Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

Снимка: Община Видин


За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида", организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800 места.  Програмата включва три от емблематичните заглавия в репертоара на Старозагорската опера, обясни директорът Огнян Драганов:

"Започваме с "Набуко" на 2 август, от 21:00 часа, българският балетен спектакъл "Нестинарка" от Марин Големинов и в неделя, 4 август, ще представим оперетата от Жак Офенбах "Хубавата Елена"...За тези, които не са избрали какво да гледат, аз мога да кажа, че изкуството няма отпуска. В отпуските през лятото хората могат да разнообразят своите летни вечери на това прекрасно място, имаме вече заявки от Румъния и Сърбия. И трите заглавия са много интересни и атрактивни, с интересно озвучаване, с каскади, с участието на школата за оцеляване "Багатур", със Сирма Добрева, която ще прави каскадите. Всяко едно от тях има своя чар, своя завладяващ солистичен и музикален заряд, така че аз препоръчвам на всички, които обичат оперното и балетното изкуство да посетят и трите вечери..."

В първата фестивална вечер операта "Набуко" ще събере на една сцена 250 души. Звездите на спектакъла ще бъдат Драгана Раданович от Сърбия и Йонас Паску от Румъния. Антоанета Добрева - Нети ще гледаме третата вечер в "Хубавата Елена". Симфониета Видин ще реализира оркестровата партитура на трите заглавия в програмата.

 "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" ще се проведат от 2 до 4 август във Видин.


Вижте още

Деца с подписка за повече контейнери за разделно събиране във Видин

Деца събират подписка за по-чист и зелен Видин. Смятат, че в града има жужда от повече контейнери за разделно събиране и очакват и възрастните да ги подкрепят. Идеята е на Весела и Станислава и само за два дни момичетата успели да съберат повече от 200 подписа. Весела: " Една сутрин се събудих, погледнах новините и видях всичките неща,..

публикувано на 17.07.19 в 17:55

На гости в работилницата по готварство в The Bridge

Днес ви представяме магията на готвенето. За целта отиваме в работилницата по готварство на фестивала The Bridge Fest , където ръководител е Валентин Янков . Той започва да се занимава с готварство от 17-годишна възраст. Преди това е работил е като барман и оттам започва да харесва напрегната атмосфера и работата с хора. Решава,че не е хубаво да..

публикувано на 17.07.19 в 17:50

Министерството на културата финансира проучване на крепостта Бонония във Видин

Археологическо проучване ще бъде проведено на територията на античната крепост Бонония във Видин. За първи път работата на обекта ще се извърши с подкрепата от Министерството на културата . 10 000 лева е сумата, с която ведомството финансира археологическия екип, ръководен от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с..

публикувано на 17.07.19 в 13:34

Млад изпълнител от Северозапада представя песен на "Бургас и морето"

Песента "Мечтай, море" на младия изпълнител от Плевен Александър Томов е селектирана сред 12-те най-добри, които ще участват във финалния концерт на конкурса " Бургас и морето" . Песента е по музика на Мартин Антонов, текстът е на Татяна Йотова, аранжиментът - на Пламен Велинов, разказа певецът: "Песента е създадена още преди няколко месеца...

публикувано на 17.07.19 в 17:15

Видински творци стартират инициативата "На базар сме! В парка"

Ръчно изработени изделия, дизайнерски дрехи, освежаващи напитки и забавления за най-малките са само част от изненадите, които две млади дами организират за жителите на Видин. Под наслов "На Базар сме! В парка" , те ще опитат да стартират поредица от събития, с които да внесат свеж полъх в социалния живот на дунавския град. Инициативата ще бъде..

публикувано на 17.07.19 в 11:24

Студенти преподават в лятна школа по програмиране във Видин

Започна традиционната лятна школа по програмиране в ППМГ "Екзарх Антим І" във Видин. Над 20 момчета и момичета се включиха в заниманията.  Лектори това лято са възпитаници на математическата гимназия- Александър Стефанов и Цветомир Цветков , студенти в СУ "Климент Охридски". Преди пет години като ученици  двамата  участват в пилотния..

публикувано на 16.07.19 в 17:30

Вдъхновени за изкуството в The Bridge

Нашият град Видин е    домакин на най-големия тийнейджърски фестивал в България - The Bridge Fes t. Събитието е събрало 400 талантливи младежи на възраст от 14 до 21 години от цялата страна, които имат желание да създават изкуство. По време на фестивала  се провеждат 22 работилници за визуални изкуства, архитектура, дизайн, танци, музика и..

публикувано на 16.07.19 в 13:22