Снимката на 14 юни 2019 година

Снимка: Стефка Павлова

Втори ден на ефективен протест на здравните специалисти от видинската болница. Медицински сестри, лаборанти, санитари и акушерки спряха работа за час, за да изразят недоволството си от условията на труд и ниското заплащане.

До края на юни имаме право да сменим личния си лекар. Регистрационната форма за постоянен избор може да бъде разпечатана от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса. Малко над 73 000 са здравноосигурените от Видинска област. Те могат да избират между 53 лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ, в които работят 58 общопрактикуващи лекари.

През май потребителските цени в България нарастват за пети пореден месец от началото на годината, докато годишната инфлация отстъпва слабо от петгодишният връх, отчетен през април, показват данните на Националния статистически институт. Индексът на потребителските цени се повишава през май с 0,1% спрямо април, когато нарасна с 0,5%, отбелязвайки поредно увеличение в рамките на 2019-а година.

Водата от местните водоизточници вече ще се изследва веднъж годишно, а не два пъти, както досега. Това предвиждат промени в нормативната уредба, които са в сила от началото на годината.

Световният китайски проект „Един пояс - един път” стигна и  до Монтана. Градът може да бъде сериозен обект по новия път на коприната. Това заяви в разговор с кмета Златко Живков  заместник-секретарят на централния комитет на град Инчуан  Джоу Юнфън. Той е начело на петчленна делегация от китайския град, която до края на седмицата е на обиколка в Монтанско.

Спешно почистване на коритото на Моравешка река в района на градския пазар в Мездра разпореди кметът Генади Събков. След поройните дъждове, донесли голямо количество кални наноси и всякакви отпадъци разчистването e наложително. При последващи обилни валежи, почистеното речно корито ще може да поеме оттока на водата, без да има опасност от преливане. Почистена е и пешеходната зона около реката.

Взетите проби от мъртвата риба, намерена във водите на езерото Рабиша, не могат да бъдат изследвани, заради процеса на загниване.

Недостига на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта.

Ремонти за над 3 млн. лева започнаха в община Ново село. За  укрепване на водостока в Неговановци са извършени ремонтни за 5 хил. лв. Нов гробищен парк ще се обособи в Ясен. Предстои ремонт на улици в общината, изграждане на спортна инфраструктура в Неговановци, основен ремонт на две общински сгради в Ново село. 

Днес, 14 юни, се навършват 6 години от официалното откриване на Дунав мост Видин-Калафат. От българска страна за изграждането му е осигурен бюджет в размер на над 225 млн. евро от държавния бюджет и европейски източници. 48 млн. евро е бюджетът от румънска страна.

14 юни е Световен ден на кръводарителя. Датата се свързва с годишнина от рождението на австрийския бактериолог и имунолог Карл Ландщайнер, открил кръвните групи при човека през 1901 година, за което е удостоен с Нобелова награда.

Седмото издание на фолклорния фестивал „Пъстра огърлица“ ще се проведе на 15 и 16 юни, събота и неделя, във Вършец.

Възстановената скулптура на римската богиня Диана беше открита от кмета на Монтана Златко Живков и 90-годишния ѝ създател- скулптора Димитър Ганчев. 

"Горещи" събития се задават във Враца това лято и в началото на есента, анонсира кметът Калин Каменов. 

По-ниски резултати на матурата по български език и литература след 12 клас в сравнение с миналата година и по-високи по втория зрелостен изпит по предмет по избор на учениците. Това показват данни на Министерството на образованието и науката. Най-високи резултати абитуриентите са показали на изпитите по чужди езици и химия, а най-ниски - по география, биология и литература. Максимален брой точки на матурите, провели се в края на миналия месец, са изкарали 226 абитуриенти. Най-големи трудности зрелостниците са срещнали при работата с текст.

Прием в две паралелки обяви за новата учебна година професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Приемният изпит е на 5 юли, обясни директорът Яна Орлинова. Приемът в гимназията по каменообработване е след завършен 7 клас.

Най-дългото северозападно хоро ще се извие тази събота в монтанското село Замифорово. Такава е идеята на организаторите на традиционния "Гушански събор по Спасовден", който започва тази вечер. 

Обучение на тема „Насърчаване на медийната грамотност чрез развитие на критично мислене и цифрова грамотност“ проведе регионалната библиотека във Враца на библиотекарите от общините Оряхово и Мизия. Обсъдено бе как специалистите да работят с децата в тази насока, каза Анелия Спасова- председател на читалище "Съзнание " в оряховското село Долни Вадин: "Говорихме за това как да предпазим децата, откъде могат да теглят информация, кое е фалшива новина, да внимават с какви хора комуникират." Обучители са били библиотекарят Петя Маринова и директорът на библиотеката Силвия Врачовска.

Деветгодишната Анна Русева, която за втора поредна година е лауреат на международния конкурс за пиано „Нашите деца свирят Бах”, получи грамота от кмета на Видин Огнян Ценков. Творческата биография на четвъртокласничката до момента включва 5 национални и международни конкурса за млади пианисти, от които се е завърнала с 4 медала.
Вижте още

Снимката на 26 юни 2019 година

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат  пенсионерите  от област Монтана през месец юли.  От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Обмисля се преструктуриране на медицинската дейност в Северозападна България. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници на Видин,..

публикувано на 26.06.19 в 17:58

Здравният министър обеща, но не дойде във врачанската болница

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обсъди прилагането на Методиката за формиране на разходите за персонал с ръководствата на многопрофилните болници във Враца, Видин и Монтана. Срещата се състоя в София, а не както бе обявено по-рано- във Враца. Затова и протестиращите мадицински специалисти реагираха с доза хумор.  Група от медицински сестри..

обновено на 26.06.19 в 17:56

Летни занимания за деца във Враца

Летни занимания за децата през ваканцията организира община Враца. Сформирани са групи по интереси в областта на науката, спорта и изкуството, съобщават от общинската пресслужба. В инициативата "Ваканция с Община Враца" се включват с курсове, събития и занимания редица организации и институции: ЦПЛР "Център за работа с деца",  Регионална библиотека..

публикувано на 26.06.19 в 16:29

Посланикът на Казахстан дари книги на видинската библиотека

В Руското военно гробище във Видин ще бъде поставена възпоменателна плоча с името на Кайыржан Есенгеьлдин -гражданин на Казахстан, загинал в боевете край Кула по време на Втората световна война. Темата е обсъдена по време на посещението на посланика на Казахстан у нас Темиртай Избастин във Видин. С кмета Огнян Ценков той е обсъдил възможностите за..

публикувано на 26.06.19 в 16:13

Кампанията "Бъди войник" идва във Видин

Видин е поредният град, в който  ще се проведе информационна борса, част от националната информационна кампания "Бъди войник"  на Министерството на отбраната. Кампанията обхваща 29 града, а идеята е да се популяризира професията войник, и да се привлекат повече кандидати за военна служба, каза на пресконференция з аместник-началникът на отбраната..

публикувано на 26.06.19 в 15:24

Над 15 милиона лева ще получат пенсионерите в Монтанско от 1 юли

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат пенсионерите от област Монтана през месец юли. От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Корекцията на пенсии от трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември миналата година се увеличават с 5.7 на сто от 1 юли. За сравнение миналогодишната актуализация беше 3,8%, припомнят от ТП на НОИ..

публикувано на 26.06.19 в 13:05

Абитуриентите трябва да плащат сами здравните си осигуровки

От 1 юли почти 600 абитуриенти от Видинска област, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2019 година, трябва да плащат сами здравните си вноски и да подадат декларация образец 7 - съобщават от НАП. Учениците, завършили гимназия, трябва да се осигуряват сами докато станат студенти или започнат работа. От 1 юли до 25 август зрелостниците трябва..

публикувано на 26.06.19 в 12:27