"Неделник" от 23 юни 2019 година

21
Снимка: Красимир Каменов

Магичен, вкусен и любопитен!!! Неделник" брой 263- ти вече е на сайта. Преглеждаме старите вестници и се захващаме със стари оръжия и хайдушки игри, с фестивал, със "самодиви" и с магията на цирковото изкуство. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци" е на фолклорния събор "Леденика". Той замина вчера, но нека разберем от него какво показва там на децата, защото точно с тях  се занимава. Във видинското село Флорентин подготвят 11-тото издание на международния фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие". Освен от България ще има състави от Сърбия, Румъния и Гърция. За това ни разказва председателят на читалище "Пробуда 1925" Борислав Митрашков. Фестивалът ще е три дни в края на август. Еньовден е тук и 20 жени се впуснаха едно вълнуващо приключение по пътя през самодивските порти! Искра Урумова авторката на трилогията за самодиви "Откраднато-Обречено-Опазено"  ги води в царството на самодивите - село Шишенци!!! В Шишенци те ще посрещнат изгрева с мълчана вода и венец от билки. Едно изключително интересно изживяване. Пригответе се и за здраво ядене. В "Рецептите на Дедо Скръц"-  Цветан Дочев бушуват кулинарни идеи. Напитка от липов цвет, мед, лимонец и тревички с мерис, печени круши /БЕЗ ЗАХАР!/ и микс от сурави ядки, убаво сиранье и отново тревички с мерис и лозарски гювеч.Уникални рецепти! Анелия Рангелова е циркова артистка от магичен цирк "Артанес". Потомствен цирков артист е. Живее в монтанското село Благово. Дресура на котки, жонгльорство, фокуси- това са само част от номерата които умее. Невероятна жена. Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51