Литературният клуб в Мездра закри творческия си сезон

Снимка: Петко Котларски

С литературно четене представителите на литературен клуб "Хр.Ботев" при "Народно читалище "Просвета 1925-Мездра" закриха творческия си сезон на Архитектурен комплекс "Калето". Изненадата на днешната изява бяха младежите от театрално студио "Мелпомена" при Професионална гимназия "Ал.Константинов" гр.Мездра, които припомниха традицията и историята на Еньовден-християнската и езическата му част, ритуалите и значението им в живота на предците ни. "Малката буля" и Радослава заедно отидоха в мълчание да налеят и донесат "мълчана вода" в котлето и потопиха билките и пръстените за последващото представяне на обичая "Ладуване". Докато билките и накитите събираха магична сила в "мълчаната вода", Емилия Гарванска сладкодумно разказа за подобни традиции и обичаи в много народи от Европа и Азия и за специфичните ритуали в езическата част на Еньовден, като подчерта и лековитата сила на билките, набрани през нощта и сутринта рано на Еньовден. Малката буля извади китките и с помощта на момичетата от студио "Мелпомена", които прочетоха стародавни народни наричания и всяка необвързана жена научи какъв й е късметът, а останалите получиха китка билки, които да запазят за лечение през годината. Накрая имаше и четене на присъстващите творци. Литературното четене беше уважено от кмета на община Мездра инж. Генади Събков.Вижте още

В Берковица честват 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков

На 22 октомври, от 17:30 часа, в Къща-музей "Иван Вазов" ще бъде представена книгата "През февруари при бащата на "Януари". Гостува авторът- журналистът и краевед от Лом Юлий Йорданов. Ще бъде подредена изложба от карикатури по произведения на Йордан Радичков и неговите герои в Къща-музей "Иван Вазов". На 23 октомври, от 17:30 часа, ще бъде открита..

публикувано на 21.10.19 в 14:18

В Лом обявиха наградите от Националния литературен конкурс "Яна Язова"

Журито присъди на Петя Янева от София първа награда за разказа "Когато дъждовните капки срещнат съдбата си". Втора награда получава Кристина Красимирова от село Сталийска Махала, община Лом, за разказа "Една звезда", а Мариела Йорданова от Карнобат е отличена с трета награда за разказа "Просто Милен".  Две са специалните награди за есета,..

публикувано на 21.10.19 в 12:10

Видин бе домакин на младежки обмен

Видин бе домакин на младежки обмен на тема "Младите хора и медиите", в рамките на който 42-ма младежи от 6 страни повишиха медийната си грамотност и умения за критично мислене. Домакин бе Сдружение "Видински фонд "Читалища", а гостите  - представители на организации от Турция, Италия, Северна Македония, Гърция и Хърватия. Младите хора изпълняваха..

публикувано на 21.10.19 в 09:19

Без бонуси от местни такси за инвеститор във Враца

Няма да бъдат опростени малко над 31 000 лева от такси, при стартирането на проекта за нов завод за каучукови изделия за автомобилостроенето във Враца. Това стана ясно на последната сесия на общинския съвет, където докладната бе оттеглена. По време на дебатите се разбра, че мнозинството не би одобрило подобно предложение. Общински съветници изразиха..

публикувано на 21.10.19 в 08:15

Младежи от община Ружинци подписаха трудови договори по проект

50 младежи на възраст до 29 години подписаха трудови договори по проект "Нова възможност за младежка дейност", на територията на община Ружинци. Благодарение на участието си в проекта младежите ще имат възможността да придобият професионален опит и практически умения чрез стажуване и обучение по специалността, за период от 6 месеца, с определен от..

публикувано на 20.10.19 в 14:10

Отбелязваме Световния ден за профилактика на йоддефицитните заболявания

Днешният 20 октомври е обявен за Световен ден за профилактика на йоддефицитните заболявания. Те са глобален проблем, който засяга над 1,5 млрд. души по света. България е част от балканския йоддефицитен район, тъй като голяма част от територията й е с намалено количество йод в почвата и водата, каза д-р Мариана Чавдарова , началник отдел "Държавен..

публикувано на 20.10.19 в 13:30

Продължават ремонтите на училища в община Лом

Продължават ремонтните дейности в ОУ "Константин Фотинов" в Лом. В момента се извършва вътрешен ремонт на сградата и се изгражда нов физкултурен салон. На учебното заведение ще бъдат доставени нови чинове, маси, интерактивни дъски и допълнително училищно оборудване за класните стаи. Продължаващият ремонт налага  учениците да продължат, както и..

публикувано на 20.10.19 в 13:00