Снимката на 24 юни 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

На Еньовден билките са най-лековити по изгрев. Днес православната църква празнува рождението на св. Йоан Пророк, Предтеча и Кръстител Господен. В народния календар денят е познат като Еньовден и е наситен с редица обичаи, свързани с лятното слънцестоене. Приема се, че на този ден билките имат най-голяма лечебна сила, особено при изгрева.


На Еньовден в мездренското село Долна Кремена изплетоха венец от билки. Според народното вярване на  този ден лечебната сила на растенията е най-голяма. Празникът е организиран от читалище "Просвета". Млади и стари, които дойдоха на празника, минаха под венец, оплетен от седемдесет и седем и половина билки. Те бяха посрещнати  с еньовска китка от седем билки и обредна питка, поръсена с риган. Магията на ароматите от билки и цветя направи празника  истински и вълшебен. Той бе открит от  Цвети със Еньовско наричане за здраве, за обич, за любов и сполука, за плодородие, добруване и късмет. Милка Пухалска-библиотекар, поздрави всички и разказа за Еньо Билюбер, за всички светли и тъмни сили, за магията на билките, слънцето и водата, за билкарите,баячките. 


Остават 6 дни, в които фирмите, нерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, напомнят от Национална агенция за приходите. Крайният срок, в който всички фискални устройства трябва да издават касови бележки с QR-код и да подават информация към приходната агенция за всяка извършена продажба, е 30 юни 2019 година.


От днес в многопрофилната болница "Д-р Стамен Илиев" в Монтана стартира поредната седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата. Три пъти са намалели болните от туберкулоза в Монтана за 10 години, съобщават от лечебното заведение.


Специалисти по здравни грижи от видинската болница оспорват посоченото от министър Кирил Ананиев средно месечно възнагржадение за тях от 844 лева. Данните бяха представени от министъра на здравеопазването на парламентарния контрол в петък в отговор на въпрос на народния представител Цветан Топчиев. 590 лева е основната зплата на медицинска сестра във видинскта болница, коментираха специалисти по здравни грижи. Според тях средното възнаграждение от 844 лева, посочено от министъра,  е заради продължителния трудов стаж и работата в повече от едно отделение.


Започнаха ремонтите в учебните заведения в Монтата. Със средства по програма "Красива България" и финансиране от общината ще бъде обновена детската ясли в квартал "Пъстрина". Инвестицията е 280 хиляди лева, каза кметът Златко Живков.


Акушеро- гинекологичното отделение на МБАЛ - Мездра получи нов кувьоз, който да замени старата амортизирана техника в отделението. Дарението e част от инициативата "Капачки за бъдеще“, а новата апаратура е плод на активните действия на всички граждани на общината, които успяха да съберат над 14 тона пластмасови капачки.


Продължават строителните дейности по рехабилитацията на две основни пътни отсечки в община Кула. "Едната е отсечката от пътя Кула-Видин за Цар Петрово, а другата е от пътя Кула-Грамада към Старопатица", каза за радио Видин кметът на града Владимир Владимиров


Стартира проектът за изграждането на компостираща инсталация в Лом. На встъпителна пресконференция бяха представени целите и очакваните резултати от неговото изпълнение.

Мездренско училище изпраща посланици в Европейския парламент. На официална церемония в столицата, Бюрото на Европейски парламент връчи сертификати на младшите посланици на победителите в Програмата за училища посланици на Европейския парламент за учебната 2018/2019 година.


Най-малките танцьори от  ПТА "Младост" към Общински младежки дом - Монтана, заедно с  хореографа Стоян Стоянов, заминаха на участие в Китен. Те ще се включат в Международен летен детски лагер-семинар, организиран от CIOFF . Престоят им  в курортния град ще продължи до 30 юни. Децата от ансамбъла репетираха усилено и с хъс седмици наред, за да предадат на публиката емоцията на фолклорното ни богатство. След броени дни, от 26 юни до 30 юни,  тръгва на турне и друга група от "Младост". Те ще се насочат към северната ни съседка - Румъния. Изявата им на румънска земя ще е  за втори път в  Международния фолклорен фестивал "Карпатска Дева"  в "българския град"- Дева. 


В Берковица започна изграждане на дневен център за деца с увреждания. В момента се извършват  строително-ремонтните дейности за „Преустройство, реконструкция и ремонт на съществуващи помещения за изграждане на Дневен център за деца с увреждания в сграда на бившата детска градина №5.


50 снимки, подредени на 8 табла, показва в изложба Жулиета Босилкова- учител по немски и турист. Изложбата се открива в Природозащитен център "Натура" във Враца. Фотографиите в изложбата са обединени под темата „Цветята по Еньовден в Природен парк „Врачански Балкан“. По време на събитието се представя Еньов венец, ученици разказват за традициите и обичаите на Еньовден, представят се и рецепти за билколечение. За всички гости има билков чай и фъч. 


В Кула се проведе третото издание на Фолклорния фестивал и конкурс за местен кулинарен специалитет "Кулско мяшано". Организира се на Еньовден от "Майсторителница Убавило", НЧ "Просвета 1882" - Кула и Община Кула.  


Вижте още

Снимката на 15 юли 2019 година

За поредна година община Мездра организира студентска бригада. В рамките на месец студенти ще участват в различни дейности в града. Студентите ще участват в дейностите по благоустройство и поддържане на чистотата в града с изграждане на бетонови изделия, почистване на канализационни шахти, ремонт на тротоари и асфалтиране на улични платна.  На..

публикувано на 15.07.19 в 18:00

Чумата по свинете стигна до Врачанско

Българската Агенция по безопасност на храните потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство, в което се отглеждат 4 свине, в град Мизия, община Мизия, област Враца. Сигналът за повишена заболеваемост е постъпил в Областната дирекция по безопасност на храните-Враца от регистриран ветеринарен лекар. Взетите..

публикувано на 15.07.19 в 17:50

Изградиха ограничител на скоростта между Мездра и Боденец

Ограничител на скоростта бе изграден пред входа на фирма за керамични изделия на пътя между Мездра и село  Боденец, съобщават от Община Мездра . Препятствието е превантивна мярка за недопускане на пътнотранспортни произшествия.  Голямото струпване на работещи в предприятието в определени часове от една страна, и високата скорост, която..

публикувано на 15.07.19 в 17:32

Подготвят извозването на серовъглерода от Враца

И днес продължи подготовката за извозването на серовъглерода, който се съхранява на площадката на бившия торов завод във Враца. Химикалът е 110 тона и е опасен за хората и околната среда. През годините официалните собственици са различни, като предпоследният е депутатът Станислав Попов. "Някакви интереси, не знам как са взимани решенията? Какво са..

публикувано на 15.07.19 в 17:20

Предупреждават пчеларите от Видин за третиране срещу плевели

Наземно третиране с хербицид срещу плевели ще бъде извършено по железопътната линия Видин–Видин пътническа–Държавна граница–Видин товарна гара, съобщават от Община Видин. Във връзка с мерките за опазването на пчелите от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, Общината уведомява собствениците на..

публикувано на 15.07.19 в 17:18

Родители във Видин звъняха на 112 за паднало от гнездото птиче в парка

Родители подадоха сигнал на телефон 112 за паднало от гнездо в парк "Рова" във Видин малко птиче, за което предполагат, че е сова. На място очевидци изчакаха да пристигне спасителен екип: "Сова или бухал е, не знаем какво е. Падна от дървото. Двама мъже се опитаха да го вдигнат, обаче дървото е високо. Искаха да го оставят в ето тази..

публикувано на 15.07.19 в 15:46

Изграждат православен храм в село Владиченци

Общинският съвет в Димово дари на видинската митрополия земя в село Владиченци, върху която ще се изгражда православен храм.  Това съобщи председателят на Общинския съвет Добромир Тодоров : "Наложи се да преструктурираме цялото площадно пространство и да обособим един отделен имот, който да прехвърлим на видинската митрополия, за да могат да..

публикувано на 15.07.19 в 14:23