Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

12
Снимка: Николай Хараламбов

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов.

Снимка"Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е изградена от местните хора с характерния за района червен камък. Със същия този камък са вдигнати основите и на почти всички къщи в селото. За съжаление 1/3 от тях вече са празни...

Хубаво е, че в селото имаме една винарска изба и два кравекомплекса, които дават работа за местните хора. Иначе районът е благоприятен за развиване на екологично лозарство и овощарство, също и на животновъдство. Тук от едно време имаме пословично хубави лозя...

СнимкаНе е хубаво, че по принцип малките населени места винаги са пренебрегвани, когато се разпределят работните места по програмите. А тези селища не могат да се развиват без нужната държавна и общинска помощ
".

"Село Боровица в миналото е било един от просветните центрове в района",
разказва за родното си село и 
Соня Димитрова, която вече 10 години е председател на читалищното настоятелство:

"Културно- просветната дейност в селото се развива още от 1863 година и тя е тясно свързана с Червената църква. В двора й е имало и килийно училище. В него са учили деца също от Орешец, Ружинци и дори от по-далечни места. Имало е учители, които впоследствие Снимкаса дарили собствена земя за изграждането на селското читалище. Днес Боровица е малко село, но в миналото е имало доста жители. От книжата в кметството знам, че преди 20 години тук са живели около 750 човека. Що се отнася до читалищната дейност, вече е доста ограничена по понятни причини. Хората са много малко, а и няма млади...

Боровица е едно от най-хубавите села в община Белоградчик. Над него се намира най-голямата скала от веригата Белоградчишки скали - Боров камък, на която е и кръстено. През 1973 година за Боров камък беше издаден указ за защитена територия от ЮНЕСКО.

СнимкаОпределено смятам, че си заслужава си да се инвестира в това село. Аз имам собствена къща, която съм направила Къща за гости. В селото има още една такава, но и в двата случая те са изградено със собствени средства. Що се отнася до проверяваните в момента Къщи за гости, мисля, че местен жител от такова малко населено място надали ще спечели подобен проект. Това е моето мнение. Казвам това, защото съм работила и по други проекти и смятам, че те се печелят от други хора, а обикновени хора като нас, не биха могли да се доредят..."


На малките села трябва да се помага, смятат и жители от Боровица:

"Общинският кмет Борис Николов ни обеща, че ще ни помогне да направим пенсионерски клуб в Боровица. За съжаление вече мина доста време, наближават другите избори, а клуб си нямаме. В селото живеят стотина души, като повечето от тях сме по-възрастни. Имаме нужда от време на време да се събираме и да си споделяме какво сме произвели в градината, какво сме сготвили, какво сме изплели, с една дума- нещата от живота..."

Какво още споделиха за живота си жителите и кмета на село Боровица, кога ще бъде ремонтиран пътят до Червената църква и гробищния парк на селото, как се прави боб по боровишки и какви са тънкостите при приготвянето на прочутата боровишка шунка- в звуковия файл


Вижте още

Докато има млади хора в Манастирище, селото ще живее

Гостуваме на хората в село Манастирище . Това е село, което   се намира в северозападната част на Дунавската равнина, на Източния бряг на река Огоста.  Селото съществува на сегашното място от 1825 година. В околностите му има остатъци от римски път и римско селище. През Средновековието тук е съществувал манастир, който по-късно е дал..

публикувано на 19.07.19 в 14:00

Готови ли сме за новия здравноосигурителен модел?

Преди дни Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи предложението на екипа си за нов здравноосигурителен модел по време на кръгла маса в НДК, посветена на състоянието на системата на здравеопазването в България. Новият здравен модел предвижда частни каси и основен медицински пакет по договаряне. Пациентите ще доплащат за дейностите извън..

публикувано на 18.07.19 в 11:49

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни..

публикувано на 17.07.19 в 13:06

За и против машинното гласуване на местните избори

У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на..

публикувано на 16.07.19 в 13:00

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци. "Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова . "Нашият..

публикувано на 15.07.19 в 14:06

Пазарът на имоти във Видин бележи спад през лятото

По-слаб се очаква да бъде пазарът на имоти във Видин през летния сезон в сравнение с миналото лято и с началото на тази година. Липсват купувачи и не се обявяват много имоти за продан - констатира брокерът Нина Каменова: "Най-често купуваните имоти са двустайните панелни и двустайните тухлени апартаменти, тъй като те отговарят на..

публикувано на 14.07.19 в 08:10

Панаири, панаири....някога и сега

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол..

публикувано на 11.07.19 в 12:07