Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Снимка: Радио ВИДИН

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк.

За намирането на иновативни решения, свързани с нови възможности за препитание и бизнес чрез непокътнатото природно и културно наследство и разумно използване на екосистемните продукти и услуги, работят 13 партньори от 7 дунавски държави. От българска страна това са общините Белене и Иваново, а инициатор на иновативния подход, който обединява държавите, е WWF- България. Тази коалиция хвърли усилия за нови решения и подходи за включване на местната общност, опазване на околната среда в природните паркове и до генериране на нов природосъобразен бизнес и зелени работни места.

Снимка"Реката дава много възможности. Много неща са постигнати с цената на много усилия. Издали сме 4 ръководства за мобилизиране на местната общност, за набиране на ресурси, за работа с билки /което беше една от дейностите в Иваново/ и за разширяване на достъпа до пазар. 97 човека са обучени да бъдат дунавски водачи. Разработени са и маршрути, така че туристите да видят не само реката, но и близките места и да се запознаят с духа на местните общности. Закупени са много електрически колела", каза в Иваново Диана Андреева- координатор на проект LENA от WWF- България.

Брането на билки и използването им с търговска цел е процес, който има дълги традиции в региона на река Дунав и представлява една добра възможност за местните общности.

Снимка"Имахме идея да създадем работни места, защото нашето население е застаряващо. Хората обичат природата. Ние сме разработили предпроектно проучване за създаване на пункт за билки, който ще генерира работни места, ще раздвижи местния бизнес", обясни Галина Иларионова- секретар на Община Белене.

Иваново, освен че е единствената община в България, която се намира изцяло на територията на природен парк /това е "Русенски лом"/, се слави с обект на ЮНЕСКО - Ивановските скални църкви.

Основната цел на пилотните дейности, които са заложени от мрежата за Е-мобилност, е укрепване на човешкия и социален капитал в защитените зони в Дунавския регион. Човешкият капитал се укрепва от е-мениджърите, а социалният капитал - като се предоставят опции за зелена мобилност (електровелосипеди и инфраструктура със станции за зареждане по продължение на природните маршрути). Местни е-мениджъри бяха назначени в българските общини Белене и Иваново, България; в Тутлинген, Германия; рибното стопанство Чуканещи (WWF в Румъния) и в Центъра за подпомагане на бизнеса /BSC/ в Краня, Словения.

СнимкаДитер Шаарф е представител на град Тутлинген, с население от 36 хиляди души, в областта Баден-Вюртемберг в Германия. В националния природен парк "Млад Дунав" са успели да закупят и инсталират 10 електрически велосипеда:

"Миналата година е проведен тренинг за е-мениджъри. Обучените там продължават да работят на местно ниво и да развиват мрежата от водачи."

Жители на община Иваново са преминали обучения по събиране на билки- кои от лечебните растения и кога да се събират, така че да не изчезнат в природата.

"За пръв път се направи оценка на ресурсите от лечебни растения. Община Иваново е единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк "Русенски Лом". Веломаршрутите, които бяха разработени в двата пилота в България, гледахме да бъдат като лъчове към общия международен маршрут Евро вело 6. Един от маршрутите е от Иваново до Ивановските скални църкви", каза Лора Жебрил- експерт към WWF.

На територията на природния парк се използват много малко пестициди и затова билките там са чисти. Пилотните дейности на LENA бяха фокусирани върху повишаване на информираността на местните хора чрез семинари и обучения относно стандарта "FairWild". Този стандарт е създаден специално за събирането и продажбата на билки.

СнимкаИван Иванов е служител в туристическия информационен център в община Иваново:

"Разработените маршрути са свързани с европейската велосипедна мрежа, което дава възможност на туристите да се запознаят и с местните забележителности по-далеч от Дунава. Най- посещаваните туристически обекти в общината са Ивановските скални църкви- един от 10-е обекта в България под закрилата на ЮНЕСКО, средновековния град Червен, общината е разположена изцяло на територията на природен парк "Русенски Лом", което създава прекрасни възможности за развиване на електрическа мобилност, на екологичен туризъм."


Дан Олтеану е от Румъния- специалист "Връзки с обществеността" в град Корабия, с пристанище на река Дунав:

Снимка"В момента разработваме по проект трасе от 45 километра около Корабия като велоалея. Благоустроени са 25 километра крайбрежна ивица, има 3 хотела с басейни, яхтклуб, който вече 7 години функционира, пристанище. От 6 години има единствената по крайбрежието на Дунав от Видин до Черно море зърнена борса. От 3 години има и рибна борса, също единствена за територията на Румъния по крайбрежието на Дунав. Възстановени са стари хотели от 1921-1922 година."

"Безкрайно много се радвам, че най- после дойде време вие- младите, да осъществите онова, което се съсипа последните 30 години. Имаме прекрасни места, имаме хубава природа, невероятно интересни културно- исторически обекти", обобщи Димитрина Радулова- журналист, фолклорист и преводач от Плевен.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01

Симеон Пенев - вицешампион по сумо

Симеон Пенев от СК "Чавдар 2015" стана вицешампион на европейското първенство по сумо в Унгария . Четирима от белослатинския клуб бяха включени в националния отбор на България. И четирите момчета доказаха класата си в първенството на Стария континент. Симеон Пенев заслужи сребърния медал при юношите до 16 години. Денис Рушидов и Симеон Пенев станаха..

публикувано на 03.10.19 в 16:01