Мария Йорданова - живот отдаден на читалищното дело

В рубриката "Думата имат старейшините" ни гостува Мария Йорданова. Тя е  родена в село Гъмзово през 1949 година. Работата на Мария Йорданова не е обикновена, тя е най-вече просветителска, защото тя работи като библиотекар, а по-късно и като секретар в народно читалище "Просвета 1928" Гъмзово. И така цели 43 години. Днес въпреки че е пенсионер, тя продължава активно да участва в читалищната дейност като се включва в певческата и танцовата групи, и дава съвети на по-младите, които имат желание да се връщат към народните традиции и обичаи и да ги пресъздават. 

"Започнах работа 1968 година в читалището в село Гъмзово. Имаше интерес, хората четяха. Имахме и подвижни библиотеки. Имаше Седмица на детската книга, срещи с писатели, рецитали, събития, литературни вечери, обсъждания на книги. Аз участвах в самодейността на читалището, в хора. Имахме диригент Георги Борисов и да пеем правилно, това наследихме от него. Включваме всякакви песни в нашия репертоар. В зависимост от участието се определят и песните. Много трудно си намираме автентични влашки песни. Евдокия Орсоева е самодейка и пее такива песни. Развиваше се много театралната самодейност. В село Раковица получиха златни медали… Имаше период от време, когато танцовото изкуство много добре се развиваше… Читалищната дейност се определяше в периода есенно-зимен. Докато сега се води един цялостен живот, отбелязват се всички празници. "

 През 2018 година Мария Йорданова пише книгата "90 години Народно читалище "Просвета 1928“ - село Гъмзово. 

"Това, което ме накара да напиша тази книга са спомените ми от спортно Гъмзово, от детските ми години, това което съм преживяла на стадиона, в училищния двор  - футбол, вдигане тежести, лека атлетика, борба, колоездене, шахмат. Младежите сега не ми вярват като им разказвам това. За мен беше трудно да напиша тази книга,  защото материалът е много обемист и ми беше трудно да систематизирам материала в тази книга. "

Мария Йорданова от село Гъмзово отдава 43 години от живота си на читалищната дейност, дейност, която е същността на нейния живот, дейност, с която се гордее. 

Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05