Снимката на 24 юни 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

На Еньовден билките са най-лековити по изгрев. Днес православната църква празнува рождението на св. Йоан Пророк, Предтеча и Кръстител Господен. В народния календар денят е познат като Еньовден и е наситен с редица обичаи, свързани с лятното слънцестоене. Приема се, че на този ден билките имат най-голяма лечебна сила, особено при изгрева.


На Еньовден в мездренското село Долна Кремена изплетоха венец от билки. Според народното вярване на  този ден лечебната сила на растенията е най-голяма. Празникът е организиран от читалище "Просвета". Млади и стари, които дойдоха на празника, минаха под венец, оплетен от седемдесет и седем и половина билки. Те бяха посрещнати  с еньовска китка от седем билки и обредна питка, поръсена с риган. Магията на ароматите от билки и цветя направи празника  истински и вълшебен. Той бе открит от  Цвети със Еньовско наричане за здраве, за обич, за любов и сполука, за плодородие, добруване и късмет. Милка Пухалска-библиотекар, поздрави всички и разказа за Еньо Билюбер, за всички светли и тъмни сили, за магията на билките, слънцето и водата, за билкарите,баячките. 


Остават 6 дни, в които фирмите, нерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, напомнят от Национална агенция за приходите. Крайният срок, в който всички фискални устройства трябва да издават касови бележки с QR-код и да подават информация към приходната агенция за всяка извършена продажба, е 30 юни 2019 година.


От днес в многопрофилната болница "Д-р Стамен Илиев" в Монтана стартира поредната седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата. Три пъти са намалели болните от туберкулоза в Монтана за 10 години, съобщават от лечебното заведение.


Специалисти по здравни грижи от видинската болница оспорват посоченото от министър Кирил Ананиев средно месечно възнагржадение за тях от 844 лева. Данните бяха представени от министъра на здравеопазването на парламентарния контрол в петък в отговор на въпрос на народния представител Цветан Топчиев. 590 лева е основната зплата на медицинска сестра във видинскта болница, коментираха специалисти по здравни грижи. Според тях средното възнаграждение от 844 лева, посочено от министъра,  е заради продължителния трудов стаж и работата в повече от едно отделение.


Започнаха ремонтите в учебните заведения в Монтата. Със средства по програма "Красива България" и финансиране от общината ще бъде обновена детската ясли в квартал "Пъстрина". Инвестицията е 280 хиляди лева, каза кметът Златко Живков.


Акушеро- гинекологичното отделение на МБАЛ - Мездра получи нов кувьоз, който да замени старата амортизирана техника в отделението. Дарението e част от инициативата "Капачки за бъдеще“, а новата апаратура е плод на активните действия на всички граждани на общината, които успяха да съберат над 14 тона пластмасови капачки.


Продължават строителните дейности по рехабилитацията на две основни пътни отсечки в община Кула. "Едната е отсечката от пътя Кула-Видин за Цар Петрово, а другата е от пътя Кула-Грамада към Старопатица", каза за радио Видин кметът на града Владимир Владимиров


Стартира проектът за изграждането на компостираща инсталация в Лом. На встъпителна пресконференция бяха представени целите и очакваните резултати от неговото изпълнение.

Мездренско училище изпраща посланици в Европейския парламент. На официална церемония в столицата, Бюрото на Европейски парламент връчи сертификати на младшите посланици на победителите в Програмата за училища посланици на Европейския парламент за учебната 2018/2019 година.


Най-малките танцьори от  ПТА "Младост" към Общински младежки дом - Монтана, заедно с  хореографа Стоян Стоянов, заминаха на участие в Китен. Те ще се включат в Международен летен детски лагер-семинар, организиран от CIOFF . Престоят им  в курортния град ще продължи до 30 юни. Децата от ансамбъла репетираха усилено и с хъс седмици наред, за да предадат на публиката емоцията на фолклорното ни богатство. След броени дни, от 26 юни до 30 юни,  тръгва на турне и друга група от "Младост". Те ще се насочат към северната ни съседка - Румъния. Изявата им на румънска земя ще е  за втори път в  Международния фолклорен фестивал "Карпатска Дева"  в "българския град"- Дева. 


В Берковица започна изграждане на дневен център за деца с увреждания. В момента се извършват  строително-ремонтните дейности за „Преустройство, реконструкция и ремонт на съществуващи помещения за изграждане на Дневен център за деца с увреждания в сграда на бившата детска градина №5.


50 снимки, подредени на 8 табла, показва в изложба Жулиета Босилкова- учител по немски и турист. Изложбата се открива в Природозащитен център "Натура" във Враца. Фотографиите в изложбата са обединени под темата „Цветята по Еньовден в Природен парк „Врачански Балкан“. По време на събитието се представя Еньов венец, ученици разказват за традициите и обичаите на Еньовден, представят се и рецепти за билколечение. За всички гости има билков чай и фъч. 


В Кула се проведе третото издание на Фолклорния фестивал и конкурс за местен кулинарен специалитет "Кулско мяшано". Организира се на Еньовден от "Майсторителница Убавило", НЧ "Просвета 1882" - Кула и Община Кула.  


Вижте още
Спешен център- Белоградчик

Снимката на 22 октомври 2019 година

Близо 1 200 000 лева ще бъдат вложени в модернизирането на спешната медицинска помощ в област Видин. Проектът е на Министерството на здравеопазването и предвижда преустройство на спешния център във Видин и на филиала в Белоградчик за общо 430 000 лева и изграждане на нови сгради за филиалите за спешна помощ в Кула, Брегово и Димово. Здравното..

публикувано на 22.10.19 в 17:42

Обезщетение от държавата искат наследници на загиналите при взрива в Горни Лом

Искова молба срещу пет държавни институции е внесъл във Видинския административен съд адвокат Александър Кашъмов. Делото е за обезщетение на близките на загиналите при взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом през 2014 година, който отне 15 човешки живота. "Искът е внесен. Сега работим по изпълнение на указанията на съда. Предполагам, че до два..

публикувано на 22.10.19 в 17:40

Нов асфалт в село Мраморен

От началото на седмицата стартираха строително-ремонтните дейности по реконструкцията на улица "Милин камък" в село Мраморен, община Враца. Към момента екипите са положили новата асфалтова настилка на голяма част от пътния участък. Успоредно с ремонтите по пътната инфраструктура в Мраморен, се извършва и частична реконструкция на участък от пътя за село..

публикувано на 22.10.19 в 17:25

Приключва асфалтирането на улици във Видин

Приключват предвидените рехабилитационни дейности по уличната мрежа в община Видин. Извършени са ремонти на 101 улици и междублокови пространства в жилищни комплекси на град Видин, както и в населените места в общината. Общата стойност на тези дейности е 2 780 000 лева, съобщават от общинската пресслужба. В момента се извършват..

публикувано на 22.10.19 в 17:10

Библиотеката в Монтана отбелязва 90 години от рождението на Йордан Радичков

Регионална библиотека "Гео Милев"- Монтана организира редица събития по повод 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. От началото на седмицата във фоайето е подредена изложбата "Автографите на Радичков" , която библиотеката осъвремени с финансовото съдействие на Министерството на културата. В Детски отдел и в Заемна за възрастни има изложби и..

публикувано на 22.10.19 в 16:59

Окръжният съд във Враца осъди рецидивист за опит за убийство

Врачанският окръжен съд наложи наказание от 12 години и 8 месеца "Лишаване от свобода" при първоначален "строг режим" на изтърпяване на наказанието на Д.П.Б. Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 12 февруари 2019 година в частен дом в село Върбица в условията на опасен рецидив, е направил опит умишлено да умъртви К.Д.Т.  За това престъпление..

публикувано на 22.10.19 в 16:45

Забраниха продажбата на алкохол във Враца за изборите

С цел осигуряване на нормална обстановка и недопускане на нарушаване на обществения ред на територията на община Враца при провеждане на изборите на 27 октомври, изпълняващият длъжността кмет Мария Попова забрани продажбата на алкохолни напитки в търговските обекти, заведения за хранене и други обществени места. Забранена е и употребата на алкохолни..

публикувано на 22.10.19 в 16:37