Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Снимка: Радио ВИДИН

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк.

За намирането на иновативни решения, свързани с нови възможности за препитание и бизнес чрез непокътнатото природно и културно наследство и разумно използване на екосистемните продукти и услуги, работят 13 партньори от 7 дунавски държави. От българска страна това са общините Белене и Иваново, а инициатор на иновативния подход, който обединява държавите, е WWF- България. Тази коалиция хвърли усилия за нови решения и подходи за включване на местната общност, опазване на околната среда в природните паркове и до генериране на нов природосъобразен бизнес и зелени работни места.

Снимка"Реката дава много възможности. Много неща са постигнати с цената на много усилия. Издали сме 4 ръководства за мобилизиране на местната общност, за набиране на ресурси, за работа с билки /което беше една от дейностите в Иваново/ и за разширяване на достъпа до пазар. 97 човека са обучени да бъдат дунавски водачи. Разработени са и маршрути, така че туристите да видят не само реката, но и близките места и да се запознаят с духа на местните общности. Закупени са много електрически колела", каза в Иваново Диана Андреева- координатор на проект LENA от WWF- България.

Брането на билки и използването им с търговска цел е процес, който има дълги традиции в региона на река Дунав и представлява една добра възможност за местните общности.

Снимка"Имахме идея да създадем работни места, защото нашето население е застаряващо. Хората обичат природата. Ние сме разработили предпроектно проучване за създаване на пункт за билки, който ще генерира работни места, ще раздвижи местния бизнес", обясни Галина Иларионова- секретар на Община Белене.

Иваново, освен че е единствената община в България, която се намира изцяло на територията на природен парк /това е "Русенски лом"/, се слави с обект на ЮНЕСКО - Ивановските скални църкви.

Основната цел на пилотните дейности, които са заложени от мрежата за Е-мобилност, е укрепване на човешкия и социален капитал в защитените зони в Дунавския регион. Човешкият капитал се укрепва от е-мениджърите, а социалният капитал - като се предоставят опции за зелена мобилност (електровелосипеди и инфраструктура със станции за зареждане по продължение на природните маршрути). Местни е-мениджъри бяха назначени в българските общини Белене и Иваново, България; в Тутлинген, Германия; рибното стопанство Чуканещи (WWF в Румъния) и в Центъра за подпомагане на бизнеса /BSC/ в Краня, Словения.

СнимкаДитер Шаарф е представител на град Тутлинген, с население от 36 хиляди души, в областта Баден-Вюртемберг в Германия. В националния природен парк "Млад Дунав" са успели да закупят и инсталират 10 електрически велосипеда:

"Миналата година е проведен тренинг за е-мениджъри. Обучените там продължават да работят на местно ниво и да развиват мрежата от водачи."

Жители на община Иваново са преминали обучения по събиране на билки- кои от лечебните растения и кога да се събират, така че да не изчезнат в природата.

"За пръв път се направи оценка на ресурсите от лечебни растения. Община Иваново е единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк "Русенски Лом". Веломаршрутите, които бяха разработени в двата пилота в България, гледахме да бъдат като лъчове към общия международен маршрут Евро вело 6. Един от маршрутите е от Иваново до Ивановските скални църкви", каза Лора Жебрил- експерт към WWF.

На територията на природния парк се използват много малко пестициди и затова билките там са чисти. Пилотните дейности на LENA бяха фокусирани върху повишаване на информираността на местните хора чрез семинари и обучения относно стандарта "FairWild". Този стандарт е създаден специално за събирането и продажбата на билки.

СнимкаИван Иванов е служител в туристическия информационен център в община Иваново:

"Разработените маршрути са свързани с европейската велосипедна мрежа, което дава възможност на туристите да се запознаят и с местните забележителности по-далеч от Дунава. Най- посещаваните туристически обекти в общината са Ивановските скални църкви- един от 10-е обекта в България под закрилата на ЮНЕСКО, средновековния град Червен, общината е разположена изцяло на територията на природен парк "Русенски Лом", което създава прекрасни възможности за развиване на електрическа мобилност, на екологичен туризъм."


Дан Олтеану е от Румъния- специалист "Връзки с обществеността" в град Корабия, с пристанище на река Дунав:

Снимка"В момента разработваме по проект трасе от 45 километра около Корабия като велоалея. Благоустроени са 25 километра крайбрежна ивица, има 3 хотела с басейни, яхтклуб, който вече 7 години функционира, пристанище. От 6 години има единствената по крайбрежието на Дунав от Видин до Черно море зърнена борса. От 3 години има и рибна борса, също единствена за територията на Румъния по крайбрежието на Дунав. Възстановени са стари хотели от 1921-1922 година."

"Безкрайно много се радвам, че най- после дойде време вие- младите, да осъществите онова, което се съсипа последните 30 години. Имаме прекрасни места, имаме хубава природа, невероятно интересни културно- исторически обекти", обобщи Димитрина Радулова- журналист, фолклорист и преводач от Плевен.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21