Колко време работим и достатъчно ли почиваме

Снимка: Радио Видин

Анализи, изготвени от експертите на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ показват, че близо 40% от работещите у нас хора, полагат извънреден труд, без това да им се заплаща или компенсира. Проверки на Главната инспекция по труда сочат масово разпространение на сумираното изчисляване на работното време в материалните сектори. Това води до заобикаляне на норми, свързани с ограничаването и отчитането на извънредния труд, нарушаване на общите изисквания за междуседмичната почивка и правата на определени групи работници. Липсата на достатъчна правна регулация при този нетипичен начин на отчитане на работното време го е превърнала в инструмент за организация на работното време и в "универсална" врата, чрез която "законно", се заобикалят режими, свързани с организацията на работното време, почивките, полагането на извънреден труд и неговото заплащане, нарушаване на стандартите за организация на личния и връзката му с трудовия живот на хората. В България 41% от работниците казват, че работното време не съответства на семейните им и социални ангажименти. Данните бяха представен на дискусия, организирана от КНСБ на тема "Работно време, извънреден труд и сумирано изчисляване на работното време. Работно време и време, посветено на личния живот и семейството". На какво се дължи този висок процент на заетост ? Потърсихме Вероника Ценова, експерт към Регионалният съвет на синдиката във Враца.

"Работното време и времето, посветено на личния живот и семейството е твърде дебалансирано при нас в България. Времето е нещо, изключително ценно, както отбеляза и нашият президент Пламен Димитров. От твърде много време цената на нощния труд е обидно ниска- 25 стотинки на час е абсолютно нищо. Имао предложение от страна на КНСБ тя да стане поне 1 лев, защото знаем много добре, че хората, които са обвързани с нощния труд като лекари, полицаи и пожарникари са хората, които осигуряват нашето спокойствие."- коментира Вероника Ценова.

Времето все не ни достига. В днешния динамичен свят границите между работа и работно място се размиват, смятат от Синдиката. Въпросът с дигиталния труд и работата през платформи остава висящ във въздуха и все по-неясен, каза на форума президентът на КНСБ Пламен Димитров. Какво е работното време на видинчани? Полагат ли извънреден труд и как им се заплаща. Имат ли време работещите за личен живот? Отговорите на тези въпроси потърси в анкетата Йорданка Петрова:

"Естествено, че ми се налага да работя извънредно- ако има някакви срокове да се спазват. При нас този труд се заплаща, но аз по принцип не съм доволна от заплащането изобщо. Все пак като ни обръщат внимание, че полагаме извънреден труд и го оценяват това пак е някакъв фактор ... Аз съм държавен служител и извънредния труд ми се заплаща. Нямам, обаче никакво време за личен живот и социални контакти."- споделиха видинчани.

В петък служители на МВР протестираха на професионалния си празник и настояха за увеличение на нощния труд. Протестът им бе подкрепен от от Конфедерацията на труда "Подкрепа" и Българския лекарски съюз. Сега полицаите получават по 25 стотинки на час, когато имат нощни смени, полагат и извънреден труд. За смените и работното време на органите на реда разговаряхме с Емилиян Недялков, областен председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР във Видин. 

"В момента се работи с Конфедерацията на труда "Подкрепа", с Българския лекарски съюз, както и със синдикалната организация на специалистите по здравни грижи, тъй като това са хората, засегнати най- много от нощния труд. Определена е минимална цена на нощния труд и ние засега, в рамките на МВР не можем да се преборим без да излизаме на протест явно, а само с разговори. Извънредният труд в определени сфери има допустими граници, в които той може да се положи."- обясни Емилиян Недялков. Полицаите нямат претенции към неговия начин за плащане в системата.

Медицинските сестри, които работят в болниците, също полагат нощен труд. От 4 месеца специалистите по здравни грижи от видинската болница протестират с искане за достойно заплащане на положения труд. Два поредни дни имаше организирани протести на граждани, които се обявиха за запазване на отделенията в здравното заведение. На тези протести присъстваха и медицински специалисти:

"Нощният труд ни е платен по 50 стотинки на час, то е просто подигравка с нашия труд. Ние искаме увеличение по принцип на нашия труд, защото както през нощта, така и през деня се работи ... Как да сме доволни. Знаете ли как в интензивен сектор се изкарва едно нощно дежурство? Нощно време си сам и трябва да реагираш на момента, много ни е трудно ... Няма особен наплив да работят при такива условия, наистина е изключително унизително."- коментираха медици от Видин.

Българите са най-неудовлетворени от работното си време и баланса между лично и служебно време, в сравнение с другите нации в Европейския съюз. Това стана ясно още от изследването на КНСБ за работното време.  Ще бъде ли в крайна сметка организирано по- добре работното време, отпуските и почивките на трудещите си в България- предстои да разберем.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Готови ли сме за новия здравноосигурителен модел?

Преди дни Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи предложението на екипа си за нов здравноосигурителен модел по време на кръгла маса в НДК, посветена на състоянието на системата на здравеопазването в България. Новият здравен модел предвижда частни каси и основен медицински пакет по договаряне. Пациентите ще доплащат за дейностите извън..

публикувано на 18.07.19 в 11:49

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни..

публикувано на 17.07.19 в 13:06

За и против машинното гласуване на местните избори

У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на..

публикувано на 16.07.19 в 13:00

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци. "Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова . "Нашият..

публикувано на 15.07.19 в 14:06

Пазарът на имоти във Видин бележи спад през лятото

По-слаб се очаква да бъде пазарът на имоти във Видин през летния сезон в сравнение с миналото лято и с началото на тази година. Липсват купувачи и не се обявяват много имоти за продан - констатира брокерът Нина Каменова: "Най-често купуваните имоти са двустайните панелни и двустайните тухлени апартаменти, тъй като те отговарят на..

публикувано на 14.07.19 в 08:10

Панаири, панаири....някога и сега

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол..

публикувано на 11.07.19 в 12:07

Подобрява ли се бизнес средата в Северозапада

Преди дни столицата бе домакин на конференция на тема "Как да преодолеем икономическите неравенства между регионите в България и да създадем по-добра бизнес среда". Конференцията "Бизнесът и регионите" бе организирана от списание "Икономист" и Българската стопанска камара. В нея участваха министри, кметове, икономисти и представители на бизнеса...

публикувано на 10.07.19 в 12:18