С "Кулско мяшано" на Еньовден

Снимка: Радио Видин

Днес в Кула се проведе Третият фолклорен фестивал и конкурс за местен кулинарен специалитет "Кулско мяшано". Той се организира на хубавия и мистичен летен празник Еньовден от неформално сдружение на местни творци "Майсторителница Убавило", НЧ "Просвета 1882" – Кула  и Община Кула, с подкрепата на дарители. 


Главната идея на празника е представянето на един позабравен, но много характерен местен ритуал, а именно – приготвянето на кулски кулинарен специалитет по тайни семейни рецепти. Това е вкусното "кулско мяшано", което е дало начало на популярния идиоматичен израз в Кула – "нящо мяшано", което значи смесица, микс от различни качества, черти и детайли, които изобразяват пъстрия и многопластов кулски дух и бит.


"Мяшаното" е вид подправка – шарена сол, смес от сол с билки и други подправки, която всеки кулски домакин или домакиня приготвят по свой вкус и предпочитания, като освен задължителните съставки – сол, стрити червени чушки и чубрица, добавят и свои специални и уникални добавки – сминдух, мащерка, риган, кимион, суха целина или магданоз, смлени царевични зърна или орехови ядки и много други. Затова всяка смес е уникална.


Тази година в конкурса участваха 32 майстори на "мяшаното", а жури в състав: Виолета Вълчева, Ваньо Недков и Красимир Кънчев избраха най-добрите специалитети – 1 място: Магда Стоянова; 2 място – Румяна Ненчева, 3 място – Мариана Въткова, поощрителни награди: Изабела Братоева и Емилия Вълчева. Всички участници получиха грамоти и награди /кутии кафе и чай/ от спонсорите. Празникът се проведе на зелената морава край крепостта Кастра Мартис в Кула.


Подготвена бе и забавна програма за гостите с участието на самодейните състави към НЧ "Просвета 1882" – Кула, освен възможността да опитат кулинарния деликатес с парче домашно омесен хляб. Тя включва кулски песни, изпълнени от народния хор към читалището, кулски хора, възстановка на легенда от кулския край и др.Вижте още
MD Elektronik

Правят първа копка на втори завод във Враца

Във Враца правят първа копка на нов завод. Теренът за производствената мощност е между ж.к. "Сениче" и квартал Кулата. Той беше купен от "Теклас България" с намерението за изграждане на каучукови изделия за автомобилната промишленост. Церемонията е от 13.30 часа, съобщиха от общинската управа на града.  В рамките на няколко месеца, т ова е..

публикувано на 19.07.19 в 09:45

Самодейци представят на Роженския събор песни и танци от Видинско

Пет читалища ще представят Видинска област на започващия днес Събор на народното творчество и животновъдство "Рожен – Наследство в бъдещето 2019" . За първи път на сцената под връх Рожен ще излязат певците и танцьорите на село Бойница , каза секретарят на местното читалище Ирина Станкова: "Ще участваме с певческа група, с танцова група и показ на..

публикувано на 19.07.19 в 08:52

Продължава авиационното пръскане срещу комари във Видинско

Поредната инсектицидна обработка срещу комари ще бъде извършена на 20 юли, събота, чрез авиационно третиране на площи по поречието на Дунав, които се намират на територията на област Видин . За това информират от Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните, като уточняват, че третирането ще бъде..

публикувано на 19.07.19 в 08:18

Започва програмата за празника на Вършец

Програмата за "Празника на курорта, минералната вода и Балкана - Вършец 2019“ започва днес, 19 юли, с поредица от безплатни кинопрожекции. Тя ще продължи с различни сбития до 17 август, като Общината се е постарала да задоволи интересите на всички жители и гости на града, каза за Радио Видин кметът на курортния град Иван Лазаров : „Постарали..

публикувано на 19.07.19 в 07:40
МБАЛ

Отказаха регистрация на новото ръководство на болницата във Враца

Нередовни документи провалиха регистрацията в Търговския регистър на новото ръководство на Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" Враца. Заради съществени нарушения в предоставените формуляри, старото ръководство с изпълнителен директор Евгени Любенов и председател на съвета на директорите Цветанка Димова запазва позициите си...

публикувано на 18.07.19 в 22:00

Снимката на 18 юли 2019 година

До края на месец септември ще завършат дейностите по реконструкцията на Централната пешеходна зона във Видин. В този срок ще бъде монтирано видеонаблюдението, както и новото градско обзавеждане, съобщи пред журналисти ръководителят на обекта инж. Благой Андонов. Той обясни на какъв етап са строително-монтажните работи към момента. Деца от..

публикувано на 18.07.19 в 18:00

Дейвид Славчев вече не е директор на видинския театър

Дейвид Славчев е освободен от длъжността директор на Общински драматичен театър "Вида" във Видин. За временно изпълняващ длъжността отново е назначена Ирина Флорова - Капелова. В 6-месечен срок ще се проведе конкурс, каза кметът Огнян Ценков и обясни мотивите си за освобождаването на досегашния директор на театъра: "Освободих предишния..

публикувано на 18.07.19 в 17:56