С "Кулско мяшано" на Еньовден

Снимка: Радио Видин

Днес в Кула се проведе Третият фолклорен фестивал и конкурс за местен кулинарен специалитет "Кулско мяшано". Той се организира на хубавия и мистичен летен празник Еньовден от неформално сдружение на местни творци "Майсторителница Убавило", НЧ "Просвета 1882" – Кула  и Община Кула, с подкрепата на дарители. 


Главната идея на празника е представянето на един позабравен, но много характерен местен ритуал, а именно – приготвянето на кулски кулинарен специалитет по тайни семейни рецепти. Това е вкусното "кулско мяшано", което е дало начало на популярния идиоматичен израз в Кула – "нящо мяшано", което значи смесица, микс от различни качества, черти и детайли, които изобразяват пъстрия и многопластов кулски дух и бит.


"Мяшаното" е вид подправка – шарена сол, смес от сол с билки и други подправки, която всеки кулски домакин или домакиня приготвят по свой вкус и предпочитания, като освен задължителните съставки – сол, стрити червени чушки и чубрица, добавят и свои специални и уникални добавки – сминдух, мащерка, риган, кимион, суха целина или магданоз, смлени царевични зърна или орехови ядки и много други. Затова всяка смес е уникална.


Тази година в конкурса участваха 32 майстори на "мяшаното", а жури в състав: Виолета Вълчева, Ваньо Недков и Красимир Кънчев избраха най-добрите специалитети – 1 място: Магда Стоянова; 2 място – Румяна Ненчева, 3 място – Мариана Въткова, поощрителни награди: Изабела Братоева и Емилия Вълчева. Всички участници получиха грамоти и награди /кутии кафе и чай/ от спонсорите. Празникът се проведе на зелената морава край крепостта Кастра Мартис в Кула.


Подготвена бе и забавна програма за гостите с участието на самодейните състави към НЧ "Просвета 1882" – Кула, освен възможността да опитат кулинарния деликатес с парче домашно омесен хляб. Тя включва кулски песни, изпълнени от народния хор към читалището, кулски хора, възстановка на легенда от кулския край и др.Вижте още

Снимката на 17 октомври 2019 година

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 17:50

Ремонти затварят временно част от улица "Петропавловска" във Враца

Поради извършване на строително-ремонтни дейности на частен обект, на 18 октомври, от 08:00 ч. до 17:00 ч., ще бъде ограничено движението по ул. "Петропавловска", в участъка от кръстовището с бул. "Христо Ботев" до кръстовището с ул. "Казашка". Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в..

публикувано на 17.10.19 в 17:48

Община Видин спечели арбитражно дело за близо 8 млн. лева

Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата не е уважил искът на австрийско дружество срещу Община Видин. С решението на съда от 14 октомври са отхвърлени всички предявени искове в размер от близо 7 800 000 лева, а дружеството е осъдено да заплати на Община Видин почти 3 млн. лева и разноските по делото, съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 17.10.19 в 16:23

Откриха ремонтирания път до Цар Петрово (снимки)

Две пътни отсечки с обща дължина около 17 километра са напълно обновени във видинската община Кула. Те обслужват няколко села в обезлюдяващия граничен регион. Пътищата са четвъртокласни и бяха в много лошо състояние десетилетия наред. Строителите са положили нови пластове асфалт, възстановени и стабилизирани са банкетите, почистени и ремонтирани са..

публикувано на 17.10.19 в 15:25

Две секции за хора с увредено зрение или със затруднения в придвижването в Мездра

С решение на ОИК Мездра са определени две секции, в които ще имат право да гласуват избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването на изборите за общински съветници и кметове на 27.10.2019 година. Това са Секция №062700007 в Социалния комплекс /бившата сграда на АПК/ на ул. "Иван Вазов" №2 и секция 062700008 на ул. "Св...

публикувано на 17.10.19 в 15:20

Извънредно заседават общинските съветници в Мездра

Извънредно заседание на Общински съвет Мездра ще се проведе днес. В дневния  ред са 3 точки.  Ще бъде преразгледано Решение №764, касаещо ОУ "Васил Кънчов" село Моравица, което остана без утвърдени слети и маломерни паралелки. Включени са и д ве питания- относно р аботата на камерите за видеонаблюдение, ползването на общинска аудио и видео..

публикувано на 17.10.19 в 15:09
Д-р Николай Шарков /вляво/ представи Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата.

Кръгла маса за здравето на детските зъби се проведе във Видин

Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години бе представена на кръгла маса във Видин. Специално внимание бе обърнато на кампанията за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години, която се провежда в цялата страна. Около 4 000 деца от област Видин попадат в тази..

публикувано на 17.10.19 в 14:15