Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

Снимка: Община Видин


За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида", организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800 места.  Програмата включва три от емблематичните заглавия в репертоара на Старозагорската опера, обясни директорът Огнян Драганов:

"Започваме с "Набуко" на 2 август, от 21:00 часа, българският балетен спектакъл "Нестинарка" от Марин Големинов и в неделя, 4 август, ще представим оперетата от Жак Офенбах "Хубавата Елена"...За тези, които не са избрали какво да гледат, аз мога да кажа, че изкуството няма отпуска. В отпуските през лятото хората могат да разнообразят своите летни вечери на това прекрасно място, имаме вече заявки от Румъния и Сърбия. И трите заглавия са много интересни и атрактивни, с интересно озвучаване, с каскади, с участието на школата за оцеляване "Багатур", със Сирма Добрева, която ще прави каскадите. Всяко едно от тях има своя чар, своя завладяващ солистичен и музикален заряд, така че аз препоръчвам на всички, които обичат оперното и балетното изкуство да посетят и трите вечери..."

В първата фестивална вечер операта "Набуко" ще събере на една сцена 250 души. Звездите на спектакъла ще бъдат Драгана Раданович от Сърбия и Йонас Паску от Румъния. Антоанета Добрева - Нети ще гледаме третата вечер в "Хубавата Елена". Симфониета Видин ще реализира оркестровата партитура на трите заглавия в програмата.

 "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" ще се проведат от 2 до 4 август във Видин.


Вижте още

Подменят електрическите стълбове в квартал "Нов път", жителите недоволни от работата

Нередности при подмяната на електрическите стълбове във видинския квартал "Нов път" карат Йордан Ванков да потърси Радио ВИДИН за съдействие. Нашият слушател алармира, че след подмяната им, фирмата не почиства:  "Възмущава ме изпълнението на подмяната на електрическите стълбове с по-високи. Изпълнението и замърсява, и затруднява..

публикувано на 15.10.19 в 16:25

Във Видин отбелязаха Международния деня на белия бастун

С празнична програма видинската организация на Съюза на слепите в България отбеляза Деня на белият бастун. В световен мащаб той започва да се чества по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. "Белият бастун" е символ на слепите хора, щом човек е с такъв, това значи, че има нужда от помощ. С навлизането на демокрацията..

публикувано на 15.10.19 в 15:14

Време е да подготвим автомобила за зимния сезон

Макар в момента времето навън да не подсказва с нищо, че зимата наближава, студените утрини и капките роса по стъклата на автомобилите вече са все по- често срещани. Подготовката на автомобилите за зимно шофиране е важна и неотложна част от нашето всекидневие. Ако ви предстои шофиране през студения сезон е добре да свършите някои основни неща,..

публикувано на 14.10.19 в 15:16

"Фортисимо в клас" гостува във Видин с уроци по класическа музика

За пета поредна година музикалната образователна програма "Фортисимо в клас" ще гостува във Видин. Новаторският метод на работа е на цигуларя Хари Ешкенази и дава възможност професионални музиканти да влязат в часовете по музика, за да запознаят учениците с основните музикални инструмента във филхармоничния оркестър. Тазгодишната платформа..

публикувано на 14.10.19 в 14:02

Във Враца ще почетат делото на Архимандрит Гаврил Бистричанин с паметник

Инициативен комитет във Враца ще изгради паметник на Архимандрит Гаврил Бистричанин - национален герой, възрожденец, малко известна и проучвана фигура. Дейността на Архимандрита е съизмерима по величавост с най-добрите образци на европейското просвещение, казват от комитета . Румен Петров, Илиян Нисторов и Ивайло Симеонов решават да спомогнат за..

публикувано на 14.10.19 в 13:09

Вносът на месни и животински продукти от Сърбия не е позволен

Забранено ли е да се внасят месни продукти от Сърбия на ГКПП "Връшка чука" - с този въпрос към Радио ВИДИН се обърна слушател , чиито покупки са задържани на митницата.   Законът регламентира вносът на този вид продукти, разясни д-р Бисер Ангелов , главен инспектор на Граничен инспекционен пункт Брегово.  "Влизането на нашата държава в ЕС..

публикувано на 14.10.19 в 11:23

Доброто и лошото семе

"Излезе сеяч да сее семе… едни зърна паднаха край пътя… други паднаха на камък… други пък паднаха между тръни… а други паднаха на добра земя…" В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и..

публикувано на 13.10.19 в 08:00