Мария Йорданова - живот отдаден на читалищното дело

В рубриката "Думата имат старейшините" ни гостува Мария Йорданова. Тя е  родена в село Гъмзово през 1949 година. Работата на Мария Йорданова не е обикновена, тя е най-вече просветителска, защото тя работи като библиотекар, а по-късно и като секретар в народно читалище "Просвета 1928" Гъмзово. И така цели 43 години. Днес въпреки че е пенсионер, тя продължава активно да участва в читалищната дейност като се включва в певческата и танцовата групи, и дава съвети на по-младите, които имат желание да се връщат към народните традиции и обичаи и да ги пресъздават. 

"Започнах работа 1968 година в читалището в село Гъмзово. Имаше интерес, хората четяха. Имахме и подвижни библиотеки. Имаше Седмица на детската книга, срещи с писатели, рецитали, събития, литературни вечери, обсъждания на книги. Аз участвах в самодейността на читалището, в хора. Имахме диригент Георги Борисов и да пеем правилно, това наследихме от него. Включваме всякакви песни в нашия репертоар. В зависимост от участието се определят и песните. Много трудно си намираме автентични влашки песни. Евдокия Орсоева е самодейка и пее такива песни. Развиваше се много театралната самодейност. В село Раковица получиха златни медали… Имаше период от време, когато танцовото изкуство много добре се развиваше… Читалищната дейност се определяше в периода есенно-зимен. Докато сега се води един цялостен живот, отбелязват се всички празници. "

 През 2018 година Мария Йорданова пише книгата "90 години Народно читалище "Просвета 1928“ - село Гъмзово. 

"Това, което ме накара да напиша тази книга са спомените ми от спортно Гъмзово, от детските ми години, това което съм преживяла на стадиона, в училищния двор  - футбол, вдигане тежести, лека атлетика, борба, колоездене, шахмат. Младежите сега не ми вярват като им разказвам това. За мен беше трудно да напиша тази книга,  защото материалът е много обемист и ми беше трудно да систематизирам материала в тази книга. "

Мария Йорданова от село Гъмзово отдава 43 години от живота си на читалищната дейност, дейност, която е същността на нейния живот, дейност, с която се гордее. 

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2019 година

Ето де. Дойде му ред на този "Неделник", който излъчихме на живо от Комплекс "Магура" . Това е много важно. Започвам с преглед на старите вестници, а след това Давид Давидов ни разказва как минало представянето на новата му книга "Запейте, наша ескадрила..." в Монтана и какви са очакванията му за представянето и във Видин, което..

публикувано на 16.07.19 в 22:39
Новата свинеферма в Дунавци

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са..

публикувано на 16.07.19 в 17:09

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя..

публикувано на 15.07.19 в 14:00

Детски празник на открито в Кула

Детски празник ще се проведе тази неделя- 14 юли в град Кула . Доброволците от кампанията "Северозапазване", която цели да възстанови градския парк, са организирали забавления за децата в парка. В 7.00 часа на стадиона започват полетите с балон , след това ще има игри и танци . "Издигането ще бъде с привързан балон. От 7 часа започваме да издигаме..

публикувано на 12.07.19 в 17:01

"Синьо лято" за първи път за децата на Монтана

На язовир Долна вода край Монтана се провежда лятно рибарско училище. В него са се записали над 100 деца. Идеята е на местното ловно рибарско дружество и на Общинския съвет по наркотични вещества. Заниманията за всяка група се провеждат от понеделник до петък.  Александър Георгиев - специалист "Ловно стопанство" към СЛРД "Огоста" в град Монтана е..

публикувано на 11.07.19 в 17:30

Община Димово отново работи със запорирани сметки

Запорът е наложен във връзка със стари задължения на Общината към фирмата, извършваща услуги за сметосъбиране и сметоизвозване, с която Общината имаше договор. След неговото изтичане, договорът не бе подновен. "Миналата година фирмата ни държа почти през цялото време със запори на сметките, тази година пак. Беше ги вдигнал към октомври до..

публикувано на 11.07.19 в 15:46

Дуото Ангел Станков-Йосиф Радионов празнува 45 г. на сцена във Видин

С концерт цигулковото дуо Ангел Станков - Йосиф Радионов ще отбележи 45 години заедно на сцена.  Ангел Станков и Йосиф Радионов са носители на първа награда и златен медал от Първия международен конкурс и фестивал за камерна музика в японския град Осака през 1993 година. Двамата са свирили на сцените на прочути концертни центрове, като..

публикувано на 10.07.19 в 07:10