Румяна Алексиева: "В Салаш живеем спокойно, не си заключваме дори вратите"

11
Румяна Алексиева, кмет на село Салаш
Снимка: Радио ВИДИН

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на белоградчишкото село Салаш, Румяна Алексиева:

"В района природата е прекрасна, селото пък е приятно и спокойно. А общинският център се намира само на  20 км." 

Освен, че се намира в планински район със запазена природа, Салаш има и интересно минало. Още римляните преди векове открили това благодатно за живот място. През прохода "Кадъ боаз“ минавал римски път от пристанищата по Дунав към Ниш и Западна Европа. В местността "Анище“ археолози са открили основите на римска пътна станция. През средните векове пък близо до селото е имало крепост и лятна резиденция на видинския цар Иван Срацимир. 

През ХХ век Салаш е едно от големите села на Белоградчишка околия. При преброяването през 1939 г. тук е имало 1450 жители. В селото кипял бурен стопански и културен живот. Благодарение на учителя- музикант Тодор Кръчков, години наред са поддържани два хора - църковен и светски, както и голям духов оркестър. През 1934 г. е създадено и музикалното дружество "Родни звуци". 80-членният светски хор изнесъл повече от 50 концерта в цялата страна, а през 1961 г. и в софийската зала "България". В репертоара му имало и 8 оперети.

Днес в селото са останали малко повече от 100 жители. Заради изселването, през 1973 г. е закрито и училището, което по-късно е превърнато в Дом за възрастни хора с ментални проблеми. Там днес работят около 10 местни санитари, наред с останалия персонал от две медицински сестри и един лекар- пенсионер, също жител на селото. 

"Основният проблем е, че населението ни е застаряващо и като че ли това го прави неперспективно за тези, от които зависи бъдещето ни", обяснява Румяна Алексиева и допълва:

"Забравени сме, защото преди няколко години трябваше да се отвори международният път през прохода "Кадъ боаз". Започнаха да работят и аз бях много оптимистично настроена, но накрая нищо не стана. Затова смятам, че трябва да има някаква приемственост между различните правителства, независимо от партийната им принадлежност, за да могат започнати инфраструктурни проекти да бъдат завършвани. В противен случай всичко това са хвърлени на вятъра пари... Ето, това е болката ни, защото, ако пътят през прохода беше направен, селото ни днес щеше да е по-оживено. И вместо да сме краят на пътя, щяхме да сме началото...


Но, всяко зло, за добро, както се казва. Заради факта, че сме на края на пътя и последното село преди границата, при нас няма кражби. Защото ако някой рече да извърши някакво престъпление, няма накъде да избяга и ще трябва да се върне по същия път... Затова в селото е мирно и спокойно, а жителите не ги е страх. Не си заключваме портите, вратите, живеем спокойно. Кокошки, овце и други домашни птици и животни си се разхождат спокойно навън, без стопаните им да се притесняват, че някой ще ги открадне. Това ме радва, защото за мен най-важно е спокойствието на хората.


Тази неделя пък в махала Куцаровци ще правим Петдесетница- тогава е оброкът в махалата. Край оброчния кръст в селото се опъва обща маса и хора от цяла България идват на празника. Интересното е, че в махалата са останали около 10 жители, а щом дойде този ден, броят им се увеличава почти десетократно. Хората тук са много добродушни и винаги за празника дават. И тази година ни е подсигурено агне за курбана, а за да имат хората къде заедно да се събират и в годините напред, до кръста сме направили и специален навес, под който ще наредим масите. И така, в неделя ще направим курбан, който ще бъде осветен от отец Рафаил, после сядаме и ядем и пием..."  


Цялото интервю с Румяна Алексиева, кмет на село Салаш и анкета с местни жители- в звуковия файл.


Вижте още

Висше образование у нас или в чужбина- какво избират младите

През последните години все по- често на младите хора се налага да избират къде да продължат образованието си, след завършване на средното училище- в България или в чужбина. За съжаление знаещите и можещите хора, избрали да придобият висшето си образование у нас, са изправени пред редица трудности, които често са пречка за нормалното следване...

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се..

публикувано на 25.06.19 в 14:18

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40