Подобрява ли се бизнес средата в Северозапада

3
Снимка: Радио Видин

Преди дни столицата бе домакин на конференция на тема "Как да преодолеем икономическите неравенства между регионите в България и да създадем по-добра бизнес среда". Конференцията "Бизнесът и регионите" бе организирана от списание "Икономист" и Българската стопанска камара. В нея участваха министри, кметове, икономисти и представители на бизнеса. Регионалното неравенство и малките и средни предприятия, като гръбнак на икономиката, са двете доминиращи тeзи в икономическите дебати у нас- това заяви  председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. За него обаче неравенството е шанс и възможност, а не драма. Той подчерта, че големите фирми поддържат живи регионите като даде за пример затварянето на "Химко", което е нанесло съкрушителен удар над Враца и региона. Големите фирми създават бизнес за множество по- малки, обясни Радосвет Радев и даде за пример "Кремиковци", след чието затваряне около 500 по- малки фирми са загубили основния си контрагент и повечето от тях са изчезнали напълно. Един от модераторите на проведената конференция бе Боян Рашев, представител на консултантска компания у нас, която помага на бизнеса и институциите да управляват въздействието си върху околната среда и общностите, като запазва икономическата си рентабилност:

"Не случайно в Северозападна България ние нямаме клиент и не съм стъпвал там по работа. Причината да нямаме клиенти е, че няма значим голям бизнес в този регион. Като изключим АЕЦ "Козлодуй" аз за друга по- голяма фирма не се сещам."- обясни Боян Рашев.

Пет пъти е разликата между най-слабо и най-силно развитите региони по брутен вътрешен продукт на глава от населението. Добре че няма статистика на общинско ниво, защото ножицата на неравенството ще се окаже още по-голяма, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на форума. Според него България в момента е във фазата на "фините настройки" в регионалната си политика. На конференцията присъства и един от представителите на бизнеса от Северозападна България- Диана Върганова, собственик на фирма за електроника във Враца:

"Както виждате на Монтана въобще не им пречи, че са в Северозапада- там бизнесът си върви, хората си имат кмет. Враца от три години и ние някак си имаме кмет и също сме тръгнали някак си, лека- полека да се оправяме. Докато местните органи не почнат да работят, нищо не може да ни спаси."- коментира Диана Върганова

Като една от основните пречки пред регионалното развитие вицепремиерът Томислав Дончев вижда липсата на междинно звено между общините и централната власт. Не става дума за създаване на нови администрации, а за развитие на капацитет за планиране и инвестиции на местно ниво, което обхваща територията на 2- 3 или повече области. Виновна ли е държавата за създадените през годините икономически неравенства между регионите- това попитахме Иван Велков, медиатор на конференцията и член на Управителния съвет на Българската стопанска камара:

"Не може държавата и то абстрактно, наречена "държава", да само и единствено виновна за липсата на резултати на мотивация. Мисля, че големият дефицит на перспективи в Северозапада е отчасти, вследствие на няколко фактора. От една страна това е така и не случилата се реална децентрализация, която да позволи на местни общности, градски управи и на общини да търсят все пак някаква възможност за развитие и то да даде, поне временно и краткосрочно някакъв тласък на някои дейности."- каза Иван Велков, член на Управителния съвет на Българската стопанска камара

Общините непрекъснато искат евро парите да генерират икономически растеж. В тази връзка, в момента с 1,6 млрд. лева по Оперативна програма "Региони в растеж" се обновяват 36 града, в които по различни проекти работят стотици фирми, съобщи от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която също участва в конференцията. За настоящия програмен период по програмата са осигурени и 369 млн. лева, които заедно с допълнително привлечен ресурс във Фонда на фондовете стигат 585 млн. лв., с които се осигуряват ниско лихвени кредити. Досега са одобрени 10 проекта за 33 млн. лева, сред които за реконструкция на синагогата във Видин, за градската зона на Плевен и други. Нужно ли е, обаче градът да е голям, за да предлага високи доходи на жителите си?

Пламен Христов, Команд ЕООД, Видин
Видинска фирма от години се налага на европейския и световен пазар с роботизираните системи, които произвежда. Сред стоките за масово потребление, които предлага предприятието са изключително качествените автоматизирани камини за отопление. Разговаряхме със собственика на фирмата Пламен Христов"Ние работим, предимно за износ и не сме зависими от българския пазар. Това е в основата на нашата дейност. Единственото и най- тежко нещо, което съпътства развитието на нашия регион, това е липсата на комуникация. Нямаме изградена инфраструктура, нямаме абсолютно нищо, което да доведе чужд инвеститор тук."- коментира Пламен Христов.Преди дни президентът на Република България Румен Радев се завърна от посещение в Китай. Като член на Управителния съвет на Българската стопанска камара Иван Велков, медиатор на конференцията също бе част от българската група. Според него можем много да се поучим от Китай, по отношение на предлаганите възможности пред представителите на бизнеса. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01

Симеон Пенев - вицешампион по сумо

Симеон Пенев от СК "Чавдар 2015" стана вицешампион на европейското първенство по сумо в Унгария . Четирима от белослатинския клуб бяха включени в националния отбор на България. И четирите момчета доказаха класата си в първенството на Стария континент. Симеон Пенев заслужи сребърния медал при юношите до 16 години. Денис Рушидов и Симеон Пенев станаха..

публикувано на 03.10.19 в 16:01