Видин - няма дърво, няма проблем

3
Снимка: Радио ВИДИН

За отрязано дърво в района на автогарата във Видин ни сигнализира наш слушател. Възрастният мъж, който живее в блок в съседство каза за Радио ВИДИН, че тази сутрин, когато се събудил е видял паднало дърво в двора на Автогарата:

"Питам съседите, казаха: май тия от автогарата са го отрязали. Минах в автогарата, нямаше го диспечера, шофьор имаше там и каза, че то е пречило на автобуси, като идват и спират под него и клоните пречат, не можеха ли да отрежат клоните. Дойдох в Съвета пратиха ме на 112 да се обадя те ми казаха да се обадя в полицията, те ми казаха, че не е тяхна работа. Дървото е Черница и е на 20, 30 години."  


Видинчанинът е участвал в засаждането на дърветата в района преди години. Сега, когато търси помощ от институциите, те го прехвърлят от една на друга, без да се ангажират с решение на проблема.

Отсичането на дървото не е извършено от фирмата по озеленяване, това потвърди нейният управител Даниела Димитрова.


Темата за отсечените дървета е много болна и вълнува жителите на Видин. Хората с които разговаряхме на място разказаха, че не е редно да се режат по този начин дървета:

"Не знам кой го е отрязъл. Не би трябвало, ако е здраво, предполагам, че общината има ангажимент към озеленяването. Може би е било пред падане, предполагам, не знам. Би трябвало да се възстановяват след като режат. Освен ако нещо пречи, но не виждам, кой е разрешил това абсолютно нередно. Здраво е не знам дали е пречило, питайте тези, които са го отрязали."


Отсичането на каквото и да е дърво без разрешение се глобява от община Видин. Разрешение за отсичане се издава само след изкореняване или прекършване на дървета, каза управителят на фирмата по озеленяване в града Даниела Димитрова. Попитахме я дали има сигнал за отсеченото напълно здраво дърво. Тя отговори, че няма подаден сигнал, но по принцип с подобни сигнали се занимава Община Видин. 

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" слушаме огнената Елена Папаризу - богинята на гръцката музика

 Красива, но и талантлива - тя е Елена Папаризу - една от най-известните поп певици в Гърция.  В България Елена става известна благодарение на участието си в  дует "Антик".  През 2001 г., на конкурса Евровизия, "Антик" печелят трето място за Гърция с песента "I Would Die For You". В края на 2003 г. групата се разпада, а Елена Папаризу започва своята..

публикувано на 21.10.19 в 09:17

"Неделник" от 20 октомври 2019 година

Златна есен е и новият "Неделник" вече е на сайта ни. В първият час си говорим за стари вестници, а след това с двама видинчани които са сред призьорите в конкурса "Приключение Дунав Ултра" . Найден Антонов е на първо място, а на трето е отличена фотография на неговия приятел Любослав Любомиров. Конкурсът е организиран от магазин..

публикувано на 20.10.19 в 22:24

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35