Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 юни 2019 година

Пътят Видин-Ружинци
Снимка: Радио Видин

Внесен е проектът на Подробен устройствен план за участъка Видин-Ружинци за разглеждане и одобрение
в Министерството на регионалното развитие и благоустройство.
Средата на месец юли е индикативния срок за обявяване процедурата за избор на изпълнител. Това стана ясно на провелото се днес заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район, председателстван от Албена Георгиева - областен управител на област Видин.

Министерството на здравеопазването представя по региони проект за нова методика за заплащане на лекари и медицински персонал. Предлага се възнагражденията на медицинските специалисти да са в съотношение 1,7 към тези на санитарите, а на лекарите 2,2 към заплатите им.

Разпределението е справедливо, но не е приложимо, коментираха във видинската болница "Св. Петка", където преди дни професионалисти по здравни грижи протестираха ефективно.


Общественият транспорт на Враца ще бъде обновен на 100%.
Това стана ясно от провелото се заседание на Общинския съвет. Амортизираните превозни средства ще бъдат заменени от 9 нови тролейбуси и 13 нови електробуси. Стойността на безвъзмездната финансова помощ за общината е увеличена с 1 500 000 лева, като ще бъдат осигурени 26 000 000 лв. за реализирането на проекта. Предложението бе подкрепено от всички присъстващи в залата общински съветници. Финансирането ще дойде по Оперативна програма "Околна среда", съобщават от общинската администрация.

Серовъглеродът, който все още не е изкаран от производствената площадка на „Химко“ край Враца, влезе в дневния ред на сесията на общинския съвет във Враца. Темата постави Борислав Банчев от ДПС, според когото проблемът приличал на „втория Чернобил“. Съветникът постави серия от въпроси вместо полагащите се по правилник 2 питания.
 

В Белоградчик представиха дейностите по проекта "Изпълнение на мерки за повишаване енергийната ефективност на многофамилна жилищна сграда и на сграда публична общинска собственост за предоставяне на образователни и социални услуги в гр. Белоградчик".  Проектът е по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., Община Белоградчик вече е подписала Договор за безвъзмездна финансова помощ.


Две нови строителни площадки са разкрити в Кула. Ремонтират административната сграда в съседство на Общината и изграждат нов гробищен парк, обясни за Радио Видин кметът, Владимир Владимиров.


Община Видин започва от днес (25 юни) до четвъртък (27 юни) във вечерните часове да извършва аерозолни обработки срещу комари на територията на града и населените места по поречието на Дунав. Включена е дезинфекция на детски площадки, както и ларвицидна обработка.


Община Оряхово също започва наземно третиране срещу комари от днес 25 юни. Обработката ще обхване всички улици на населените места от общината и ще се извършва по график, както следва: Оряхово и Селановци по 2 дни, а останалите населени места по 1 ден, като след 14 дни ще се повтори отново по същия график.


Оранжев код за днес за интензивни краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки в област Враца обяви Националният институт по метеорология и хидрология. На места, в планинските райони, количествата валеж се очакват да достигнат 50-65 л кв./м.

Поради нестабилните метеорологични условия в страната през последните дни, Планинската спасителна служба при БЧК съветва всички любители на планината да избягват да предприемат преходи, особено във високите части.
От там препоръчват туристите да следят прогнозата за времето и да се съобразяват с нея при излизане в планината, да са добре екипирани, да спазват предварително уточнения маршрут и да носят в себе си заредени мобилни телефони.


Във връзка с предприемане на превантивни мерки за намаляване на последствията за населението при пожароопасен сезон 2019 г., в Козлодуй беше проведено заседание на Общинския щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия. Обсъдени бяха готовността на за действие, както и мерките за по-добра информираност на ползвателите на земеделски земи за техните задължения и отговорности.


Българските емигранти биха се върнали, но при три условия. Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се върнали едва 68 000.  


40 младежи от Видин и областта участват в дебат на тема "Младежката работа и младежките дейности в област Видин". Със своето участие в инициативата, младите хора повишават своите знания и умения като прилагат иновативни методи на работа, развиват потенциала си на младежки лидери и повишават своята информираност по обществено значими проблеми. Това обясни координаторът на инициативата, Мариета Гигова. Дейностите се изпълняват с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта и Министерството на младежта и спорта.


"Враца софтуер общество" провежда безплатни демо уроци. Занятията се провеждат по двете основни направления в курса - уеб програмиране с "php" и "java & android" технологии, каза за Радио ВИДИН Тонко Влахов координатор в сдружение "Враца софтуер общество".



Млади хора ще живеят 21 дни при семейства от три видинските села Синаговци, Кошава и Неговановци.
Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят. Престоят им в селата ще е три седмици- от 23 август до 15 септември. Желаещите да се включат в инициативата "Резиденция Баба" могат да кандидатстват до 30 юни.



Авторска фотоизложба "Лом - градът и реката" подрежда краеведа Иван Георгиев в Регионална Библиотека "Гео Милев" град Монтана. Последното за сезона културно събитие в библиотеката е посветено на Деня на река Дунав, който се чества на 29 юни, обясни авторът. Изложбата е изложена във фоайето на библиотеката и ще продължи 15 дни.



Дървена фигура на Свети Йоан Кръстител посреща хората, решили да запалят свещ в храма на Лопушанския манастир. Скулпурата е издялана от ствола на вековната секвоя, която бе отрязана, след като бе поразена от мълния. Нестандартната идея е на Иван Орлов. Фигурата е висока близо 5 метра и е издялана за 23 дни. От останалата част от секвоята майсторът ще издяла  разтворена книга със сюжет от Благовещение. 



Традиционният Белоградчишки панаир ще бъде открит в четвъртък от 19.00 часа,
съобщават от общинската администрация. В 19.10 часа ще започне концертът на Соринна Богомилова и Антонио Симеонов. След тях гостите на панаира ще весели духовият  оркестър от с. Бело поле. Неговата изява ще започне от 21.00ч.


На 29 юни в берковското село Гаганица ще се проведе международен фолклорен фестивал "Да запеем край река Златица". Началото е 9.30 часа.


С велопоход във Враца ще бъде отбелязан 26 юни Международният ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици. В събитието "НЕ на наркотиците“ ще се включат ученици, като стартът на проявата ще бъде даден пред сградата на местната администрация, от 10:00 часа. Шествието ще премине през главни пътни артерии в града, като след това участниците ще се отправят към прохода Вратцата. Велопоходът ще завърши на разклона за село Згориград, където ще бъде проведена лекция от експерти на Превантивно информационен център - Враца. Програмата предвижда и викторина с надгради. Събитието се организира от Превантивно - информационният център към Общински съвет по наркотични вещества - Враца, съвместно с клуб "Враца Велообщество" и Младежки център, с подкрепата на Община Враца.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30