Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Хипократ: "Отстранете причината, тогава ще премине и болестта“

Снимка: Радио ВИДИН

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести. Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече ниските заплати, които получават и тежките условия на труд. Освен това са против търговския статут на лечебните заведения, тъй като смятат, че "търговията със здравето на хората" е против интересите на пациента, съсловието и здравната система като цяло:

Снимка"Вземат ни за даденост, ние им се полагаме, ние трябва да работим. Две минимални работни заплати са ни напълно заслужени... Младите сестри получават по-малко от минималната работна заплата... Крайно време е да се разбере, че високоспециализираният труд, който упражняваме, не може да бъде оценяван колкото на хората, които са нискоквалифицирани. Не може заплатата на санитарките да е 560 лева, а нашата- 580... Не знам как ще издържим физически и психически по този начин... Медицинските сестри в болницата не достигат, голяма част са пенсионерки или в предпенсионна възраст. Не можем да подсигурим необходимото качество на сестринските грижи. Никой няма да дойде след нас, няма нови сестри и ако нещо не се направи, след няколко години просто няма да има сестри- ние просто сме на изчезване... От 20 години млад кадър в клиничната лаборатория не е дошъл. Тук се работи денонощно, няма делник, няма празник, работим по един на смяна, обслужваме и спешното отделение, тичаме по всички етажи, натовареността е голяма, а основната заплата е 590 лева... Протестирам срещу порочната система. Това е система, от която и пациенти, и работещи са недоволни. Влезли сме в порочен кръг, от който не знам как ще се излезе..."

СнимкаДнес и медиците от врачанската болница отново излязоха на протест. Те блокираха движението по възловия булевард "Втори юни".

"Искаме цялостна промяна на здравната система. Повечето хора мислят, че искаме само по-големи възнаграждения, но това е само една от деветте точки в нашите искания. Основният проблем е, че някъде отиват едни милиони левове, които никой не знае къде са. Налива се от пусто в празно и за медицинския персонал няма пари. Болните се оплакват, че няма консумативи, че не са добре обгрижвани, но няма как да са добре обгрижвани, като една сестра отговаря за 40 пациенти. Не може нощният труд да е 50 стотинки. Проблемът е мащабен. Министър Ананиев трябва да работи за промяна на законите в здравеопазването. Правят се, че не ни виждат, но ние няма да се откажем. Това е национален проблем, глобален проблем. Търпението ни се изчерпа. Всеки иска, когато дойде в болницата, да бъде обслужен, но скоро няма да има от кого да бъде обслужен, ако не ни се обърне внимание", обясни Мариела Стоянова, организатор на протеста във Враца.

Парите за здравеопазване у нас непрекъснато се увеличават. Тази година общата сума на бюджета на Здравната каса  възлиза на близо 4,5 млрд. лева. Въпреки това редица болници изпитват сериозни финансови затруднения, а медицинските специалисти не са доволни от доходите си. Въпреки че правителството отпусна допълнителни 50 млн. лева с обещанието, че от 1 юни заплатите на медицинските сестри в страната ще бъдат увеличени на 950 лева, това не се случи. Изпълнителният директор на видинската болница д-р Цветан Василев обясни, че няма как да увеличи възнагражденията, защото това означава "болницата да влезе в практически фалит."

Радослав Гайдарски"Проблемът е много сложен. Ако някой си мисли, че може да бъде решен с някаква наредба или указания, не става. Това, което получават сестрите в България, е подигравка с труда, който полагат. Заради това вече няма желаещи да се обучават за медицински сестри, а тези, които вече са получили такова образование лека-полека изчезват в чужбина. Това са наши момичета, които завършват с висше образование и много лесно си намират работа на Запад. Няма как да ги спрем, след като тук получават 500-600 лева заплата, а там- 2-3000 евро. Парите в здравната каса са недостатъчно за разпределяне в цялата страна, защото безразборното изграждане на нови болнични заведения, особено- на частни, доведе до този хаос. Когато аз бях министър НЗОК разполагаше с 1,640 млрд. лева, а сега разполага с 4,5 млрд. и въпреки това виждате какво чудо е. Трябва да се изработи нова стратегия с много строги критерии в здравеопазването и този проблем може да бъде решен", е мнението на бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

СнимкаОт сегашната ситуация в здравеопазването страдат и пациентите, които често изразяват недоволство от здравните грижи.

"Медицинските сестри, освен че не получават адекватни на техния труд заплати, се налага и да работят прекалено много. Не се спазва правилото за съотношението лекар/медицинска сестра, а именно на един лекар да има две медицински сестри, а на четирима пациенти да има една медицинска сестра. Това изобщо не се спазва у нас и не можем да подкрепяме да продължава така, защото това подлага на риск самите пациенти. Тези неща трябва да бъдат решени- с разбирането на лекарския съюз, на профсъюзите, на министерството, парламента. Трябва изцяло да бъде решен, а не да се прави нещо частично в момента",  коментира Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Министерството на здравеопазването обяви, че се работи за нова методика, която цели да гарантира по-справедливо разпределение на средствата за работни заплати в болниците, но тя все още се обсъжда със социалните партньори и по нея има разногласия.

Снимка"Двама поредни здравни министри на управляващото мнозинство констатират, че здравната система се нуждае от радикална промяна. Констатацията е правилна и аз я подкрепям, но въпросът е с какви мерки трябва тя да се възобнови, да се "рестартира". Предлаганите до момента мерки от здравния министър не могат да бъдат осъществени, защото няма механизъм, по който да бъдат насочени пари директно към "работна заплата на медицинската сестра". Насочването на допълнителни средства към бюджета на здравните заведения не предопределя отделяне на част от тях за заплати. Не само заплатите, но и условията на работа на медицинските сестри не са адекватни. От необходимите на здравната ни система 80-90 000 медицински сестри, ние в момента разполагаме с 29 000, като голяма част от тях са в пенсионна или предпенсионна възраст. Проблем е, че в редица областни болници, които са тежко финансово състояние, като Видин, Враца, Ловеч, няма време колегите и колежките да изчакат решенията на управляващата коалиция по отношение на техния труд и работна заплата. За да се удовлетворят исканията им, са необходими около 16 млн. лева, което може да се отдели от държавния бюджет. Трябва да направим закон, с който да стане възможно директното субсидиране на работната заплата на медицинските специалисти. Считам, че въпросът с тяхната работа в България, с тяхното заплащане вече е въпрос на национална сигурност и трябва да бъде решен приоритетно", каза заместник-председателят на Комисията по здравеопазването в Народното събрание доц. д-р Георги Йорданов.

Повече по темата- прикачения звуков файл.

Вижте още

Ще изчезне ли българският народ?

Ниска раждаемост, висока смъртност, застаряващо население- България е лидер в световен мащаб по тези негативни показатели. С между 40 и 60 хиляди души годишно ще намалява населението на България през следващите 20 години, прогнозира Българската академия на науките. Ако не настъпи рязка промяна в страната по отношение на стандарта на живот,..

публикувано на 23.07.19 в 14:26

Как изкуството развива туризма

По- голяма сцена и повече места за публиката са осигурени за четвъртия фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали". "Прекрасни трибуни имаме, нови, италиански, дарени на Общината и на Софийска опера и балет. Трибуните са с около 650 места. Пълни са. Имаме много масово присъствие от Румъния, Сърбия", каза кметът на Белоградчик Борис Николов ...

публикувано на 22.07.19 в 14:49

Докато има млади хора в Манастирище, селото ще живее

Гостуваме на хората в село Манастирище . Това е село, което   се намира в северозападната част на Дунавската равнина, на Източния бряг на река Огоста.  Селото съществува на сегашното място от 1825 година. В околностите му има остатъци от римски път и римско селище. През Средновековието тук е съществувал манастир, който по-късно е дал..

публикувано на 19.07.19 в 14:00

Готови ли сме за новия здравноосигурителен модел?

Преди дни Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи предложението на екипа си за нов здравноосигурителен модел по време на кръгла маса в НДК, посветена на състоянието на системата на здравеопазването в България. Новият здравен модел предвижда частни каси и основен медицински пакет по договаряне. Пациентите ще доплащат за дейностите извън..

публикувано на 18.07.19 в 11:49

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни..

публикувано на 17.07.19 в 13:06

За и против машинното гласуване на местните избори

У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на..

публикувано на 16.07.19 в 13:00

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци. "Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова . "Нашият..

публикувано на 15.07.19 в 14:06