Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Снимка: Радио ВИДИН

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк.

За намирането на иновативни решения, свързани с нови възможности за препитание и бизнес чрез непокътнатото природно и културно наследство и разумно използване на екосистемните продукти и услуги, работят 13 партньори от 7 дунавски държави. От българска страна това са общините Белене и Иваново, а инициатор на иновативния подход, който обединява държавите, е WWF- България. Тази коалиция хвърли усилия за нови решения и подходи за включване на местната общност, опазване на околната среда в природните паркове и до генериране на нов природосъобразен бизнес и зелени работни места.

Снимка"Реката дава много възможности. Много неща са постигнати с цената на много усилия. Издали сме 4 ръководства за мобилизиране на местната общност, за набиране на ресурси, за работа с билки /което беше една от дейностите в Иваново/ и за разширяване на достъпа до пазар. 97 човека са обучени да бъдат дунавски водачи. Разработени са и маршрути, така че туристите да видят не само реката, но и близките места и да се запознаят с духа на местните общности. Закупени са много електрически колела", каза в Иваново Диана Андреева- координатор на проект LENA от WWF- България.

Брането на билки и използването им с търговска цел е процес, който има дълги традиции в региона на река Дунав и представлява една добра възможност за местните общности.

Снимка"Имахме идея да създадем работни места, защото нашето население е застаряващо. Хората обичат природата. Ние сме разработили предпроектно проучване за създаване на пункт за билки, който ще генерира работни места, ще раздвижи местния бизнес", обясни Галина Иларионова- секретар на Община Белене.

Иваново, освен че е единствената община в България, която се намира изцяло на територията на природен парк /това е "Русенски лом"/, се слави с обект на ЮНЕСКО - Ивановските скални църкви.

Основната цел на пилотните дейности, които са заложени от мрежата за Е-мобилност, е укрепване на човешкия и социален капитал в защитените зони в Дунавския регион. Човешкият капитал се укрепва от е-мениджърите, а социалният капитал - като се предоставят опции за зелена мобилност (електровелосипеди и инфраструктура със станции за зареждане по продължение на природните маршрути). Местни е-мениджъри бяха назначени в българските общини Белене и Иваново, България; в Тутлинген, Германия; рибното стопанство Чуканещи (WWF в Румъния) и в Центъра за подпомагане на бизнеса /BSC/ в Краня, Словения.

СнимкаДитер Шаарф е представител на град Тутлинген, с население от 36 хиляди души, в областта Баден-Вюртемберг в Германия. В националния природен парк "Млад Дунав" са успели да закупят и инсталират 10 електрически велосипеда:

"Миналата година е проведен тренинг за е-мениджъри. Обучените там продължават да работят на местно ниво и да развиват мрежата от водачи."

Жители на община Иваново са преминали обучения по събиране на билки- кои от лечебните растения и кога да се събират, така че да не изчезнат в природата.

"За пръв път се направи оценка на ресурсите от лечебни растения. Община Иваново е единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк "Русенски Лом". Веломаршрутите, които бяха разработени в двата пилота в България, гледахме да бъдат като лъчове към общия международен маршрут Евро вело 6. Един от маршрутите е от Иваново до Ивановските скални църкви", каза Лора Жебрил- експерт към WWF.

На територията на природния парк се използват много малко пестициди и затова билките там са чисти. Пилотните дейности на LENA бяха фокусирани върху повишаване на информираността на местните хора чрез семинари и обучения относно стандарта "FairWild". Този стандарт е създаден специално за събирането и продажбата на билки.

СнимкаИван Иванов е служител в туристическия информационен център в община Иваново:

"Разработените маршрути са свързани с европейската велосипедна мрежа, което дава възможност на туристите да се запознаят и с местните забележителности по-далеч от Дунава. Най- посещаваните туристически обекти в общината са Ивановските скални църкви- един от 10-е обекта в България под закрилата на ЮНЕСКО, средновековния град Червен, общината е разположена изцяло на територията на природен парк "Русенски Лом", което създава прекрасни възможности за развиване на електрическа мобилност, на екологичен туризъм."


Дан Олтеану е от Румъния- специалист "Връзки с обществеността" в град Корабия, с пристанище на река Дунав:

Снимка"В момента разработваме по проект трасе от 45 километра около Корабия като велоалея. Благоустроени са 25 километра крайбрежна ивица, има 3 хотела с басейни, яхтклуб, който вече 7 години функционира, пристанище. От 6 години има единствената по крайбрежието на Дунав от Видин до Черно море зърнена борса. От 3 години има и рибна борса, също единствена за територията на Румъния по крайбрежието на Дунав. Възстановени са стари хотели от 1921-1922 година."

"Безкрайно много се радвам, че най- после дойде време вие- младите, да осъществите онова, което се съсипа последните 30 години. Имаме прекрасни места, имаме хубава природа, невероятно интересни културно- исторически обекти", обобщи Димитрина Радулова- журналист, фолклорист и преводач от Плевен.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Готови ли сме за новия здравноосигурителен модел?

Преди дни Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи предложението на екипа си за нов здравноосигурителен модел по време на кръгла маса в НДК, посветена на състоянието на системата на здравеопазването в България. Новият здравен модел предвижда частни каси и основен медицински пакет по договаряне. Пациентите ще доплащат за дейностите извън..

публикувано на 18.07.19 в 11:49

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни..

публикувано на 17.07.19 в 13:06

За и против машинното гласуване на местните избори

У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на..

публикувано на 16.07.19 в 13:00

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци. "Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова . "Нашият..

публикувано на 15.07.19 в 14:06

Пазарът на имоти във Видин бележи спад през лятото

По-слаб се очаква да бъде пазарът на имоти във Видин през летния сезон в сравнение с миналото лято и с началото на тази година. Липсват купувачи и не се обявяват много имоти за продан - констатира брокерът Нина Каменова: "Най-често купуваните имоти са двустайните панелни и двустайните тухлени апартаменти, тъй като те отговарят на..

публикувано на 14.07.19 в 08:10

Панаири, панаири....някога и сега

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол..

публикувано на 11.07.19 в 12:07

Подобрява ли се бизнес средата в Северозапада

Преди дни столицата бе домакин на конференция на тема "Как да преодолеем икономическите неравенства между регионите в България и да създадем по-добра бизнес среда". Конференцията "Бизнесът и регионите" бе организирана от списание "Икономист" и Българската стопанска камара. В нея участваха министри, кметове, икономисти и представители на бизнеса...

публикувано на 10.07.19 в 12:18