Дунав мост 2 навърши 6 години

Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

Днес, 14 юни, се навършват 6 години от официалното откриване на Дунав мост Видин-Калафат. От българска страна за изграждането му е осигурен бюджет в размер на над 225 млн. евро от държавния бюджет и европейски източници. 48 млн. евро е бюджетът от румънска страна. Съоръжението ще се изплаща още 20-25 години по сегашните темпове на развитие, коментира за Радио ВИДИН Любомир Низамов, директор на дружеството за управление на моста:

"Колкото е и предвидено. Горе-долу сега се върви в рамките на проекта. Това, което говорят, че трафикът многократно надвишава очакванията, не е вярно. Защото примерно, товарният трафик е на базовата прогноза, даже към консервативната отива, за тази година, а автомобилният трафик и трафикът на железопътния транспорт е многократно под това, което се очакваше. Засега само на товарните автомобили горе-долу се движи в рамките на предвиденото, малко под това, което се е очаквало. Иначе очакванията за автомобилния трафик и за превоза на вагони, и влакове, преминали през моста бяха много по-големи. Автобуси също много се очакваше да ги има, но засега ги няма."

Парите, събирани от българо-румънското дружество за такси на Дунав мост 2, се делят в съотношение приблизително 75% за България и 25 % за Румъния, уточни Любомир Низамов. 

На 5 юни 2013 година фирмата-строител на моста „ФСС Конструкцион-клон България" АД предава строежа на строителния надзор чрез подписването на Акт 15. Няколко дни по-късно, на 13 юни, във Видин се подписва Акт 16 за съоръжението. На следващия ден, 14 юни, в 16:00 ч. на официална церемония е открит Дунав мост Видин - Калафат. Трафикът по него е пуснат в 00:00 ч. на 15 юни.

Вижте още

Посланикът на Казахстан дари книги на видинската библиотека

В Руското военно гробище във Видин ще бъде поставена възпоменателна плоча с името на Кайыржан Есенгеьлдин -гражданин на Казахстан, загинал в боевете край Кула по време на Втората световна война. Темата е обсъдена по време на посещението на посланика на Казахстан у нас Темиртай Избастин във Видин. С кмета Огнян Ценков той е обсъдил възможностите за..

публикувано на 26.06.19 в 16:13

Кампанията "Бъди войник" идва във Видин

Видин е поредният град, в който  ще се проведе информационна борса, част от националната информационна кампания "Бъди войник"  на Министерството на отбраната. Кампанията обхваща 29 града, а идеята е да се популяризира професията войник, и да се привлекат повече кандидати за военна служба, каза на пресконференция з аместник-началникът на отбраната..

публикувано на 26.06.19 в 15:24

Над 15 милиона лева ще получат пенсионерите в Монтанско от 1 юли

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат пенсионерите от област Монтана през месец юли. От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Корекцията на пенсии от трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември миналата година се увеличават с 5.7 на сто от 1 юли. За сравнение миналогодишната актуализация беше 3,8%, припомнят от ТП на НОИ..

публикувано на 26.06.19 в 13:05

Абитуриентите трябва да плащат сами здравните си осигуровки

От 1 юли почти 600 абитуриенти от Видинска област, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2019 година, трябва да плащат сами здравните си вноски и да подадат декларация образец 7 - съобщават от НАП. Учениците, завършили гимназия, трябва да се осигуряват сами докато станат студенти или започнат работа. От 1 юли до 25 август зрелостниците трябва..

публикувано на 26.06.19 в 12:27

Глоби за неправилно паркиране във Враца

Общинско звено "Инспекторат" е установило неправилно паркирани автомобили в района на улица "Скакля" във Враца.  Нередностите са  констатирани при редовна проверка от служителите  на звеното, съобщават от Общината.   На водача на едното превозно средство е съставен акт във връзка с Наредбата за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда..

публикувано на 26.06.19 в 12:20

Мним служител на ВиК измами баба в Лом

77-годишна ломска жителка е съобщила в полицията, че е станала жертва на измама. Възрастната жена била посетена в дома си от непознат, който се представил за служител на ВиК и поискал пари за подмяна на водомера. Жената предала сумата от 170 лв, но по-късно се усъмнила и позвънила в местното дружество на ВиК, откъдето я уверили, че не събират..

публикувано на 26.06.19 в 12:10

Асфалтират пътя до село Старопатица

Мащабен ремонт се извършва на пътя до село Старопатица, общ. Кула.  В момента се правят канавките, където има пропадания на пътя и се насипва с камък, каза за Радио ВИДИН кметът Николай Николов:  "Фирмата -изпълнител работи всеки ден. До края на август се очаква да завърши цялостното асфалтиране. Това е пълен ремонт на пътя, от Разсадника до селото."..

публикувано на 26.06.19 в 12:05