Ученическите лагери- преди и сега

5
Снимка: Ивайло Шопски

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, наричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа целувка, първи любовен трепет, първи сълзи....Лагерите за ученици са интересно място. Бяха тогава, а сега е по- различно! И сега се организират, и все още има държавни лагери, но никога няма да са същите. Към Министерството на образованието и науката има отдел "Ученически отдих и спорт ЕАД". 30 са лагерите които стопанисваме, обясни Андрей Петков от отдела.


"...Ние се грижим за базите. Те са в три категории- планински, полупланински и морски. Планинските работят целогодишно, а морските лятото... Конкурентни сме на пазара, защото има и частни лагери. При нас цената на ден започва от 16.00 лева..."


Ето къде са и базите които се стопанисват от "Ученически отдих и спорт": морски - Албена, Кранево /4 бази/, Балчик, "Св.Св. Константин и Елена", Шкорпиловци, Атия, Крайморие, Равда /3 броя/ и Обзор /3 броя/; планински - Боровец, Пампорово, село Нановица,  село Шипково, Априлци, Велико Търново, Габрово, Сандански и село Марково.
 

Да се върнат  ученическите лагери, но с минимално заплащане, за да могат всички деца да ходят в тях и в тях да се организира опознаване на историята и държавата. За това се бори Ивайло Шопски и наема една от базите до "Боровец". Кръщава лагера "Бащино огнище" и успява за една година да го промени, но не успява да се справи със системата. Той обвинява именно хората от министерството за липса на интерес за развитие на лагерното дело. Вече не е в лагера, но продължава да се бори за каузата си:


"Направих много неща в лагера със заплатата, която взимах. Подмених много неща... Трябваше да вземат пример от мен и да се направят няколко такива патриотични лагера... Там в отдела обаче не им хареса и ме махнаха и одит ми назначиха и нищо не доказаха... Пръста не си помръдват... Казват, че имат 30 лагера, но не е така. Лично съм обходил 20 и няма деца...Тези лагери трябват за нашите деца..."  

Ивайло Шопски създава и фейсбук страницата "Да върнем ученическите лагери на децата", където публикува материали свързани с лагерите.


Летен лагер е организиран за поредна година в базата на филиала на Детска градина "Детелина" във видинското село Синаговци.  Базата приема през летния сезон деца на възраст от 5 до 7 години от детските градини на територията на Община Видин. В момента там са 17 деца от детска градина "Зорница", ще останат пет дни. 


"Всеки ден децата ходят на разходка сред природата, посещават домовете на хора от селото и се радват на животните, които стопаните отглеждат, гледат филми и дори си организират дискотека, но най-голямата атракция е басейнът. Ще ходят и в центъра на селото по покана на кмета на Синаговци, за да рисуват върху асфалт. С голямо нетърпение обаче очакват петъчния ден, предвиден за лагерния огън, край който ще има много музика и забавления"
, каза за Радио Видин директорката на детското заведение Светлана Петкова.На посещение в лагера бяха кметът Огнян Ценков и заместник-кметът Венци Пасков. Малчуганите изнесоха кратка програма, а кметът Ценков им раздаде сладолед. година в базата за отдих ще почиват и възпитаниците на още две детски градини - "Детелина" и "Славейче", в групи от по 20 деца.От присъствието на деца в село Синаговци е доволен и кметът Иван Иванов:"Хубаво е, че има деца...Ние почистихме около лагера и им помагаме с каквото можем..."В село Стакевци край Белоградчик в частен лагер прекарват времето си деца от цяла България, съобщи Елина Минкова, която развива за децата приключенски туризъм:"Вече четири години идват деца... Много се радват и правим най-различни неща. Ходим на разходки и посещаваме нашата ферма. Яздят коне и стрелят с лък...Храним ги с домашна храна. Родители не могат да повярват, че децата им ядат с такъв апетит..."Анкета за лагерите сред видинчани върна спомените им години назад, когато в някогашния Видински окръг е имало над 10 лагера. Всички бяха единодушни, че лагерите са полезни за децата, но трудно биха се върнали във вида, в който  ги помнят.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

 

Галерия

Вижте още

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01

Симеон Пенев - вицешампион по сумо

Симеон Пенев от СК "Чавдар 2015" стана вицешампион на европейското първенство по сумо в Унгария . Четирима от белослатинския клуб бяха включени в националния отбор на България. И четирите момчета доказаха класата си в първенството на Стария континент. Симеон Пенев заслужи сребърния медал при юношите до 16 години. Денис Рушидов и Симеон Пенев станаха..

публикувано на 03.10.19 в 16:01