Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да генерира държавата от тези данъци и по какъв начин те да се разпределят за различните сфери на живота, трябва да влязат и самите граждани. Това, което се предлага всяка година, е разговор на парче, каза Менда Стоянова и подчерта, че разговорът трябва да се води за данъчната система, а не за един или друг елемент от определен данък.
Ще има ли ползи от евентуална промяна на ДДС за някои стоки за бизнес и потребители? Според Менда Стоянова, ако българинът е готов да промени данъчната си система, да въведе по-високо подоходно облагане, да въведе по-високи данъци и такси, тогава, компенсирайки загубата, да намали ДДС за определени стоки и услуги, наистина може да се говори за нещо сериозно, а не за популистки предложения. 

"Когато се говори за намаляване на ДДС на основни стоки, за да бъдат компенсирани загубите в бюджета, трябва да се говори и за увеличаване на други данъци, като тези на коли, имоти и доходи. Еднаквото облагане, означава стабилни приходи, като над 50% от приходите в бюджета са от косвеното облагане. Еднаквото облагане с ДДС означава, че всички плащат съобразно това колкото потребяват. Намаляването на косвения данък означава, че ако паднат цените, то по един и същи начин биха се облагодетелствали и хора с високи, и хора с ниски доходи."- поясни председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Каква е позицията на синдикатите по казуса? С отказа на правителството да използва този много силен инструмент, а именно - данъците, за стимулиране и ограничаване на дадено поведение, всъщност показва тяхното признание за слаба управленска воля и политика, защото ако искаш, ти можеш да наложиш контрол, така че да няма тежки измами, коментира Ваня Григорова, икономически експерт към КТ "Подкрепа" и поясни:

"Разбира се, че трябва да се промени цялата данъчна система, само че нека да не внушаваме на хората, че парите трябва да дойдат пак от обикновения човек. Парите трябва да дойдат от бизнеса, пред когото Бойко Борисов се кле, преди една седмица, че никога няма да пипне техните данъци."

Днес се провежда заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а според Ваня Григорова, когато бъдат "хванати" големите производители, тогава може да се докаже дали има картел, в който са договорили да не намаляват цените, въпреки че всъщност разходите им са намалели- а това е въпрос на адекватен контрол.
Когато се говори за намаляване на ДДС на някои стоки, цената на хляба е една от болните теми. Продължават дебатите около въвеждането на т. нар "диференцарана ставка" на ДДС за хляба. 

"Ние сме правили искания и коментари и от името на федерацията сме давали до правителството много пъти икономически обосновки за това какво може да се подобри и да се намали като цена, но в България явно нещата около ДДС няма да се променят."- обясни Костадин Георгиев, зам. председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Монтана.

Потребителите са най- потърпевши от непрекъснатото повишаване на цените. Би ли оказало влияние евентуалното намаляване на ДДС и може ли да се очаква поевтиняване на някои стоки- това попитахме видинчани:

"Мисля, че е крайно необходимо да се направи това и се надявам в България най- после да настъпи тази социална справедливост и интеграция между правителство и хора ... Хората правят стачки- ето французите, че са толкова напред навсякъде шест месеца тия жълти жилетки не спират."

Разговаряхме и с Андрей Колев, собственик на фирма, специализирана в производството на машини за полиетиленови продукти в Монтана. 

"Хубаво е да се промени за лекарствата и за храните. Практиката в другите страни показва, че това е положително, но това трябваше да се направи по- рано. Колкото по- рано, толкова по- добре."- каза Андрей Колев

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52