Литературният клуб в Мездра закри творческия си сезон

Снимка: Петко Котларски

С литературно четене представителите на литературен клуб "Хр.Ботев" при "Народно читалище "Просвета 1925-Мездра" закриха творческия си сезон на Архитектурен комплекс "Калето". Изненадата на днешната изява бяха младежите от театрално студио "Мелпомена" при Професионална гимназия "Ал.Константинов" гр.Мездра, които припомниха традицията и историята на Еньовден-християнската и езическата му част, ритуалите и значението им в живота на предците ни. "Малката буля" и Радослава заедно отидоха в мълчание да налеят и донесат "мълчана вода" в котлето и потопиха билките и пръстените за последващото представяне на обичая "Ладуване". Докато билките и накитите събираха магична сила в "мълчаната вода", Емилия Гарванска сладкодумно разказа за подобни традиции и обичаи в много народи от Европа и Азия и за специфичните ритуали в езическата част на Еньовден, като подчерта и лековитата сила на билките, набрани през нощта и сутринта рано на Еньовден. Малката буля извади китките и с помощта на момичетата от студио "Мелпомена", които прочетоха стародавни народни наричания и всяка необвързана жена научи какъв й е късметът, а останалите получиха китка билки, които да запазят за лечение през годината. Накрая имаше и четене на присъстващите творци. Литературното четене беше уважено от кмета на община Мездра инж. Генади Събков.Вижте още

Снимката на 20 юли 2019 година

Екоминистерството утвърди находища на минерална вода във Видин, Сланотрън и Градец. С друга заповед на министъра на околната среда са утвърдени експлоатационните ресурси за още две находища на минерална вода, които се намират на територията на Видин и село Градец. Избраха кой да оглави кожния център във Враца. Общинският съвет във Враца ще..

публикувано на 20.08.19 в 17:55

Във Видин се споразумяха за състава на Общинската избирателна комисия

Пълно съгласие за състава на Общинската избирателна комисия във Видин постигнаха участниците в проведените консултации, насрочени във връзка с п ровеждането на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.  В избирателната комисия ще влязат 13 представители на партиите , разпределени така: ПП ГЕРБ – 4 (председател и 3..

публикувано на 20.08.19 в 17:40

ЦИК ще определи председателя на Общинската избирателна комисия във Враца

Представителите на ГЕРБ и БСП във Враца не стигнаха до съгласие за това кой да е председател на Общинската избирателна комисия /ОИК/, за местните избори през октомври. Проведените, днес, консултации за определяне състава на избирателната комисия не решиха спора. По време на обсъждането участниците представиха предложенията за състава на комисията..

публикувано на 20.08.19 в 17:23

Започва проучване за изграждане на тунел под Петрохан

Договорът за изработването на прединвестиционно проучване за трасе по направлението Монтана – София, с тунел под Петрохан, бе подписан днес от  Георги Терзийски,  п редседател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“.  Обществената поръчка е възложена на Обединение "Петрохан 2019“, с участници "Трансконсулт 22" ООД и "Университет..

публикувано на 20.08.19 в 16:32

Екоминистерството утвърди находища на минерална вода във Видин, Сланотрън и Градец

Експлоатационните ресурси на находището на минерална вода в село Сланотрън са утвърдени със заповед на министъра на околната среда Нено Димов. Тази заповед е много важна, защото отваря възможност пред Общината да търси инвеститори, каза за Радио Видин преподавателят в Минно-геоложкия университет, съдействал за утвърждаването на находището - проф...

публикувано на 20.08.19 в 15:29
областна администрация

Започна прием на заявления за изплащане на обезщетение на собствениците на доброволно закланите прасета

На информационна среща между кметове и кметски наместници на населени места на територията от област Видин, попадащи в 20-километровата санитарна зона около индустриалните свинеферми, и експерти, ангажирани с епизоотичната обстановка бяха уточнени условията и реда за подпомагане на стопани, предприели мерки за почистване и дезинфекция при..

публикувано на 20.08.19 в 15:05

711 пътни нарушения за 7 дни във видинско

От 12 до 18 август, у нас и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL, бе проведена операция за контрол на скоростта на движение на моторните превозни средства, съобщиха от ОД на МВР-Видин. При проверките, извършени на територията на област Видин, за седем дни пътните полицаи установили общо 711..

публикувано на 20.08.19 в 11:30