Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Хипократ: "Отстранете причината, тогава ще премине и болестта“

Снимка: Радио ВИДИН

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести. Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече ниските заплати, които получават и тежките условия на труд. Освен това са против търговския статут на лечебните заведения, тъй като смятат, че "търговията със здравето на хората" е против интересите на пациента, съсловието и здравната система като цяло:

Снимка"Вземат ни за даденост, ние им се полагаме, ние трябва да работим. Две минимални работни заплати са ни напълно заслужени... Младите сестри получават по-малко от минималната работна заплата... Крайно време е да се разбере, че високоспециализираният труд, който упражняваме, не може да бъде оценяван колкото на хората, които са нискоквалифицирани. Не може заплатата на санитарките да е 560 лева, а нашата- 580... Не знам как ще издържим физически и психически по този начин... Медицинските сестри в болницата не достигат, голяма част са пенсионерки или в предпенсионна възраст. Не можем да подсигурим необходимото качество на сестринските грижи. Никой няма да дойде след нас, няма нови сестри и ако нещо не се направи, след няколко години просто няма да има сестри- ние просто сме на изчезване... От 20 години млад кадър в клиничната лаборатория не е дошъл. Тук се работи денонощно, няма делник, няма празник, работим по един на смяна, обслужваме и спешното отделение, тичаме по всички етажи, натовареността е голяма, а основната заплата е 590 лева... Протестирам срещу порочната система. Това е система, от която и пациенти, и работещи са недоволни. Влезли сме в порочен кръг, от който не знам как ще се излезе..."

СнимкаДнес и медиците от врачанската болница отново излязоха на протест. Те блокираха движението по възловия булевард "Втори юни".

"Искаме цялостна промяна на здравната система. Повечето хора мислят, че искаме само по-големи възнаграждения, но това е само една от деветте точки в нашите искания. Основният проблем е, че някъде отиват едни милиони левове, които никой не знае къде са. Налива се от пусто в празно и за медицинския персонал няма пари. Болните се оплакват, че няма консумативи, че не са добре обгрижвани, но няма как да са добре обгрижвани, като една сестра отговаря за 40 пациенти. Не може нощният труд да е 50 стотинки. Проблемът е мащабен. Министър Ананиев трябва да работи за промяна на законите в здравеопазването. Правят се, че не ни виждат, но ние няма да се откажем. Това е национален проблем, глобален проблем. Търпението ни се изчерпа. Всеки иска, когато дойде в болницата, да бъде обслужен, но скоро няма да има от кого да бъде обслужен, ако не ни се обърне внимание", обясни Мариела Стоянова, организатор на протеста във Враца.

Парите за здравеопазване у нас непрекъснато се увеличават. Тази година общата сума на бюджета на Здравната каса  възлиза на близо 4,5 млрд. лева. Въпреки това редица болници изпитват сериозни финансови затруднения, а медицинските специалисти не са доволни от доходите си. Въпреки че правителството отпусна допълнителни 50 млн. лева с обещанието, че от 1 юни заплатите на медицинските сестри в страната ще бъдат увеличени на 950 лева, това не се случи. Изпълнителният директор на видинската болница д-р Цветан Василев обясни, че няма как да увеличи възнагражденията, защото това означава "болницата да влезе в практически фалит."

Радослав Гайдарски"Проблемът е много сложен. Ако някой си мисли, че може да бъде решен с някаква наредба или указания, не става. Това, което получават сестрите в България, е подигравка с труда, който полагат. Заради това вече няма желаещи да се обучават за медицински сестри, а тези, които вече са получили такова образование лека-полека изчезват в чужбина. Това са наши момичета, които завършват с висше образование и много лесно си намират работа на Запад. Няма как да ги спрем, след като тук получават 500-600 лева заплата, а там- 2-3000 евро. Парите в здравната каса са недостатъчно за разпределяне в цялата страна, защото безразборното изграждане на нови болнични заведения, особено- на частни, доведе до този хаос. Когато аз бях министър НЗОК разполагаше с 1,640 млрд. лева, а сега разполага с 4,5 млрд. и въпреки това виждате какво чудо е. Трябва да се изработи нова стратегия с много строги критерии в здравеопазването и този проблем може да бъде решен", е мнението на бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

СнимкаОт сегашната ситуация в здравеопазването страдат и пациентите, които често изразяват недоволство от здравните грижи.

"Медицинските сестри, освен че не получават адекватни на техния труд заплати, се налага и да работят прекалено много. Не се спазва правилото за съотношението лекар/медицинска сестра, а именно на един лекар да има две медицински сестри, а на четирима пациенти да има една медицинска сестра. Това изобщо не се спазва у нас и не можем да подкрепяме да продължава така, защото това подлага на риск самите пациенти. Тези неща трябва да бъдат решени- с разбирането на лекарския съюз, на профсъюзите, на министерството, парламента. Трябва изцяло да бъде решен, а не да се прави нещо частично в момента",  коментира Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Министерството на здравеопазването обяви, че се работи за нова методика, която цели да гарантира по-справедливо разпределение на средствата за работни заплати в болниците, но тя все още се обсъжда със социалните партньори и по нея има разногласия.

Снимка"Двама поредни здравни министри на управляващото мнозинство констатират, че здравната система се нуждае от радикална промяна. Констатацията е правилна и аз я подкрепям, но въпросът е с какви мерки трябва тя да се възобнови, да се "рестартира". Предлаганите до момента мерки от здравния министър не могат да бъдат осъществени, защото няма механизъм, по който да бъдат насочени пари директно към "работна заплата на медицинската сестра". Насочването на допълнителни средства към бюджета на здравните заведения не предопределя отделяне на част от тях за заплати. Не само заплатите, но и условията на работа на медицинските сестри не са адекватни. От необходимите на здравната ни система 80-90 000 медицински сестри, ние в момента разполагаме с 29 000, като голяма част от тях са в пенсионна или предпенсионна възраст. Проблем е, че в редица областни болници, които са тежко финансово състояние, като Видин, Враца, Ловеч, няма време колегите и колежките да изчакат решенията на управляващата коалиция по отношение на техния труд и работна заплата. За да се удовлетворят исканията им, са необходими около 16 млн. лева, което може да се отдели от държавния бюджет. Трябва да направим закон, с който да стане възможно директното субсидиране на работната заплата на медицинските специалисти. Считам, че въпросът с тяхната работа в България, с тяхното заплащане вече е въпрос на национална сигурност и трябва да бъде решен приоритетно", каза заместник-председателят на Комисията по здравеопазването в Народното събрание доц. д-р Георги Йорданов.

Повече по темата- прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Общинските съветници в Кула разгледаха на заседание 15 точки

Общинските съветници в Кула се събраха на поредното си редовно заседание . Сред по-важните точки, които разгледаха, са докладна записка, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно задание за изработване на проект за частично изменение на общия устройствен план на община Кула.  Включено бе разглеждане и на докладна записка относно..

публикувано на 27.03.24 в 08:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00