Румяна Алексиева: "В Салаш живеем спокойно, не си заключваме дори вратите"

11
Румяна Алексиева, кмет на село Салаш
Снимка: Радио ВИДИН

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на белоградчишкото село Салаш, Румяна Алексиева:

"В района природата е прекрасна, селото пък е приятно и спокойно. А общинският център се намира само на  20 км." 

Освен, че се намира в планински район със запазена природа, Салаш има и интересно минало. Още римляните преди векове открили това благодатно за живот място. През прохода "Кадъ боаз“ минавал римски път от пристанищата по Дунав към Ниш и Западна Европа. В местността "Анище“ археолози са открили основите на римска пътна станция. През средните векове пък близо до селото е имало крепост и лятна резиденция на видинския цар Иван Срацимир. 

През ХХ век Салаш е едно от големите села на Белоградчишка околия. При преброяването през 1939 г. тук е имало 1450 жители. В селото кипял бурен стопански и културен живот. Благодарение на учителя- музикант Тодор Кръчков, години наред са поддържани два хора - църковен и светски, както и голям духов оркестър. През 1934 г. е създадено и музикалното дружество "Родни звуци". 80-членният светски хор изнесъл повече от 50 концерта в цялата страна, а през 1961 г. и в софийската зала "България". В репертоара му имало и 8 оперети.

Днес в селото са останали малко повече от 100 жители. Заради изселването, през 1973 г. е закрито и училището, което по-късно е превърнато в Дом за възрастни хора с ментални проблеми. Там днес работят около 10 местни санитари, наред с останалия персонал от две медицински сестри и един лекар- пенсионер, също жител на селото. 

"Основният проблем е, че населението ни е застаряващо и като че ли това го прави неперспективно за тези, от които зависи бъдещето ни", обяснява Румяна Алексиева и допълва:

"Забравени сме, защото преди няколко години трябваше да се отвори международният път през прохода "Кадъ боаз". Започнаха да работят и аз бях много оптимистично настроена, но накрая нищо не стана. Затова смятам, че трябва да има някаква приемственост между различните правителства, независимо от партийната им принадлежност, за да могат започнати инфраструктурни проекти да бъдат завършвани. В противен случай всичко това са хвърлени на вятъра пари... Ето, това е болката ни, защото, ако пътят през прохода беше направен, селото ни днес щеше да е по-оживено. И вместо да сме краят на пътя, щяхме да сме началото...


Но, всяко зло, за добро, както се казва. Заради факта, че сме на края на пътя и последното село преди границата, при нас няма кражби. Защото ако някой рече да извърши някакво престъпление, няма накъде да избяга и ще трябва да се върне по същия път... Затова в селото е мирно и спокойно, а жителите не ги е страх. Не си заключваме портите, вратите, живеем спокойно. Кокошки, овце и други домашни птици и животни си се разхождат спокойно навън, без стопаните им да се притесняват, че някой ще ги открадне. Това ме радва, защото за мен най-важно е спокойствието на хората.


Тази неделя пък в махала Куцаровци ще правим Петдесетница- тогава е оброкът в махалата. Край оброчния кръст в селото се опъва обща маса и хора от цяла България идват на празника. Интересното е, че в махалата са останали около 10 жители, а щом дойде този ден, броят им се увеличава почти десетократно. Хората тук са много добродушни и винаги за празника дават. И тази година ни е подсигурено агне за курбана, а за да имат хората къде заедно да се събират и в годините напред, до кръста сме направили и специален навес, под който ще наредим масите. И така, в неделя ще направим курбан, който ще бъде осветен от отец Рафаил, после сядаме и ядем и пием..."  


Цялото интервю с Румяна Алексиева, кмет на село Салаш и анкета с местни жители- в звуковия файл.


Вижте още

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01