Снимката на 14 юни 2019 година

Снимка: Стефка Павлова

Втори ден на ефективен протест на здравните специалисти от видинската болница. Медицински сестри, лаборанти, санитари и акушерки спряха работа за час, за да изразят недоволството си от условията на труд и ниското заплащане.

До края на юни имаме право да сменим личния си лекар. Регистрационната форма за постоянен избор може да бъде разпечатана от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса. Малко над 73 000 са здравноосигурените от Видинска област. Те могат да избират между 53 лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ, в които работят 58 общопрактикуващи лекари.

През май потребителските цени в България нарастват за пети пореден месец от началото на годината, докато годишната инфлация отстъпва слабо от петгодишният връх, отчетен през април, показват данните на Националния статистически институт. Индексът на потребителските цени се повишава през май с 0,1% спрямо април, когато нарасна с 0,5%, отбелязвайки поредно увеличение в рамките на 2019-а година.

Водата от местните водоизточници вече ще се изследва веднъж годишно, а не два пъти, както досега. Това предвиждат промени в нормативната уредба, които са в сила от началото на годината.

Световният китайски проект „Един пояс - един път” стигна и  до Монтана. Градът може да бъде сериозен обект по новия път на коприната. Това заяви в разговор с кмета Златко Живков  заместник-секретарят на централния комитет на град Инчуан  Джоу Юнфън. Той е начело на петчленна делегация от китайския град, която до края на седмицата е на обиколка в Монтанско.

Спешно почистване на коритото на Моравешка река в района на градския пазар в Мездра разпореди кметът Генади Събков. След поройните дъждове, донесли голямо количество кални наноси и всякакви отпадъци разчистването e наложително. При последващи обилни валежи, почистеното речно корито ще може да поеме оттока на водата, без да има опасност от преливане. Почистена е и пешеходната зона около реката.

Взетите проби от мъртвата риба, намерена във водите на езерото Рабиша, не могат да бъдат изследвани, заради процеса на загниване.

Недостига на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта.

Ремонти за над 3 млн. лева започнаха в община Ново село. За  укрепване на водостока в Неговановци са извършени ремонтни за 5 хил. лв. Нов гробищен парк ще се обособи в Ясен. Предстои ремонт на улици в общината, изграждане на спортна инфраструктура в Неговановци, основен ремонт на две общински сгради в Ново село. 

Днес, 14 юни, се навършват 6 години от официалното откриване на Дунав мост Видин-Калафат. От българска страна за изграждането му е осигурен бюджет в размер на над 225 млн. евро от държавния бюджет и европейски източници. 48 млн. евро е бюджетът от румънска страна.

14 юни е Световен ден на кръводарителя. Датата се свързва с годишнина от рождението на австрийския бактериолог и имунолог Карл Ландщайнер, открил кръвните групи при човека през 1901 година, за което е удостоен с Нобелова награда.

Седмото издание на фолклорния фестивал „Пъстра огърлица“ ще се проведе на 15 и 16 юни, събота и неделя, във Вършец.

Възстановената скулптура на римската богиня Диана беше открита от кмета на Монтана Златко Живков и 90-годишния ѝ създател- скулптора Димитър Ганчев. 

"Горещи" събития се задават във Враца това лято и в началото на есента, анонсира кметът Калин Каменов. 

По-ниски резултати на матурата по български език и литература след 12 клас в сравнение с миналата година и по-високи по втория зрелостен изпит по предмет по избор на учениците. Това показват данни на Министерството на образованието и науката. Най-високи резултати абитуриентите са показали на изпитите по чужди езици и химия, а най-ниски - по география, биология и литература. Максимален брой точки на матурите, провели се в края на миналия месец, са изкарали 226 абитуриенти. Най-големи трудности зрелостниците са срещнали при работата с текст.

Прием в две паралелки обяви за новата учебна година професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Приемният изпит е на 5 юли, обясни директорът Яна Орлинова. Приемът в гимназията по каменообработване е след завършен 7 клас.

Най-дългото северозападно хоро ще се извие тази събота в монтанското село Замифорово. Такава е идеята на организаторите на традиционния "Гушански събор по Спасовден", който започва тази вечер. 

Обучение на тема „Насърчаване на медийната грамотност чрез развитие на критично мислене и цифрова грамотност“ проведе регионалната библиотека във Враца на библиотекарите от общините Оряхово и Мизия. Обсъдено бе как специалистите да работят с децата в тази насока, каза Анелия Спасова- председател на читалище "Съзнание " в оряховското село Долни Вадин: "Говорихме за това как да предпазим децата, откъде могат да теглят информация, кое е фалшива новина, да внимават с какви хора комуникират." Обучители са били библиотекарят Петя Маринова и директорът на библиотеката Силвия Врачовска.

Деветгодишната Анна Русева, която за втора поредна година е лауреат на международния конкурс за пиано „Нашите деца свирят Бах”, получи грамота от кмета на Видин Огнян Ценков. Творческата биография на четвъртокласничката до момента включва 5 национални и международни конкурса за млади пианисти, от които се е завърнала с 4 медала.
Вижте още
Спешен център- Белоградчик

Снимката на 22 октомври 2019 година

Близо 1 200 000 лева ще бъдат вложени в модернизирането на спешната медицинска помощ в област Видин. Проектът е на Министерството на здравеопазването и предвижда преустройство на спешния център във Видин и на филиала в Белоградчик за общо 430 000 лева и изграждане на нови сгради за филиалите за спешна помощ в Кула, Брегово и Димово. Здравното..

публикувано на 22.10.19 в 17:42

Обезщетение от държавата искат наследници на загиналите при взрива в Горни Лом

Искова молба срещу пет държавни институции е внесъл във Видинския административен съд адвокат Александър Кашъмов. Делото е за обезщетение на близките на загиналите при взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом през 2014 година, който отне 15 човешки живота. "Искът е внесен. Сега работим по изпълнение на указанията на съда. Предполагам, че до два..

публикувано на 22.10.19 в 17:40

Нов асфалт в село Мраморен

От началото на седмицата стартираха строително-ремонтните дейности по реконструкцията на улица "Милин камък" в село Мраморен, община Враца. Към момента екипите са положили новата асфалтова настилка на голяма част от пътния участък. Успоредно с ремонтите по пътната инфраструктура в Мраморен, се извършва и частична реконструкция на участък от пътя за село..

публикувано на 22.10.19 в 17:25

Приключва асфалтирането на улици във Видин

Приключват предвидените рехабилитационни дейности по уличната мрежа в община Видин. Извършени са ремонти на 101 улици и междублокови пространства в жилищни комплекси на град Видин, както и в населените места в общината. Общата стойност на тези дейности е 2 780 000 лева, съобщават от общинската пресслужба. В момента се извършват..

публикувано на 22.10.19 в 17:10

Библиотеката в Монтана отбелязва 90 години от рождението на Йордан Радичков

Регионална библиотека "Гео Милев"- Монтана организира редица събития по повод 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. От началото на седмицата във фоайето е подредена изложбата "Автографите на Радичков" , която библиотеката осъвремени с финансовото съдействие на Министерството на културата. В Детски отдел и в Заемна за възрастни има изложби и..

публикувано на 22.10.19 в 16:59

Окръжният съд във Враца осъди рецидивист за опит за убийство

Врачанският окръжен съд наложи наказание от 12 години и 8 месеца "Лишаване от свобода" при първоначален "строг режим" на изтърпяване на наказанието на Д.П.Б. Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 12 февруари 2019 година в частен дом в село Върбица в условията на опасен рецидив, е направил опит умишлено да умъртви К.Д.Т.  За това престъпление..

публикувано на 22.10.19 в 16:45

Забраниха продажбата на алкохол във Враца за изборите

С цел осигуряване на нормална обстановка и недопускане на нарушаване на обществения ред на територията на община Враца при провеждане на изборите на 27 октомври, изпълняващият длъжността кмет Мария Попова забрани продажбата на алкохолни напитки в търговските обекти, заведения за хранене и други обществени места. Забранена е и употребата на алкохолни..

публикувано на 22.10.19 в 16:37