Архитектура и природа ще привличат туристи във Видин

3
Снимка: Радио ВИДИН

Агенциите за регионално развитие във Видин и Монтана работят за представяне на природните забележителности на трансграничния регион по иновативен и атрактивен начин, насочен към опазване и популяризиране на природните обекти. Изработени са рекламни материали- каталози и албуми, мултимедийна презентация представя туристически маршрути.

"Природното наследство е най- ценният ресурс за развитие на туризма в страната и са основният мотив за туристически пътувания. Всички активности, които са свързани с досег с природата са много атрактивни и търсени. И в резултат на този интерес се стига до момент, в който е необходимо до насърчаване на разумно използване на ресурсите", каза Петя Войчева от Агенцията за регионално развитие във Видин.

Наред с природните обекти Асоциация за насърчаване на туризма във Видин е изработила и рекламни материали, които промотират архитектурното наследство в областите Видин и Долж. Събрана е голяма база данни с информация за културно- историческото наследство, част от нея е издадена в каталог. Обхванати са сгради от 19 и началото на 20 век. За идеята разказа Красимир Кирилов- председател на Асоциацията:

"Това е един материал от над 400 страници, който съдържа както исторически данни, така и доста снимков материал. Може би най- важната част за мен е създаването на три кръжока за работа с 3D принтери."

Кръжоците са изработили макети на емблематичните сгради за Видин. Върху част от тях в момента децата от СУ "Св.св. Кирил и Методий", които учат изобразително изкуство, работят, за да ги направят така, че да изглеждат във вида, в който са запазени. Интерес към архитектурата по- скоро биха проявили индивидуални туристи, дошли за няколко дни във Видин и не само да видят Баба Вида и Кръстатата казарма, смятат от Асоциация за насърчаване на туризма във Видин.
 
СнимкаВ "Еко Свят" говорим и за дейността, която развиват клубовете на ветераните туристи. Видинският клуб на ветераните туристи "Белият Дунав" поддържа връзки с клубове от страната. През годината посещават тези приятелски организации, ходят заедно на екскурзии и посещават туристически обекти. Поредната такава обща среща беше във Видин. "Над 30 години постоянно ходя по горите. Там става най- голямото разтоварване. Ходя повече на връх "Богдан", защото съм копривщенски зет", каза Любен Мушев- председател на туристическото дружество на ветераните "Иван Вазов"от град София.


Венцислав Йончев е председател на клуба на ветераните туристи от Враца.

"Ние по принцип се каним. И всеки месец един от нас е домакин. Плевен на 29-и са домакини. Аз съм на 79 години, не личат. Само на туризма се дължи и на самочувствието и живеца за живот", каза пред Гергана Панова Венцислав Йончев.СнимкаВ предаването отделяме място и на поддържането и подобряването на зелената система на Монтана. Работи се по парк "Огоста", най-големия парк на Монтана - "Калето", Слънчевата градина, парк "Монтанезиум", "Свети дух" също с всеки изминал ден се променя.


"В строителната програма на общината, фокусът на 2019 година е свързан от една страна с градската среда. Това е нещо, което ни отличава от предходните периоди. На практика цялата зелена система на Монтана, в този вид, в който е, е единствена по рода си за историята ни. Промяната на парк "Огоста" е изключителна със зацветяването. Паркът и крепостта "Калето"- с видеонаблюдение, с промяна на парка и той също е любимо място за отдих. Слънчевата градина мина няколко периода на промяна и на развитие. Прак "Монтанезиум", който е обект за почивка на най- много хора. С новия си вид и с парков дизайн, е едно любимо място за Монтана и разбива мита, че в града ни няма хора", коментира кметът на Монтана Златко Живков.

Повече са и елементите в парковете. Доброто състояние на зелената градска среда е важно за хората, които живеят в Монтана и гостите на града, убеден е кметът.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Лори - папагалът беглец

Да имаш домашен любимец е приключение, но и отговорност. Ако въпросният любимец се изгуби или избяга, то оцеляването му е под въпрос, особено ако е папагал и то Африканско кралско жако. Точно това се е случило на Тихомир Тодоров от Монтана и на неговият папагал Лори. Преди 7 месеца Тихомир решава да си вземе папагал и избира Лори . Имат си..

публикувано на 19.07.19 в 15:45

В градината на един озеленител

В "Еко Свят" ще ви разходим из градината на Валентина Асенова от Кула- пълна с цветя и предмети от миналото, използвани в бита. Работила е като озеленител на града, сега е пенсионер и има време да отглежда цветя и вкъщи. В двора на семейната къща е направен битов кът, кът за усамотение, водопад и фонтанче. "Един ден синът ми изкопа този трап и..

публикувано на 18.07.19 в 17:01

Кога климатикът е опасен?

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

Нови съоръжения за игри в Кула

На нови пързалка, люлка, лостове и маси за шах се радват децата на Кула. Тези съоръжения са закупени със средства на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, монтирани са и са готови за игри през лятната ваканция . Една част от тях са в парка до крепостта "Кастра Мартис", други- в градския парк. "За по-..

публикувано на 18.07.19 в 12:55

"Неделник" от 14 юли 2019 година

Ето де. Дойде му ред на този "Неделник", който излъчихме на живо от Комплекс "Магура" . Това е много важно. Започвам с преглед на старите вестници, а след това Давид Давидов ни разказва как минало представянето на новата му книга "Запейте, наша ескадрила..." в Монтана и какви са очакванията му за представянето и във Видин, което..

публикувано на 16.07.19 в 22:39
Новата свинеферма в Дунавци

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са..

публикувано на 16.07.19 в 17:09

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя..

публикувано на 15.07.19 в 14:00