакуираха" ученици от новоселското училище

Практическо занятие за евакуация при пожар се проведе в  новоселското СУ "Св.Св. Кирил и Методий" днес, под ръководството на ст. инсп. Йорданов от РДПБЗН Видин. Занятието бе планирано от училищното ръководство, а процесът бе управляван от Ралица Ангелова- преподавател в училището. Участваха и  членове на Младежкия червен кръст Видин...

публикувано на 18.10.19 в 14:41