Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да генерира държавата от тези данъци и по какъв начин те да се разпределят за различните сфери на живота, трябва да влязат и самите граждани. Това, което се предлага всяка година, е разговор на парче, каза Менда Стоянова и подчерта, че разговорът трябва да се води за данъчната система, а не за един или друг елемент от определен данък.
Ще има ли ползи от евентуална промяна на ДДС за някои стоки за бизнес и потребители? Според Менда Стоянова, ако българинът е готов да промени данъчната си система, да въведе по-високо подоходно облагане, да въведе по-високи данъци и такси, тогава, компенсирайки загубата, да намали ДДС за определени стоки и услуги, наистина може да се говори за нещо сериозно, а не за популистки предложения. 

"Когато се говори за намаляване на ДДС на основни стоки, за да бъдат компенсирани загубите в бюджета, трябва да се говори и за увеличаване на други данъци, като тези на коли, имоти и доходи. Еднаквото облагане, означава стабилни приходи, като над 50% от приходите в бюджета са от косвеното облагане. Еднаквото облагане с ДДС означава, че всички плащат съобразно това колкото потребяват. Намаляването на косвения данък означава, че ако паднат цените, то по един и същи начин биха се облагодетелствали и хора с високи, и хора с ниски доходи."- поясни председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Каква е позицията на синдикатите по казуса? С отказа на правителството да използва този много силен инструмент, а именно - данъците, за стимулиране и ограничаване на дадено поведение, всъщност показва тяхното признание за слаба управленска воля и политика, защото ако искаш, ти можеш да наложиш контрол, така че да няма тежки измами, коментира Ваня Григорова, икономически експерт към КТ "Подкрепа" и поясни:

"Разбира се, че трябва да се промени цялата данъчна система, само че нека да не внушаваме на хората, че парите трябва да дойдат пак от обикновения човек. Парите трябва да дойдат от бизнеса, пред когото Бойко Борисов се кле, преди една седмица, че никога няма да пипне техните данъци."

Днес се провежда заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а според Ваня Григорова, когато бъдат "хванати" големите производители, тогава може да се докаже дали има картел, в който са договорили да не намаляват цените, въпреки че всъщност разходите им са намалели- а това е въпрос на адекватен контрол.
Когато се говори за намаляване на ДДС на някои стоки, цената на хляба е една от болните теми. Продължават дебатите около въвеждането на т. нар "диференцарана ставка" на ДДС за хляба. 

"Ние сме правили искания и коментари и от името на федерацията сме давали до правителството много пъти икономически обосновки за това какво може да се подобри и да се намали като цена, но в България явно нещата около ДДС няма да се променят."- обясни Костадин Георгиев, зам. председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Монтана.

Потребителите са най- потърпевши от непрекъснатото повишаване на цените. Би ли оказало влияние евентуалното намаляване на ДДС и може ли да се очаква поевтиняване на някои стоки- това попитахме видинчани:

"Мисля, че е крайно необходимо да се направи това и се надявам в България най- после да настъпи тази социална справедливост и интеграция между правителство и хора ... Хората правят стачки- ето французите, че са толкова напред навсякъде шест месеца тия жълти жилетки не спират."

Разговаряхме и с Андрей Колев, собственик на фирма, специализирана в производството на машини за полиетиленови продукти в Монтана. 

"Хубаво е да се промени за лекарствата и за храните. Практиката в другите страни показва, че това е положително, но това трябваше да се направи по- рано. Колкото по- рано, толкова по- добре."- каза Андрей Колев

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Докато има млади хора в Манастирище, селото ще живее

Гостуваме на хората в село Манастирище . Това е село, което   се намира в северозападната част на Дунавската равнина, на Източния бряг на река Огоста.  Селото съществува на сегашното място от 1825 година. В околностите му има остатъци от римски път и римско селище. През Средновековието тук е съществувал манастир, който по-късно е дал..

публикувано на 19.07.19 в 14:00

Готови ли сме за новия здравноосигурителен модел?

Преди дни Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи предложението на екипа си за нов здравноосигурителен модел по време на кръгла маса в НДК, посветена на състоянието на системата на здравеопазването в България. Новият здравен модел предвижда частни каси и основен медицински пакет по договаряне. Пациентите ще доплащат за дейностите извън..

публикувано на 18.07.19 в 11:49

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни..

публикувано на 17.07.19 в 13:06

За и против машинното гласуване на местните избори

У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на..

публикувано на 16.07.19 в 13:00

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци. "Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова . "Нашият..

публикувано на 15.07.19 в 14:06

Пазарът на имоти във Видин бележи спад през лятото

По-слаб се очаква да бъде пазарът на имоти във Видин през летния сезон в сравнение с миналото лято и с началото на тази година. Липсват купувачи и не се обявяват много имоти за продан - констатира брокерът Нина Каменова: "Най-често купуваните имоти са двустайните панелни и двустайните тухлени апартаменти, тъй като те отговарят на..

публикувано на 14.07.19 в 08:10

Панаири, панаири....някога и сега

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол..

публикувано на 11.07.19 в 12:07