Ученическите лагери- преди и сега

5
Снимка: Ивайло Шопски

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, наричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа целувка, първи любовен трепет, първи сълзи....Лагерите за ученици са интересно място. Бяха тогава, а сега е по- различно! И сега се организират, и все още има държавни лагери, но никога няма да са същите. Към Министерството на образованието и науката има отдел "Ученически отдих и спорт ЕАД". 30 са лагерите които стопанисваме, обясни Андрей Петков от отдела.


"...Ние се грижим за базите. Те са в три категории- планински, полупланински и морски. Планинските работят целогодишно, а морските лятото... Конкурентни сме на пазара, защото има и частни лагери. При нас цената на ден започва от 16.00 лева..."


Ето къде са и базите които се стопанисват от "Ученически отдих и спорт": морски - Албена, Кранево /4 бази/, Балчик, "Св.Св. Константин и Елена", Шкорпиловци, Атия, Крайморие, Равда /3 броя/ и Обзор /3 броя/; планински - Боровец, Пампорово, село Нановица,  село Шипково, Априлци, Велико Търново, Габрово, Сандански и село Марково.
 

Да се върнат  ученическите лагери, но с минимално заплащане, за да могат всички деца да ходят в тях и в тях да се организира опознаване на историята и държавата. За това се бори Ивайло Шопски и наема една от базите до "Боровец". Кръщава лагера "Бащино огнище" и успява за една година да го промени, но не успява да се справи със системата. Той обвинява именно хората от министерството за липса на интерес за развитие на лагерното дело. Вече не е в лагера, но продължава да се бори за каузата си:


"Направих много неща в лагера със заплатата, която взимах. Подмених много неща... Трябваше да вземат пример от мен и да се направят няколко такива патриотични лагера... Там в отдела обаче не им хареса и ме махнаха и одит ми назначиха и нищо не доказаха... Пръста не си помръдват... Казват, че имат 30 лагера, но не е така. Лично съм обходил 20 и няма деца...Тези лагери трябват за нашите деца..."  

Ивайло Шопски създава и фейсбук страницата "Да върнем ученическите лагери на децата", където публикува материали свързани с лагерите.


Летен лагер е организиран за поредна година в базата на филиала на Детска градина "Детелина" във видинското село Синаговци.  Базата приема през летния сезон деца на възраст от 5 до 7 години от детските градини на територията на Община Видин. В момента там са 17 деца от детска градина "Зорница", ще останат пет дни. 


"Всеки ден децата ходят на разходка сред природата, посещават домовете на хора от селото и се радват на животните, които стопаните отглеждат, гледат филми и дори си организират дискотека, но най-голямата атракция е басейнът. Ще ходят и в центъра на селото по покана на кмета на Синаговци, за да рисуват върху асфалт. С голямо нетърпение обаче очакват петъчния ден, предвиден за лагерния огън, край който ще има много музика и забавления"
, каза за Радио Видин директорката на детското заведение Светлана Петкова.На посещение в лагера бяха кметът Огнян Ценков и заместник-кметът Венци Пасков. Малчуганите изнесоха кратка програма, а кметът Ценков им раздаде сладолед. година в базата за отдих ще почиват и възпитаниците на още две детски градини - "Детелина" и "Славейче", в групи от по 20 деца.От присъствието на деца в село Синаговци е доволен и кметът Иван Иванов:"Хубаво е, че има деца...Ние почистихме около лагера и им помагаме с каквото можем..."В село Стакевци край Белоградчик в частен лагер прекарват времето си деца от цяла България, съобщи Елина Минкова, която развива за децата приключенски туризъм:"Вече четири години идват деца... Много се радват и правим най-различни неща. Ходим на разходки и посещаваме нашата ферма. Яздят коне и стрелят с лък...Храним ги с домашна храна. Родители не могат да повярват, че децата им ядат с такъв апетит..."Анкета за лагерите сред видинчани върна спомените им години назад, когато в някогашния Видински окръг е имало над 10 лагера. Всички бяха единодушни, че лагерите са полезни за децата, но трудно биха се върнали във вида, в който  ги помнят.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

 

Галерия

Вижте още

За и против машинното гласуване на местните избори

У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на..

публикувано на 16.07.19 в 13:00

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци. "Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова . "Нашият..

публикувано на 15.07.19 в 14:06

Пазарът на имоти във Видин бележи спад през лятото

По-слаб се очаква да бъде пазарът на имоти във Видин през летния сезон в сравнение с миналото лято и с началото на тази година. Липсват купувачи и не се обявяват много имоти за продан - констатира брокерът Нина Каменова: "Най-често купуваните имоти са двустайните панелни и двустайните тухлени апартаменти, тъй като те отговарят на..

публикувано на 14.07.19 в 08:10

Панаири, панаири....някога и сега

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол..

публикувано на 11.07.19 в 12:07

Подобрява ли се бизнес средата в Северозапада

Преди дни столицата бе домакин на конференция на тема "Как да преодолеем икономическите неравенства между регионите в България и да създадем по-добра бизнес среда". Конференцията "Бизнесът и регионите" бе организирана от списание "Икономист" и Българската стопанска камара. В нея участваха министри, кметове, икономисти и представители на бизнеса...

публикувано на 10.07.19 в 12:18

Нужна е спешна помощ за видинската болница

Търси се решение на кадровия проблем във видинската   болница. Сред лекарите и медицинските специалисти в МБАЛ "Св.Петка" има такива, които са в пенсионна възраст, а над сто от работещите обявиха, че са готови да напуснат, заради ниските възнаграждения. Днес във Видин се провежда и заседание на Общинския съвет заради състоянието на..

публикувано на 09.07.19 в 16:15

Колко време работим и достатъчно ли почиваме

Анализи, изготвени от експертите на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ показват, че близо 40% от работещите у нас хора, полагат извънреден труд, без това да им се заплаща или компенсира. Проверки на Главната инспекция по труда сочат масово разпространение на сумираното изчисляване на работното време в материалните..

публикувано на 08.07.19 в 12:50