"Неделник" от 23 юни 2019 година

21
Снимка: Красимир Каменов

Магичен, вкусен и любопитен!!! Неделник" брой 263- ти вече е на сайта. Преглеждаме старите вестници и се захващаме със стари оръжия и хайдушки игри, с фестивал, със "самодиви" и с магията на цирковото изкуство. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци" е на фолклорния събор "Леденика". Той замина вчера, но нека разберем от него какво показва там на децата, защото точно с тях  се занимава. Във видинското село Флорентин подготвят 11-тото издание на международния фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие". Освен от България ще има състави от Сърбия, Румъния и Гърция. За това ни разказва председателят на читалище "Пробуда 1925" Борислав Митрашков. Фестивалът ще е три дни в края на август. Еньовден е тук и 20 жени се впуснаха едно вълнуващо приключение по пътя през самодивските порти! Искра Урумова авторката на трилогията за самодиви "Откраднато-Обречено-Опазено"  ги води в царството на самодивите - село Шишенци!!! В Шишенци те ще посрещнат изгрева с мълчана вода и венец от билки. Едно изключително интересно изживяване. Пригответе се и за здраво ядене. В "Рецептите на Дедо Скръц"-  Цветан Дочев бушуват кулинарни идеи. Напитка от липов цвет, мед, лимонец и тревички с мерис, печени круши /БЕЗ ЗАХАР!/ и микс от сурави ядки, убаво сиранье и отново тревички с мерис и лозарски гювеч.Уникални рецепти! Анелия Рангелова е циркова артистка от магичен цирк "Артанес". Потомствен цирков артист е. Живее в монтанското село Благово. Дресура на котки, жонгльорство, фокуси- това са само част от номерата които умее. Невероятна жена. Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кога климатикът е опасен?

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

Нови съоръжения за игри в Кула

На нови пързалка, люлка, лостове и маси за шах се радват децата на Кула. Тези съоръжения са закупени със средства на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, монтирани са и са готови за игри през лятната ваканция . Една част от тях са в парка до крепостта "Кастра Мартис", други- в градския парк. "За по-..

публикувано на 18.07.19 в 12:55

"Неделник" от 14 юли 2019 година

Ето де. Дойде му ред на този "Неделник", който излъчихме на живо от Комплекс "Магура" . Това е много важно. Започвам с преглед на старите вестници, а след това Давид Давидов ни разказва как минало представянето на новата му книга "Запейте, наша ескадрила..." в Монтана и какви са очакванията му за представянето и във Видин, което..

публикувано на 16.07.19 в 22:39
Новата свинеферма в Дунавци

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са..

публикувано на 16.07.19 в 17:09

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя..

публикувано на 15.07.19 в 14:00

Детски празник на открито в Кула

Детски празник ще се проведе тази неделя- 14 юли в град Кула . Доброволците от кампанията "Северозапазване", която цели да възстанови градския парк, са организирали забавления за децата в парка. В 7.00 часа на стадиона започват полетите с балон , след това ще има игри и танци . "Издигането ще бъде с привързан балон. От 7 часа започваме да издигаме..

публикувано на 12.07.19 в 17:01

"Синьо лято" за първи път за децата на Монтана

На язовир Долна вода край Монтана се провежда лятно рибарско училище. В него са се записали над 100 деца. Идеята е на местното ловно рибарско дружество и на Общинския съвет по наркотични вещества. Заниманията за всяка група се провеждат от понеделник до петък.  Александър Георгиев - специалист "Ловно стопанство" към СЛРД "Огоста" в град Монтана е..

публикувано на 11.07.19 в 17:30