Работливи ли са младите хора в България

Снимка: БГНЕС

Преди дни излезе поредната статистика, според която у нас неработещите млади хора са 22%, докато в Европа те са средно 12%. Разликата е доста сериозна. Унизителна ли е работата и безсмислено ли е учението, според тях? 

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че ако през 70-те един млад човек не работи, би умрял от глад, то днес сравнително безоблачното му "съществуване на търтей" е абсолютно възможно. Факт е, че основният проблем с безработицата е специфичен за по-малките населени места. Ето защо буди недоумение липсата на желание на младите и способни хора от тези региони да се възползват от възможностите, които им се предлагат. Според официалната статистика на Евростат всеки шести младеж между 20 и 34 година не е работил или учил през 2018 година. Това прави армия на безработните от около 1 500 000 души, коментира Жоро Александров:

"У нас младежите и девойките са на едно от първите места в ЕС - всеки пети млад човек нито учи, нито работи. Повече от България са нехранимайковците в Италия- 28.9% и Гърция- 26.8%. На другия полюс са в Швеция, Холандия, Люксембург и Малта, където всеки 10 млад човек не е заинтересован. По данни от трудовата борса във Враца броят на безработните младежи в общините Враца и Криводол през май е бил 301. Без постоянни доходи са младежите без специалност. Едва 18 млади предприемачи са подписали договори по процедурата "Насърчаване на предприемачеството". Бенефициенти са нови фирми, които ще изпълняват дейност на територията на община Враца."- допълни Жоро Александров.

Защо за младите е унизително да работиш, а да учиш е безсмислено? Много младежи след завършването на средното си образование решават да се реализират самостоятелно, като голяма част от тях вземат абсолютно самостоятелно своите решения. Някои се плашат от това да променят своето местоживеене, а други пък се впускат в приключения и предизвикателства, които им предлагат по- големите градове на страната или чужбина. Има и такива, които избират родните си места и въпреки сравнително по- ниските трудови възнаграждения остават да живеят там където са техните семейства. Александър Венциславов е млад човек от Видин, който се занимава с музика и днес свири в рок група. Опитал е предизвикателствата на столицата преди година, но отново е решил да се завърне в родния си град Видин.

"На 24 години съм и свиря като бас китарист и вокал в една местна група. Ако си дадеш година почивка, след завършването е едно, но ако в продължение на няколко години не си открил пътя си, не е правилно и трябва да поработиш над това нещо"- смята Александър Венциславов

Днес много млади хора са нискоквалифицирани и като такива могат да полагат само нискоквалифициран труд. У нас, а и навсякъде, той е по- нископлатен. Те обаче очакват да взимат като бармани, шофьори и общи работници толкова, колкото взима един програмист, инженер или енергитик. Срещу тези свои претенции те нямат какво да предложат, но въпреки това не виждат в позицията си нищо нелогично или смущаващо. Сами са избрали да бъдат нискоквалифицирани, но настояват, че държавата им е длъжна да им осигури стандарт като на хората, инвестирали в себе си години усилия. Потърсихме за коментар Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България:

"Рано или късно младите се сблъскват фронтално с реалността на пазара на труда. Ако те наистина искат да имат по- високи доходи, не е трудно това да се случи ... Този процес се наблюдава и то особено в по-малките населени места"- каза Елеонора Негулова и допълни:

"У родителите съществува т.нар. "синдром на приетата вина". Когато тези родители са взели решението да работят навън и много от тях не е ясно дали и кога ще се върнат обратно тук, по този начин те смятат, че компенсаторно покриват своето чувство за вина пред децата си."

Допълнителен стимул за философията "няма да им работя за 600 лева" е фактът, че те продължават да бъдат издържани от родителите си. Много са случаите на емигрирали майки и бащи, които пращат пари на своите 25- 30 годишни "деца" и в това "децата" отново не виждат нищо смущаващо. Разговарях с Кирил Коцев, активен млад човек от Лом, който в момента живее и работи в родния си град:

"В Лом живея вече 10 години, след като се прибрах отново и смея да кажа, че имам познати, които не са работили и един час на трудов договор. И понеже вече няма накъде, тези хора предприемат някакъв вариант да емигрират"- сподели Кирил Коцев.

Ощетена ли е в крайна сметка днес българската икономика от този проблем? Вероятно всички ние бъркаме някъде във възпитанието на новите поколения, но при всички положения този феномен вреди сериозно на всички замесени в него. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52