Популяризират професия "войник" във Видин

Да станеш войник- алтернатива за работа сред младите хора

Снимка: Министерство на отбраната

Преди години, когато имаше задължителна казарма почти всички мъже минаваха през нея. Добри или лоши спомените остават. Както и уменията. Казармата и сега я има, но вече като професия войник. Една алтернатива за работа пред млади мъже и жени. На 28 юни във Видин ще се проведе кампанията "Бъди войник", която е организирана от Министерството на отбраната с цел популяризирането на тази професия. Ден преди кампанията във Видин пристигна заместник- началникът на отбраната генерал - лейтенант Димитър Илиев: 

"От своя старт досега събития за привличане на кандидати за военна служба са проведени в 16 града в България, както големи областни центрове, така и по-малки населени места. Статичният показ на военна техника, оръжие и оборудване се посещава от хиляди граждани, а стотици младежи са се информирали за възможностите за служба в Българската армия... Онова, което видяхме досега, е големият интерес към Българската армия и Въоръжените сили от страна на хора от всякакви възрасти. Много сме щастливи от това, че кампанията се посещава от много младежи. На практика ние създаваме условия те да се запознаят с особеностите на военната професия, да са информирани, да имат отношение към Българската армия и един ден да направят своя избор...Събитията от кампанията „Бъди войник“ във Видин ще започнат в 16.00 часа на 28 юни в Крайдунавския парк, където ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея със свои щандове ще участват Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Силите за специални операции, служба "Военна полиция", Националната гвардейска част и Централното военно окръжие..."

По време на информационната борса всеки ще може да получи информация за същността на службата на кадровите войници, за обявените свободни места, за предстоящите конкурси и начините на кандидатстване. Младите хора ще могат от първа ръка, директно от хората в униформа да научат какво представлява службата в различните видове въоръжени сили. По същото време, отново в Крайдунавския парк гражданите ще могат да видят военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски. Членовете на патриотичен клуб "Бдинци" ще се включат в събитието със своя експозиция на открити старинни оръжия. От 18.30 ч. пред паметника на Свободата в града ще започне концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Със свои изпълнения в него ще се включат мажоретният състав СУ"Св. Св. Кирил и Методий", ансамбълът за народни песни и танци "Дунав", изпълнители от клуба по спортни танци "Елит тим". Събитието се реализира с любезното съдействие на Община Видин.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев подчерта, че провеждането на кампанията "Бъди войник" е много важно в градове като Видин, където няма военно формирование и единствената възможност хората да видят отблизо Българската армия, е именно чрез организирането на подобни събития.

Майор Дамян Кушев, началник на видинското военно окръжие обясни каква точно е процедурата за кандидатстване:

"Може да се свържете с мен във военното окръжие или в отдела в общината. Прави се изпит по физическа подготовка, като се преценява по възрастта и пола какви ще са натоварванията. минава се и тест за интелигентност..."

Право да кандидатстват за професия войник имат мъже и жени от 18 да 28 години, като те сключват първоначален договор за 3 години.

Млади хора от Видин смятат, че професията войник е алтернатива за търсещите работа- чуйте звуковия файл.
 

Вижте още

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01