Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

12
Снимка: Николай Хараламбов

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов.

Снимка"Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е изградена от местните хора с характерния за района червен камък. Със същия този камък са вдигнати основите и на почти всички къщи в селото. За съжаление 1/3 от тях вече са празни...

Хубаво е, че в селото имаме една винарска изба и два кравекомплекса, които дават работа за местните хора. Иначе районът е благоприятен за развиване на екологично лозарство и овощарство, също и на животновъдство. Тук от едно време имаме пословично хубави лозя...

СнимкаНе е хубаво, че по принцип малките населени места винаги са пренебрегвани, когато се разпределят работните места по програмите. А тези селища не могат да се развиват без нужната държавна и общинска помощ
".

"Село Боровица в миналото е било един от просветните центрове в района",
разказва за родното си село и 
Соня Димитрова, която вече 10 години е председател на читалищното настоятелство:

"Културно- просветната дейност в селото се развива още от 1863 година и тя е тясно свързана с Червената църква. В двора й е имало и килийно училище. В него са учили деца също от Орешец, Ружинци и дори от по-далечни места. Имало е учители, които впоследствие Снимкаса дарили собствена земя за изграждането на селското читалище. Днес Боровица е малко село, но в миналото е имало доста жители. От книжата в кметството знам, че преди 20 години тук са живели около 750 човека. Що се отнася до читалищната дейност, вече е доста ограничена по понятни причини. Хората са много малко, а и няма млади...

Боровица е едно от най-хубавите села в община Белоградчик. Над него се намира най-голямата скала от веригата Белоградчишки скали - Боров камък, на която е и кръстено. През 1973 година за Боров камък беше издаден указ за защитена територия от ЮНЕСКО.

СнимкаОпределено смятам, че си заслужава си да се инвестира в това село. Аз имам собствена къща, която съм направила Къща за гости. В селото има още една такава, но и в двата случая те са изградено със собствени средства. Що се отнася до проверяваните в момента Къщи за гости, мисля, че местен жител от такова малко населено място надали ще спечели подобен проект. Това е моето мнение. Казвам това, защото съм работила и по други проекти и смятам, че те се печелят от други хора, а обикновени хора като нас, не биха могли да се доредят..."


На малките села трябва да се помага, смятат и жители от Боровица:

"Общинският кмет Борис Николов ни обеща, че ще ни помогне да направим пенсионерски клуб в Боровица. За съжаление вече мина доста време, наближават другите избори, а клуб си нямаме. В селото живеят стотина души, като повечето от тях сме по-възрастни. Имаме нужда от време на време да се събираме и да си споделяме какво сме произвели в градината, какво сме сготвили, какво сме изплели, с една дума- нещата от живота..."

Какво още споделиха за живота си жителите и кмета на село Боровица, кога ще бъде ремонтиран пътят до Червената църква и гробищния парк на селото, как се прави боб по боровишки и какви са тънкостите при приготвянето на прочутата боровишка шунка- в звуковия файл


Вижте още

Близо 40% от българите живеят в енергийна бедност

Близо 39,2% от българите не успяват да отопляват комфортно домовете си през зимата, както и да ги охлаждат през лятото по данни Европейската обсерватория за енергийна бедност. Делът от населението, което не може да поддържа домовете си достатъчно топли е най- високият в Европейския съюз. Същото се отнася и за дела на домакинствата, които..

публикувано на 18.11.19 в 15:10

Алексей Александров, кмет на Винище: "Човек постига целите си, ако е деен и хората му вярват"

Дойдох от Монтана в родното село на баба ми и дядо ми и останах. Хората ме избраха за кмет, и така вече 7 мандата, започна разказа си кметът на Винище, Алексей Александров: "Обичам това място и правя всичко по силите си за възраждането му, макар че не винаги е лесно. В началото ентусиазмът ми бе много по-голям, защото бях млад и мислех, че няма..

публикувано на 15.11.19 в 17:15

Рецептата да бъдем успешни и щастливи

В края на всяка година правим равносметка дали сме успели да постигнем това, което сме си поставили за цел или не. Успешни и щастливи ли сме и как да го постигнем? Понякога отговорите могат да ни   доведат до депресивни състояния или точно обратното - към мотивация за позитивна промяна. Как да се свържем със своето щастие, за да бъдем успешни-..

публикувано на 14.11.19 в 11:54

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева , по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това..

публикувано на 13.11.19 в 12:39

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000..

публикувано на 08.11.19 в 16:00