Започва Белоградчишкият панаир

Снимка: Радио ВИДИН

От 19.00ч. днес е предвидено официалното откриване на традиционния Белоградчишки панаир. Кметът на общината Борис Николов ще поднесе кратко приветствие към гостите. Непосредствено след това от 19.10ч.  започва концерт на вокалните изпълнители Соринна Богомилова и Антонио Симеонов. След тях гостите на панаира ще весели духовият  оркестър от с. Бело поле. Неговата изява ще започне от 21.00ч. 

Местността, в която до скоро се провеждаше пранаирът, е наречена на него – "Панаирището". Разположена под центъра на града сред скалите, тя от над сто години е свидетел на този панаир. На огромната поляна от край време се е люлеело пъстро хоро, събрало жителите на града и околните села. Но както ни разказват свидетели например през 1923-24г. докато се вие хорото на сянка край гората, певец – циганин реди новела за трагична случка в съседно село. А в спомените си Райна Кацарова – Кудова е отбелязала как се променя обликът на панаира. Постепенно облечените в селски носии хора оредяват и през 1947г. все повече са с нови модерни за времето си дрехи. И днес панаирът си остава най – чаканото и многолюдно събитие не само за хората от Белоградчик, но и от съседните села. Разликата е, че я няма спонтанната музика. Но духът на празника е все така жив. А за втора година той ще се проведе на площад "Възраждане". 

Утре - 28 юни, музикалната програма ще започне в 19.00 часа с Концерт на ансъмбъл "Пъстрина" от гр. Монтана. От 21.00 часа за жителите и гостите концерт ще изнесе и Райко Кирилов.

Заповядайте на панаир и приятно и весело изкарване!


Вижте още

Снимката на 16 юли 2019 година

Започна евтаназиране на прасета в 3-километровата зона около Мизия , където в понеделник беше потвърдено наличието на огнище на Африканска чума по свинете. Динамична е обстановката, по отношение на африканската чума по свинете. Днес във Видин бе свикано заседание на областната епизоотична комисия. Големият проблем са прасетата в заден двор, каза д-р..

публикувано на 16.07.19 в 18:10

Нормално протича товаренето на серовъглерода във Враца

Властите си вършат работата и всеки е наясно какво е необходимо да прави, за да не се предизвиква нова истерия с транспортирането на серовъглерода – това стана ясно от изявление на комисар Николай Димитров. Шефът на пожарната във Враца коментира операцията с товаренето на 110 тона от химическото вещество, което започна в понеделник...

публикувано на 16.07.19 в 17:05

Заседание на пенсионерски клуб "Мадона"- Белоградчик

Пенсионерски клуб "Мадона" проведе разширено заседание, на което беше направен отчет на дейността през първата половина на годината. ”Чествахме първи март. В това число проведохме и Ден на самодееца. Направихме посещение и на Дома за хора с деменция в село Дъбравка, където също подарихме мартеници.” – докладва председателят Симеон..

публикувано на 16.07.19 в 16:33

Освежават библиотеката в Монтана

Козметичен ремонт извършват в библиотеката в Монтана. Пребоядисва се фоайето на първия етаж и стените на стълбището към втория етаж. Дейностите ще продължат десетина дни, съобщи за Радио ВИДИН Анелия Иванова-Тодорова, директор на институцията: "Искам да се извиня на всички жители и читатели на Монтана, че ще създадем неудобство в библиотеката...

публикувано на 16.07.19 в 15:30

Болницата в Бяла Слатина ще кандидатсва за нов асансьор

От нов асансьор има нужда Многопрофилната болница за активно лечение град Бяла Слатина. В лечебното заведение съществува асансьор, който е на повече 50 години и е достатъчно стар, каза за Радио ВИДИН Николай Димов управител на болницата: " Има нужда от модерни съоръжения работещи, които да създават удобство на лекуващите се хора, персонала и най-вече..

публикувано на 16.07.19 в 15:00

Започва авиационно пръскане срещу комари и на територията на Община Видин

От Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните информират, че на 17 юли 2019 г. ще се извършат инсектицидни обработки срещу комари на площи по поречието на река Дунав чрез авиационно третиране. Ще бъде обхваната ивица до 2 км. западно от сръбската граница до село Сомовит. Площите ще се..

публикувано на 16.07.19 в 14:42

Във Враца ще отбележат 182-та годишнина от рождението Левски

С тематична програма ще бъде отбелязана 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата– Васил Левски. Събитието ще се проведе на 18 юли, от 10:00 часа, пред паметника на Дякона, на площад "Левски". Специално за празничния ден, учениците от Иновативно основно училище "Васил Левски" ще изплетат цветна гирлянда. В инициативата..

публикувано на 16.07.19 в 14:38