Петдесетница е - Рожденият ден на Христовата църква

Снимка: www.bg-patriarshia.bgПравославната църква чества един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение, Светият Дух, във вид на огнени езици, слязъл върху светите апостоли и ги дарил с Божествената си благодат. От древни времена празникът се смята за рожден ден на църквата.

"Петдесетият ден след Възкресение Христово. На самия ден е станало събитие, описано в деянията на Светите Апостоли. Те се събрали в една стая, молят се и изведнъж започват да говорят на различни езици. Чул се шум като че ли от вятър. Поради тази причина това, което са чули те, ние го изобразяваме в храмовете на този ден, хвърляйки орехови листа. Тези листа са символ на тези огнени езици или пламъчета, които са застанали върху апостолите. Символизират на благодатта, която Светия Дух е дал на апостолите", разказва архимандрит Самуил.

Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Ерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Иисус Христос.Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата на всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици.

Апостолите се изпълнили със Светия дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели.

Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.

Врачанският митрополит Григорий посочи:

"Църквата Христова пребъдва и до ден-днешен. От този ден, в който Дух Свети слезе върху Светите Апостоли и те започнаха на дело да изпълняват това, което им заръча Господ Иисус Христос като им каза: "Идете и научете всички народи като ги кръщавате в името на Отца, Сина и Светия Дух и ги учите на всичко, що съм ви заповядал. Така Църквата се укрепваше, усилваше, разрастваше - процес, който продължава и до наши дни".

На Петдесетница храмовете се украсяват със зеленина, а по време на празничното богослужение от олтара се хвърлят орехови листа, напомнящи огнените езици над светите апостоли. Клончетата се отнасят по домовете за благословение.


Вижте още

Снимката на 15 юли 2019 година

За поредна година община Мездра организира студентска бригада. В рамките на месец студенти ще участват в различни дейности в града. Студентите ще участват в дейностите по благоустройство и поддържане на чистотата в града с изграждане на бетонови изделия, почистване на канализационни шахти, ремонт на тротоари и асфалтиране на улични платна.  На..

публикувано на 15.07.19 в 18:00

Чумата по свинете стигна до Врачанско

Българската Агенция по безопасност на храните потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство, в което се отглеждат 4 свине, в град Мизия, община Мизия, област Враца. Сигналът за повишена заболеваемост е постъпил в Областната дирекция по безопасност на храните-Враца от регистриран ветеринарен лекар. Взетите..

публикувано на 15.07.19 в 17:50

Изградиха ограничител на скоростта между Мездра и Боденец

Ограничител на скоростта бе изграден пред входа на фирма за керамични изделия на пътя между Мездра и село  Боденец, съобщават от Община Мездра . Препятствието е превантивна мярка за недопускане на пътнотранспортни произшествия.  Голямото струпване на работещи в предприятието в определени часове от една страна, и високата скорост, която..

публикувано на 15.07.19 в 17:32

Подготвят извозването на серовъглерода от Враца

И днес продължи подготовката за извозването на серовъглерода, който се съхранява на площадката на бившия торов завод във Враца. Химикалът е 110 тона и е опасен за хората и околната среда. През годините официалните собственици са различни, като предпоследният е депутатът Станислав Попов. "Някакви интереси, не знам как са взимани решенията? Какво са..

публикувано на 15.07.19 в 17:20

Предупреждават пчеларите от Видин за третиране срещу плевели

Наземно третиране с хербицид срещу плевели ще бъде извършено по железопътната линия Видин–Видин пътническа–Държавна граница–Видин товарна гара, съобщават от Община Видин. Във връзка с мерките за опазването на пчелите от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, Общината уведомява собствениците на..

публикувано на 15.07.19 в 17:18

Родители във Видин звъняха на 112 за паднало от гнездото птиче в парка

Родители подадоха сигнал на телефон 112 за паднало от гнездо в парк "Рова" във Видин малко птиче, за което предполагат, че е сова. На място очевидци изчакаха да пристигне спасителен екип: "Сова или бухал е, не знаем какво е. Падна от дървото. Двама мъже се опитаха да го вдигнат, обаче дървото е високо. Искаха да го оставят в ето тази..

публикувано на 15.07.19 в 15:46

Изграждат православен храм в село Владиченци

Общинският съвет в Димово дари на видинската митрополия земя в село Владиченци, върху която ще се изгражда православен храм.  Това съобщи председателят на Общинския съвет Добромир Тодоров : "Наложи се да преструктурираме цялото площадно пространство и да обособим един отделен имот, който да прехвърлим на видинската митрополия, за да могат да..

публикувано на 15.07.19 в 14:23