Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Клуб веселие" в село Ботево събира хората в делници и празници

| обновено на 28.06.19 в 16:30

Днес в "Добро утро, кмете", се отправяме към красивото врачанско селце Ботево. Намира се в община Хайредин на около 25 км южно от Оряхово. Разположено е върху полегат склон на левия бряг на река Бързина, на около половин километър западно от едноименния язовир. Районът тук е населяван от древни времена. Сегашното село е разположено върху културен пласт на антично тракийско селище. Тракийски могилен некропол е открит в лозята над селото, а друг и до пясъчната кариера до него.

СнимкаСегашното си име Ботево получава през 1956 година. Наречено е така на поета и революционер Христо Ботев. Когато той слязъл край Козлодуй и се отправил с четата си към Врачанския Балкан, пътят му минал недалеч от селото.

Това било в миналото, а как днес тече животът в това живописно селце, провери в анкета Недка Лилкова:

"Живеем нормално. Аз работя по програма към кметството и сега кося тревата в обществените площи. Иначе вкъщи си гледам градината. Засега е добре. Дъждовете не са пречка. Аз редовно си пръскам и лозето, и овошките. Проблеми няма... За младите  животът в града е по-добър. Там имат по-добра перспектива за развитие. Тук е по-добре пък от гледна точка на чиста природа и спокойствие... Преди в района имаше много лозя. Сега запустяха, защото няма кой да ги гледа. Старите хора, които ги гледаха вече са починали, а Снимкамладите са малко , пък и работата в лозята не ги привлича. А тук всичко вирее. Районът ни е добър за земеделие - и царевицата става хубава, и пиперът, и доматите- всичко. Стига само да се трудиш... На 73 години съм. В селото останахме малко хора и всеки кара кой доколкото може. Жена ми почина преди два месеца и аз останах сам. Трудно е за всичко. Децата са по Враца и Мездра и цялата работа чака мен. Сега съм дошъл да си взема хляба и отивам да почивам, за да набирам сила... Чушки, домати, лозе имам в двора. До преди пет дни имах и три кози. Продадох ги и приключих с животновъдството. Животът стана много тежък, а няма кой да ти помогне... Проблемът ни е, че няма автобус. Не можем да мръднем оттук. А в селото има предимно възрастни хора, на които им трябват и лекар, и лекарства. Сега кметицата с колата обслужва тези по-старите хора, но това не е работа. Така не се решава проблемът... Лекар имаме тук, но за спешните случаи е по-сложно. Линейките в болницата в Бяла Слатина са само две и обслужват района до Оряхово. Там мисля, че е останала една линейка, но няма пък болница... Магазинът работи само от 9 до 13 часа, защото след обяд няма хора. Идват, взимат си хляба и се прибират. Такъв е животът на село..."

Снимка"Животът в Ботево не е лек, но с общи усилия се справяме", обясни пред Недка Лилкова и кметският наместник Соня Ненкова:

"В селото живеят 50 човека, но през лятото ставаме повече. Преди години Ботево е имало повече от 980 жители, от които днес не са останали и 10 %. Младите са много малко, преобладават възрастните хора. Най-възрастният жител на селото е баба Параскева, която е родена през 1920 година, а най-младият е моята внучка, която е на 2 години и 4 месеца.  

В селото земята е плодородна, въздухът е чист, имаме гора, язовир, река- всичко необходимо за едно курортно селище. За съжаление обаче, хората ги няма вече.

Земеделието е основното препитание на останалите тук. Произвеждат се зеленчуци и плодове. Преди са се гледали и много животни, но сега хората вече са възрастни и все повече от тях се отказват от тази дейност.  
Снимка
Друг проблем е, че пощата отваря само два пъти в седмицата. А тук местните си плащат тока, водата, получават пенсиите си и правят абонаменти за вестници. Жителите ни може и да са възрастни, но живо се интересуват от това, какво се случва у нас и по света.

Често имаме и проблеми с електроподаването, защото електроразпределителното дружество не си поддържа изправна мрежата и при най-слабия вятър токът в селото спира. Проблем е, че нямаме обхват и на нито един мобилен оператор. Те всички претендират за 100 % изградена мрежа, но ако дойдат на място ще се убедят, че не е така. И още нещо- преминаващите през селото автомобили се движат с много висока скорост и даже говорихме с общинския кмет да се направи нещо за ограничаване на движението. Просто шофьорите си знаят, че тук няма много полиция и карат както си искат. Както казах, населението тук е възрастно, хората не виждат добре, не чуват и това бясно каране винаги Снимкасъздава предпоставки за инциденти.

Иначе хубаво е, че нямаме кражби, нямаме и проблеми с водата. Пътищата ни не са лоши, поддържат се. Клубът, където се събираме, сме го кръстили "Клуб веселие", за да можем и млади, и стари да се събираме тук и да празнуваме заедно. Заедно и решаваме проблемите си. Хора сме, познаваме се и знаем на кого, за какво да разчитаме..."

А защо врачанското село Ботево е извор на вдъхновение за един от живите класици на българския акварел и носител на орден "Златен век"- Сава Цоновски, какви възможности има за работа в него, има ли големи земеделски производители в района, как се поддържа гробищния парк - в звуковия файл.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00