Колко време работим и достатъчно ли почиваме

Снимка: Радио Видин

Анализи, изготвени от експертите на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ показват, че близо 40% от работещите у нас хора, полагат извънреден труд, без това да им се заплаща или компенсира. Проверки на Главната инспекция по труда сочат масово разпространение на сумираното изчисляване на работното време в материалните сектори. Това води до заобикаляне на норми, свързани с ограничаването и отчитането на извънредния труд, нарушаване на общите изисквания за междуседмичната почивка и правата на определени групи работници. Липсата на достатъчна правна регулация при този нетипичен начин на отчитане на работното време го е превърнала в инструмент за организация на работното време и в "универсална" врата, чрез която "законно", се заобикалят режими, свързани с организацията на работното време, почивките, полагането на извънреден труд и неговото заплащане, нарушаване на стандартите за организация на личния и връзката му с трудовия живот на хората. В България 41% от работниците казват, че работното време не съответства на семейните им и социални ангажименти. Данните бяха представен на дискусия, организирана от КНСБ на тема "Работно време, извънреден труд и сумирано изчисляване на работното време. Работно време и време, посветено на личния живот и семейството". На какво се дължи този висок процент на заетост ? Потърсихме Вероника Ценова, експерт към Регионалният съвет на синдиката във Враца.

"Работното време и времето, посветено на личния живот и семейството е твърде дебалансирано при нас в България. Времето е нещо, изключително ценно, както отбеляза и нашият президент Пламен Димитров. От твърде много време цената на нощния труд е обидно ниска- 25 стотинки на час е абсолютно нищо. Имао предложение от страна на КНСБ тя да стане поне 1 лев, защото знаем много добре, че хората, които са обвързани с нощния труд като лекари, полицаи и пожарникари са хората, които осигуряват нашето спокойствие."- коментира Вероника Ценова.

Времето все не ни достига. В днешния динамичен свят границите между работа и работно място се размиват, смятат от Синдиката. Въпросът с дигиталния труд и работата през платформи остава висящ във въздуха и все по-неясен, каза на форума президентът на КНСБ Пламен Димитров. Какво е работното време на видинчани? Полагат ли извънреден труд и как им се заплаща. Имат ли време работещите за личен живот? Отговорите на тези въпроси потърси в анкетата Йорданка Петрова:

"Естествено, че ми се налага да работя извънредно- ако има някакви срокове да се спазват. При нас този труд се заплаща, но аз по принцип не съм доволна от заплащането изобщо. Все пак като ни обръщат внимание, че полагаме извънреден труд и го оценяват това пак е някакъв фактор ... Аз съм държавен служител и извънредния труд ми се заплаща. Нямам, обаче никакво време за личен живот и социални контакти."- споделиха видинчани.

В петък служители на МВР протестираха на професионалния си празник и настояха за увеличение на нощния труд. Протестът им бе подкрепен от от Конфедерацията на труда "Подкрепа" и Българския лекарски съюз. Сега полицаите получават по 25 стотинки на час, когато имат нощни смени, полагат и извънреден труд. За смените и работното време на органите на реда разговаряхме с Емилиян Недялков, областен председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР във Видин. 

"В момента се работи с Конфедерацията на труда "Подкрепа", с Българския лекарски съюз, както и със синдикалната организация на специалистите по здравни грижи, тъй като това са хората, засегнати най- много от нощния труд. Определена е минимална цена на нощния труд и ние засега, в рамките на МВР не можем да се преборим без да излизаме на протест явно, а само с разговори. Извънредният труд в определени сфери има допустими граници, в които той може да се положи."- обясни Емилиян Недялков. Полицаите нямат претенции към неговия начин за плащане в системата.

Медицинските сестри, които работят в болниците, също полагат нощен труд. От 4 месеца специалистите по здравни грижи от видинската болница протестират с искане за достойно заплащане на положения труд. Два поредни дни имаше организирани протести на граждани, които се обявиха за запазване на отделенията в здравното заведение. На тези протести присъстваха и медицински специалисти:

"Нощният труд ни е платен по 50 стотинки на час, то е просто подигравка с нашия труд. Ние искаме увеличение по принцип на нашия труд, защото както през нощта, така и през деня се работи ... Как да сме доволни. Знаете ли как в интензивен сектор се изкарва едно нощно дежурство? Нощно време си сам и трябва да реагираш на момента, много ни е трудно ... Няма особен наплив да работят при такива условия, наистина е изключително унизително."- коментираха медици от Видин.

Българите са най-неудовлетворени от работното си време и баланса между лично и служебно време, в сравнение с другите нации в Европейския съюз. Това стана ясно още от изследването на КНСБ за работното време.  Ще бъде ли в крайна сметка организирано по- добре работното време, отпуските и почивките на трудещите си в България- предстои да разберем.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01

Симеон Пенев - вицешампион по сумо

Симеон Пенев от СК "Чавдар 2015" стана вицешампион на европейското първенство по сумо в Унгария . Четирима от белослатинския клуб бяха включени в националния отбор на България. И четирите момчета доказаха класата си в първенството на Стария континент. Симеон Пенев заслужи сребърния медал при юношите до 16 години. Денис Рушидов и Симеон Пенев станаха..

публикувано на 03.10.19 в 16:01