Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетесата Ирена Цветкова: Осъдена съм не само да пиша, но и да обичам

Снимка: Радио Видин
Днес в нашия северозападен "Калейдоскоп" гостува поетесата Ирена Цветкова. Поводът за нейното идване във Видин е представяне на поредната ѝ стихосбирка "Присъда: Любов".  Усмихната и лъчезарна, по детски радваща се на нашата среща - такава видях Ирена. Тя живее в Плевен. Родена е в близкото градче Тръстеник. След завършване на средното си образование в руската гимназия в град Плевен, продължава да учи предучилищна и начална училищна педагогика във ВТУ "Свети Свети Кирил и Методий". Започва работа като детски учител и продължава да работи тази професия, която ѝ е на сърце. От дете пише. Създава стихотворения, есета, статии. Издава две поетични книги "Невидими сълзи" и "Обречени души". Членува в дружеството на писателите в град Плевен.


Детството
"Детството  остава незабравими спомени и следа завинаги, до сетния ни дъх. В това малко спокойно градче Тръстеник съм се родила, живяла и учила до 7 клас. Ходех на кръжок по изобразително изкуство, участвах в естрадно-сатиричен състав, пеех в групи за народни песни, за туристически песни, за руски песни. Много хубави и топли преживявания имам от семейните празници, събирахме се около трапезата. Баба и дядо бяха любители на старата градска песен. Беше много приятно и задушевно. Играехме много игри навън, на ластик, на фунийки, на жуменка. На днешните деца като че ли им липсва това движение на въздух. Аз бях щастливо дете, тъй като ме обгрижваха не само любящи майка и баща, но и двама дядовци и две баби. Те ме научиха на стриктност, на отговорност, да бъда добра. Тази топлина и този усет към красивото са ми дадени от моя баща и аз съм му благодарна."


Училището

"Аз бях много стриктна ученичка, много пишех, ходех в библиотеките.  Като ученичка съм ходила три пъти в СССР. Два пъти на лагер и един път с моята майка, която беше спечелила една литературна награда. Пазя прекрасни спомени от този лагер с невероятна атмосфера с хиляди деца. Силата ми беше в българския език и литературата.  Към педагогиката се насочих съвсем случайно, исках да следвам журналистика, но не можаха да се осъществят нещата. Записах педагогика в колежа в Плевен. Благодарение на това, че завърших, аз успях да намеря професионалното си поприще. Защото днес разбирам, поезията ми е в кръвта, но с нея не може да се живее. В последната година се случи щастливото събитие - забременях и впоследствие родих моята прекрасна дъщеря Флоранс, която много обичам и е смисълът на живота ми. Съхранила съм детството в мен със сигурност. "


Работата с деца
"Стремя се да съхраня златната среда. Да имат децата респект към мен като учител, но същевременно да не чувстват страх, а да ме чувстват като приятел. Децата дават много топлина, дават заряд, който те мотивира да работиш с желание. Децата са много крехки и когато се подхожда към тях по-грубо, това остава лоша следа в емоционален план, а учителите са хората, които са най-близко до децата след семейната среда. "


Творчеството

"40 години писане, като напоследък пиша почти всеки ден. Писането на поезия е нещо, което ме зарежда положително, изважда ме от сивото ежедневие, спасява ме от проблемите. Пиша за удоволствие, но пиша и от вътрешна потребност, която ме изгаря буквално. Пиша на всякакви теми, по всяко време. Може да съм в градския транспорт, на улицата, вкъщи. Музата ме връхлита и аз сътворявам стихотворения за 10-15 минути. Сякаш някой ми ги диктува. Първата книга "Невидими сълзи" посветих на моя любим татко, Цветко. Той беше голям естет, илюстрациите в книгата са негово дело. При мен желанието да пиша идва като малка искра и се разпалва до буен огън. Релаксирам чрез поезията. "


Животните
"До ден днешен имам котенца вкъщи, грижа се за бездомни кучета, намирала съм много домове за тях, лекувала съм, ваксинирала съм, храня, обезпаразитявам, с каквото мога помагам. За мен животните са в много случаи по-добронамерени от някои хора. Книгата "Обречени души" е издадена през 2017 г в нея намериха място  стихотворения по действителни случаи на животинки в България, починали или малтретирани. Тема, която ме вълнува и до ден днешен. Поводът за тази книга беше случаят с кученцето Мима от град Дряново, на което садист отряза 4-те лапички. Тази книга събуди голям интерес сред хората, които обичат животните. "


Присъда: Любов

"Това е новата ми рожба в книжно тяло, всеки човек според мен е осъден да обича. Аз не виждам нищо странно в това да не сме безразлични и забързани. Може да се обърнем встрани и да подадем ръка. Относно книгата - аз мисля, че съм осъдена не само да пиша, но и да обичам, защото така съм възпитана, това е до възпитание, до ген, до ценностна система. Животът е миг, който ние трябва да изживеем пълноценно, по начин, по който ни прави удовлетворени и щастливи. Важното за мен е да живея достоен живот, да си лягам спокойна, когато залезът ме докосне."


Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00