Трябва ли да има водни помощи за социално слабите?

чешма
Снимка: РАДИО ВИДИН
Въпросът отново е на дневен ред, след като на национална дискусия за развитието на ВиК сектора от КНСБ призоваха да бъдат заделени средства за водни помощи. Лидерът на синдиката Пламен Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1,5 до 3 кубически метра вода на месец:


"В бюджетната процедура, която върви за 2020 година, да бъдат предвидени и заложени ваучери за  водни помощи. Според Световната здравна организация, за да се гарантира задоволяването на основни потребности на човек, са необходими между 50 и 100 литра на ден, което прави между 1,5 и 3 кубика на месец на човек. Ако допуснем, че 500 000 семейства имат нужда от водно подпомагане, сметките показват, че при сегашните цени на водата, са нужни някъде към 50 млн. лева."


Въпросът раздели мненията на видинчани. Част от тях смятат, че водни помощи са необходими, други са категорично против:


"Като знам каква е групата, които са по-бедни, по-скоро, не съм съгласна. Защото доста от тях умишлено не си плащат водата, дори и да имат възможност предпочитат да не я плащат ... Смятам, че биха могли да помогнат малко на хората в нужда, които не могат да си покриват сметките ... Не, не е редно. Както всички си плащат, така и те ... Всеки да се спасява...Аз не получавам детски, моето дете да не е втора ръка ... Дори и да е полезно, това няма да стане, защото те не могат да увеличат пенсиите, а ще седнат да платят водата..."


Темата за водните помощи е на повече от 15 години, но ще става все по-актуална, смята управителят на "ВиК" Видин  инж. Георги Владов. Според него мярката ще бъде в помощ и на хората с ниски доходи, и на ВиК операторите:


"Трябва да има ваучери за социално слаби, на които им е трудно да пращат водата. Това е добре за населението, добре е и за ВиК оператора, тъй като ние трудно си събираме парите от хора, които не са платежоспособни, които имат затруднен бюджет, така че това нещо трябва да намери решение, колкото се може по-скоро. Всъщност ваучери имаше във финансовата криза 1997 година, когато инфлацията беше огромна. Имаше ваучери и точно социално слабата част от населените ползваха тези помощи, тоест държавата даваше ваучери и ние ги получавахме до определено количество вода..." Въпреки че хората от региона на Видин са бедни, те редовно плащат сметките си за вода, като възрастната част от населението са по-изрядните платци, добави Георги Владов. Той коментира и увеличението на цената на водата от началото на годината:


"Това увеличение е заложено в 5-годшния бизнес-план на дружеството и хората трябва да са наясно, че макар и с по-малки стъпки в следващите 5 години увеличение някакво ще има. Ако има допълнително условия, например увеличението на тока, за което се говори сега, от 1 юли, наистина е 2- 3 %, ние сигурно ще намерим начин да го компенсираме, само че аз се съмнявам."


С поетапното поскъпване на водата, подпомагането на хората с ниски доходи ще става все по-необходимо. Крачка в тази посока обещават от Министерството на регионалното развитие, което подготвя специални текстове в проекта за нов закон за ВиК. Очаква се документът да бъде готов до края на годината.


Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Лейди Гергана" - историята на една видинчанка

Днес ви срещаме с  авторката на емблематичната, диалектна северозапазна книга " Лейди Гергана " - Цветелина Цветкова от Видин. Историята на Цвети става известна, чрез литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки" . Пощенска кутия за приказки е за любители на късия разказ, които изпращат писма по зададена тема. Десет от историите се..

публикувано на 19.07.19 в 17:55

Фестивалът на изкуствата "The Вridge" събра във Видин над 300 млади хора

За тях са организирани повече от 20 работилници по кино, музикални, инструменти, театър, танци, предприемачество, архитектура.   В продължение на седмица, от  13 юли те се обучават под ръководството на други млади хора, които искат да предадат своя опит. Фестивалът е мост между младите хора, които участват и между поколенията, казват организаторът..

публикувано на 19.07.19 в 17:00

Странен сън кара жител на Драганица да съгради изгорения Клисурски манастир

Кметът на село Черкаски Валери Тодоров се интересува от историята на своя род и от историята на село Черкаски. Постепенно, стъпка по стъпка, успява да открие   забравени  и непознати истории за живота и делата  на неговите дядо и прадядо. Валери Тодоров  е правнук на Димитър Първанов Тропалеца, който спасява своите съселяни от страшно клане..

публикувано на 19.07.19 в 15:20

Владимир Цветков- за риболова и чувството да държиш четка в ръка

Днес в " Думата имат старейшините " ви представяме Владимир Цветков- ръководител на риболовния клуб към ловно- рибарското дружество в Монтана, един от инициаторите на училището по риболов "Синьо лято". Владимир Цветков е роден в село Славотин, община Монтана. Живял е там до 6 клас. След това се мести да живее в град Монтана. На малко по- късен етап..

публикувано на 18.07.19 в 17:00

Плащаме по- скъпо за родните мачове по телевизията

Цената на платените пакети за спортните канали, излъчващи мачовете от българското футболно първенство бе увеличена с 1 лев от 1 юли. Услугата вече струва 7.99 лева, а каналите са част от българска медийна и технологична компания, придобита от Кирил Домусчиев. До края на договора за телевизионните права за българското футболно първенство остават..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2019 слушаме Сабине Майер

Тя е германска виртуозна кларинетистка, чиято кариера стартира в Симфоничния оркестър на Баварското радио. След това свири в Берлинска филхармония,   където предизвиква скандал, тай като е една от първите жени, назначени в оркестъра. Поради несъвместимост с останалите музиканти напуска, за да започне нейната солова кариера. Камерната музика..

публикувано на 18.07.19 в 09:00

Деца с подписка за повече контейнери за разделно събиране във Видин

Деца събират подписка за по-чист и зелен Видин. Смятат, че в града има жужда от повече контейнери за разделно събиране и очакват и възрастните да ги подкрепят. Идеята е на Весела и Станислава и само за два дни момичетата успели да съберат повече от 200 подписа. Весела: " Една сутрин се събудих, погледнах новините и видях всичките неща,..

публикувано на 17.07.19 в 17:55