Трябва ли да има водни помощи за социално слабите?

чешма
Снимка: РАДИО ВИДИН
Въпросът отново е на дневен ред, след като на национална дискусия за развитието на ВиК сектора от КНСБ призоваха да бъдат заделени средства за водни помощи. Лидерът на синдиката Пламен Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1,5 до 3 кубически метра вода на месец:


"В бюджетната процедура, която върви за 2020 година, да бъдат предвидени и заложени ваучери за  водни помощи. Според Световната здравна организация, за да се гарантира задоволяването на основни потребности на човек, са необходими между 50 и 100 литра на ден, което прави между 1,5 и 3 кубика на месец на човек. Ако допуснем, че 500 000 семейства имат нужда от водно подпомагане, сметките показват, че при сегашните цени на водата, са нужни някъде към 50 млн. лева."


Въпросът раздели мненията на видинчани. Част от тях смятат, че водни помощи са необходими, други са категорично против:


"Като знам каква е групата, които са по-бедни, по-скоро, не съм съгласна. Защото доста от тях умишлено не си плащат водата, дори и да имат възможност предпочитат да не я плащат ... Смятам, че биха могли да помогнат малко на хората в нужда, които не могат да си покриват сметките ... Не, не е редно. Както всички си плащат, така и те ... Всеки да се спасява...Аз не получавам детски, моето дете да не е втора ръка ... Дори и да е полезно, това няма да стане, защото те не могат да увеличат пенсиите, а ще седнат да платят водата..."


Темата за водните помощи е на повече от 15 години, но ще става все по-актуална, смята управителят на "ВиК" Видин  инж. Георги Владов. Според него мярката ще бъде в помощ и на хората с ниски доходи, и на ВиК операторите:


"Трябва да има ваучери за социално слаби, на които им е трудно да пращат водата. Това е добре за населението, добре е и за ВиК оператора, тъй като ние трудно си събираме парите от хора, които не са платежоспособни, които имат затруднен бюджет, така че това нещо трябва да намери решение, колкото се може по-скоро. Всъщност ваучери имаше във финансовата криза 1997 година, когато инфлацията беше огромна. Имаше ваучери и точно социално слабата част от населените ползваха тези помощи, тоест държавата даваше ваучери и ние ги получавахме до определено количество вода..." Въпреки че хората от региона на Видин са бедни, те редовно плащат сметките си за вода, като възрастната част от населението са по-изрядните платци, добави Георги Владов. Той коментира и увеличението на цената на водата от началото на годината:


"Това увеличение е заложено в 5-годшния бизнес-план на дружеството и хората трябва да са наясно, че макар и с по-малки стъпки в следващите 5 години увеличение някакво ще има. Ако има допълнително условия, например увеличението на тока, за което се говори сега, от 1 юли, наистина е 2- 3 %, ние сигурно ще намерим начин да го компенсираме, само че аз се съмнявам."


С поетапното поскъпване на водата, подпомагането на хората с ниски доходи ще става все по-необходимо. Крачка в тази посока обещават от Министерството на регионалното развитие, което подготвя специални текстове в проекта за нов закон за ВиК. Очаква се документът да бъде готов до края на годината.


Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Млади патриоти разкриват "Забравените личности" на Ломския край

Ученици от ломското училище "Димитър Маринов" ще посетят българските места в Букурещ . Екскурзията е награда за участието им в литературноисторически конкурс на тема "Забравените личности" . Конкурсът е организиран от социалната мрежа за добри дела "Volontime", но идеята младите патриоти от Лом да пътуват до румънската столица е на известния онколог..

обновено на 16.10.19 в 15:45

Жители на Златия негодуват заради осакатени дървета

Дървета са отрязани наполовина в село Златия , община Вълчедръм, сигнализира слушател на Радио Видин . Според него, това е станало при почистването на клони от служители на електроснабдителната компания. Здравка Гергова , собственик на имот в селото, изрази възмущението си от случилото се: "На мен ми се обади момчето от фирмата за охрана и ми..

публикувано на 16.10.19 в 15:35

Подменят електрическите стълбове в квартал "Нов път", жителите недоволни от работата

Нередности при подмяната на електрическите стълбове във видинския квартал "Нов път" карат Йордан Ванков да потърси Радио ВИДИН за съдействие. Нашият слушател алармира, че след подмяната им, фирмата не почиства:  "Възмущава ме изпълнението на подмяната на електрическите стълбове с по-високи. Изпълнението и замърсява, и затруднява..

публикувано на 15.10.19 в 16:25

Във Видин отбелязаха Международния деня на белия бастун

С празнична програма видинската организация на Съюза на слепите в България отбеляза Деня на белият бастун. В световен мащаб той започва да се чества по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. "Белият бастун" е символ на слепите хора, щом човек е с такъв, това значи, че има нужда от помощ. С навлизането на демокрацията..

публикувано на 15.10.19 в 15:14

Време е да подготвим автомобила за зимния сезон

Макар в момента времето навън да не подсказва с нищо, че зимата наближава, студените утрини и капките роса по стъклата на автомобилите вече са все по- често срещани. Подготовката на автомобилите за зимно шофиране е важна и неотложна част от нашето всекидневие. Ако ви предстои шофиране през студения сезон е добре да свършите някои основни неща,..

публикувано на 14.10.19 в 15:16

"Фортисимо в клас" гостува във Видин с уроци по класическа музика

За пета поредна година музикалната образователна програма "Фортисимо в клас" ще гостува във Видин. Новаторският метод на работа е на цигуларя Хари Ешкенази и дава възможност професионални музиканти да влязат в часовете по музика, за да запознаят учениците с основните музикални инструмента във филхармоничния оркестър. Тазгодишната платформа..

публикувано на 14.10.19 в 14:02

Във Враца ще почетат делото на Архимандрит Гаврил Бистричанин с паметник

Инициативен комитет във Враца ще изгради паметник на Архимандрит Гаврил Бистричанин - национален герой, възрожденец, малко известна и проучвана фигура. Дейността на Архимандрита е съизмерима по величавост с най-добрите образци на европейското просвещение, казват от комитета . Румен Петров, Илиян Нисторов и Ивайло Симеонов решават да спомогнат за..

публикувано на 14.10.19 в 13:09