53- тата "Гитариада" продължи традицията

9
Снимка: Фейсбук

И това лято съседният сръбски град Зайчар спази традицията- вече е в историята 53- тото издание на най- стария рок фестивал на балканите, "Гитариадата". Всяка година почитатели на рок музиката се събират в едно от източните сръбски градчета, чието население наброява около 40 000 души. След много трансформации през годините отново сърбите показаха, че умеят да опазват и уважават традициите. На сцената на сръбската "Гитариада" са свирили световни звезди като "Терапи", "Гуано Ейпс", "Саксън" "Юрая Хийп" и Били Айдъл. В началото на този година голямата новина беше, че 53- тата "Гитариада" ще бъде открита от легендите "Уайтснейк", но впоследствие организаторите смениха рязко курса и отново възвърнаха някогашния облик на фестивала- само рок групи от бивша Югославия. Заложиха на тази карта и спечелиха. Получи се уникален рок фестивал, съчетан с 23 мотосъбор на мотоклуб "Триумф от Зайчар и тока традицията бе продължена. През трите фестивални вечери на сцената на сръбската "Гитариада" се изявиха изпълнителите Джордже Давид, Влатко Стефановски, Ален Исламович и групите "С.А.Р.С.", "Гоблини", "Ван Гог", "Рибля чорба", "Атомско склонище", "Електрични оргазам" и други. В надпреварата за най- добра демо група на фестивала участваха 10 банди от различни сръбски градове. В крайна сметка големият победител на 53- тата "Гитариада" стана групата "Бендовер" от Белград. Тази година посетителите на фестивала бяха от всички краища на балканите. Дилян Борисов от Видин е за пореден път на "Гитариадата", за да види своите любимци от "Рибля чорба":

"Преди две години организацията беше перфектна, звукът също и се надявам, и сега да е така. Всичко опира до пари и мен лично отсъствието на "Уайтснейк" не ме притеснява."- каза Дилян Борисов.


Йована - 53 Гитариада ЗайчарТони Попиванов, от Видин също посети Зайчар, заради една от любимите си групи "Рибля Чорба", които преди време бяха обвинени от част от феновете си, че са участвали на митинг, в подкрепа на сръбски държавник и политик. Много от гостите на сръбската "Гитариада" направиха първата си крачка към фестивала именно тази година. Сред тях имаше и такива, които продават ръчно изработени сувенири, като спомен от събитието. Йована и нейният приятел също бяха част от тридневния купон в Зайчар. "За първи път сме тук- за първи път в Зайчар изобщо. Ние сме от Тръстеник и тук е много хубаво. Може би имахме малко по- големи очаквания, но и така е много хубаво. За сега сме доволни. Знаехме, че трябва тук да бъдат Уайтснейк и малко сме разочаровани, че това не е така. Ние също обичаме сръбския рок и затова мисля, че Уайтснейк все пак трябваше да бъдат тук, а не в Белград."- сподели Йована.
Доверието на публиката на 53- тата "Гитариада" спечели група "Инфузия" от Братунац, в състав братята Джордже и Мирко Остоич, съответно китара и вокал, и барабани, и техният баща- Райко Остоич, бас китара и вокал.

"Борим се за победата и това е нормално. Що се отнася до публиката харесва ми каква е тяхната реакция. Доста идоли имаме- що се отнася до нашата рок сцена- досто ценим "Ю група", имат доста песни, които харесваме, като например песента им "Одлазим". Също така харесваме и "Морнар" и "Чудна шума". Нямаме никакво музикално училище, а всички сме самоуки и всичко от дома. Различаваме се от нашите връстнициу но приятелите са много добре настроени към нас и непрекъснато ни промотират. Никога не сме имали несъгласия с приятелите си за това което правим, като музика. В училище е същото. Имаме вече записани два диска, но все още нямаме издаден нито един. що се отнася до текстовете и музиката, когато говорим за баща и два сина сто на сто не можем да кажем кой е главния автор на песните ни."- разказаха музикантите от група "Инфузия".

Ален Исламович - 53 Гитариада Зайчар
Звездата на рок сцената от бивша Югославия Ален Исламович бе едно от имената, които направиха запомнящо се участие на Гитариадата в Зайчар това лято. С Ален се срещнахме бекстейдж, минути след неговото представяне на фестивала: "Бая се потрудихме, свирехме добре, жестоко, здраво и публиката го оцени. Видяхте, че започнаха да пеят с нас тези стари хубави песни. Представихме и някои нови песни и видях, че хората добре дишат на тези песни, трябва да мине и малко време да ги преслушат и да купят албумът, който вече е в продажба и се казва "Тайно". Име още доста нови песни, които ще представяме тепърва на концертите, които набързо подготвяме и в Белград, и в Нови сад. На всичките си концерти ще представяме постепенно и новите си песни."- каза Ален Исламович.
Сръбският фестивал "Гитариада" това лято съвпадна и с 23- ия мото събор на мотоклуб "Триумф", а за събитието бяха дошли и доста  представители на мото обществото на българския Северозапад. Разговарях с един от тях, чийто прякор е "Булдога", от Враца.

"На светлинни години сме от тях. Перфектна организация от страна на сърбите- хората ни хранят в къмпинг зоната. Бирата им е хубава и съм много доволен. Миналата година не успяхме да дойдем с моторите, защото дъждът щеше да ни удави, но сега сме с моторите."

На 53- тата "Гитариада" срещнах приятели и от Сърбия, но един от тях присъства винаги на това събитие- това е Иван Цачевич от Ниш, който е китарист и също има своя рок група. Иван говори перфектно български език и с него се срещнахме на входа на фестивала в съботната вечер.

"Първото ми идване беше на 37- та "Гитариада". Чувствам се много добре тук, защото хората са много готини. Трябваше Уайтснейк да свирят тук, защото повече хора щяха да дойдат и фестивалът щеше да се популяризира още повече."- сподели Иван Цачевич

Още един от верните фенове на сръбския рок също беше в Зайчар, пристигайки от толкова коментирания концерт на Уайтснейк в Белград, на който проливен дъжд бе прекъснал събитието. Борислав Павлов е от великотърновския регион на страната ни, но от години живее и работи в София и не пропуска концертите на сръбски рок групи. След уникалното представяне на "Рибля чорба" в петъчната вечер дойде време и за съботния лайв, когато на сцената се качиха още едни легенди на бившата вече Югославска рок сцена - хърватската банда "Атомско склонище". Минути след като те слязоха от сцената успях да се срещна с бас китариста и един от основателите на групата Бруно Лангер- легенда, която даде своя скромен автограф за предаването "Рок общество" по радио Видин. След тридневната оспорвана битка наградата на журито за най- добра демо банда бе присъдена на група "Бендовер" от Белград. А за нас- феновете на сръбската "Гитариада" останаха хубавите спомени за качествени звук и светлина, вкусни плескавици и пенлива бира, както и надеждата за още по- добри емоции на следващото 54- то издание на традиционния Зайчарски фестивал.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40