Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Хипократ: "Отстранете причината, тогава ще премине и болестта“

Снимка: Радио ВИДИН

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести. Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече ниските заплати, които получават и тежките условия на труд. Освен това са против търговския статут на лечебните заведения, тъй като смятат, че "търговията със здравето на хората" е против интересите на пациента, съсловието и здравната система като цяло:

Снимка"Вземат ни за даденост, ние им се полагаме, ние трябва да работим. Две минимални работни заплати са ни напълно заслужени... Младите сестри получават по-малко от минималната работна заплата... Крайно време е да се разбере, че високоспециализираният труд, който упражняваме, не може да бъде оценяван колкото на хората, които са нискоквалифицирани. Не може заплатата на санитарките да е 560 лева, а нашата- 580... Не знам как ще издържим физически и психически по този начин... Медицинските сестри в болницата не достигат, голяма част са пенсионерки или в предпенсионна възраст. Не можем да подсигурим необходимото качество на сестринските грижи. Никой няма да дойде след нас, няма нови сестри и ако нещо не се направи, след няколко години просто няма да има сестри- ние просто сме на изчезване... От 20 години млад кадър в клиничната лаборатория не е дошъл. Тук се работи денонощно, няма делник, няма празник, работим по един на смяна, обслужваме и спешното отделение, тичаме по всички етажи, натовареността е голяма, а основната заплата е 590 лева... Протестирам срещу порочната система. Това е система, от която и пациенти, и работещи са недоволни. Влезли сме в порочен кръг, от който не знам как ще се излезе..."

СнимкаДнес и медиците от врачанската болница отново излязоха на протест. Те блокираха движението по възловия булевард "Втори юни".

"Искаме цялостна промяна на здравната система. Повечето хора мислят, че искаме само по-големи възнаграждения, но това е само една от деветте точки в нашите искания. Основният проблем е, че някъде отиват едни милиони левове, които никой не знае къде са. Налива се от пусто в празно и за медицинския персонал няма пари. Болните се оплакват, че няма консумативи, че не са добре обгрижвани, но няма как да са добре обгрижвани, като една сестра отговаря за 40 пациенти. Не може нощният труд да е 50 стотинки. Проблемът е мащабен. Министър Ананиев трябва да работи за промяна на законите в здравеопазването. Правят се, че не ни виждат, но ние няма да се откажем. Това е национален проблем, глобален проблем. Търпението ни се изчерпа. Всеки иска, когато дойде в болницата, да бъде обслужен, но скоро няма да има от кого да бъде обслужен, ако не ни се обърне внимание", обясни Мариела Стоянова, организатор на протеста във Враца.

Парите за здравеопазване у нас непрекъснато се увеличават. Тази година общата сума на бюджета на Здравната каса  възлиза на близо 4,5 млрд. лева. Въпреки това редица болници изпитват сериозни финансови затруднения, а медицинските специалисти не са доволни от доходите си. Въпреки че правителството отпусна допълнителни 50 млн. лева с обещанието, че от 1 юни заплатите на медицинските сестри в страната ще бъдат увеличени на 950 лева, това не се случи. Изпълнителният директор на видинската болница д-р Цветан Василев обясни, че няма как да увеличи възнагражденията, защото това означава "болницата да влезе в практически фалит."

Радослав Гайдарски"Проблемът е много сложен. Ако някой си мисли, че може да бъде решен с някаква наредба или указания, не става. Това, което получават сестрите в България, е подигравка с труда, който полагат. Заради това вече няма желаещи да се обучават за медицински сестри, а тези, които вече са получили такова образование лека-полека изчезват в чужбина. Това са наши момичета, които завършват с висше образование и много лесно си намират работа на Запад. Няма как да ги спрем, след като тук получават 500-600 лева заплата, а там- 2-3000 евро. Парите в здравната каса са недостатъчно за разпределяне в цялата страна, защото безразборното изграждане на нови болнични заведения, особено- на частни, доведе до този хаос. Когато аз бях министър НЗОК разполагаше с 1,640 млрд. лева, а сега разполага с 4,5 млрд. и въпреки това виждате какво чудо е. Трябва да се изработи нова стратегия с много строги критерии в здравеопазването и този проблем може да бъде решен", е мнението на бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

СнимкаОт сегашната ситуация в здравеопазването страдат и пациентите, които често изразяват недоволство от здравните грижи.

"Медицинските сестри, освен че не получават адекватни на техния труд заплати, се налага и да работят прекалено много. Не се спазва правилото за съотношението лекар/медицинска сестра, а именно на един лекар да има две медицински сестри, а на четирима пациенти да има една медицинска сестра. Това изобщо не се спазва у нас и не можем да подкрепяме да продължава така, защото това подлага на риск самите пациенти. Тези неща трябва да бъдат решени- с разбирането на лекарския съюз, на профсъюзите, на министерството, парламента. Трябва изцяло да бъде решен, а не да се прави нещо частично в момента",  коментира Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Министерството на здравеопазването обяви, че се работи за нова методика, която цели да гарантира по-справедливо разпределение на средствата за работни заплати в болниците, но тя все още се обсъжда със социалните партньори и по нея има разногласия.

Снимка"Двама поредни здравни министри на управляващото мнозинство констатират, че здравната система се нуждае от радикална промяна. Констатацията е правилна и аз я подкрепям, но въпросът е с какви мерки трябва тя да се възобнови, да се "рестартира". Предлаганите до момента мерки от здравния министър не могат да бъдат осъществени, защото няма механизъм, по който да бъдат насочени пари директно към "работна заплата на медицинската сестра". Насочването на допълнителни средства към бюджета на здравните заведения не предопределя отделяне на част от тях за заплати. Не само заплатите, но и условията на работа на медицинските сестри не са адекватни. От необходимите на здравната ни система 80-90 000 медицински сестри, ние в момента разполагаме с 29 000, като голяма част от тях са в пенсионна или предпенсионна възраст. Проблем е, че в редица областни болници, които са тежко финансово състояние, като Видин, Враца, Ловеч, няма време колегите и колежките да изчакат решенията на управляващата коалиция по отношение на техния труд и работна заплата. За да се удовлетворят исканията им, са необходими около 16 млн. лева, което може да се отдели от държавния бюджет. Трябва да направим закон, с който да стане възможно директното субсидиране на работната заплата на медицинските специалисти. Считам, че въпросът с тяхната работа в България, с тяхното заплащане вече е въпрос на национална сигурност и трябва да бъде решен приоритетно", каза заместник-председателят на Комисията по здравеопазването в Народното събрание доц. д-р Георги Йорданов.

Повече по темата- прикачения звуков файл.

Вижте още

Ще се пресекат ли корупционните практики на изпитите по кормуване

Новите правила за провеждането на изпит по кормуване отново са на дневен ред пред младите шофьори и техните преподаватели. Миналата седмица една идея разбуни духовете в гилдията. Появи се информация, че кандидатите за шофьорска книжка ще трябва се явяват на изпита си на автомобил, различен от този, на който са се обучавали, по време на курсовете...

публикувано на 23.10.19 в 12:44

Знаем ли какви са рисковете на работното ни място?

От 21 до 27 октомври отбелязваме Европейска седмица за безопасност и здраве   при работа. Инициативата е на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Тази година акцентът е насърчаване на съвместното и активно безопасно управление на опасните вещества. Затова кампанията има за цел да насочи вниманието ни към рисковете..

публикувано на 22.10.19 в 15:15

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45