Подобрява ли се бизнес средата в Северозапада

3
Снимка: Радио Видин

Преди дни столицата бе домакин на конференция на тема "Как да преодолеем икономическите неравенства между регионите в България и да създадем по-добра бизнес среда". Конференцията "Бизнесът и регионите" бе организирана от списание "Икономист" и Българската стопанска камара. В нея участваха министри, кметове, икономисти и представители на бизнеса. Регионалното неравенство и малките и средни предприятия, като гръбнак на икономиката, са двете доминиращи тeзи в икономическите дебати у нас- това заяви  председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. За него обаче неравенството е шанс и възможност, а не драма. Той подчерта, че големите фирми поддържат живи регионите като даде за пример затварянето на "Химко", което е нанесло съкрушителен удар над Враца и региона. Големите фирми създават бизнес за множество по- малки, обясни Радосвет Радев и даде за пример "Кремиковци", след чието затваряне около 500 по- малки фирми са загубили основния си контрагент и повечето от тях са изчезнали напълно. Един от модераторите на проведената конференция бе Боян Рашев, представител на консултантска компания у нас, която помага на бизнеса и институциите да управляват въздействието си върху околната среда и общностите, като запазва икономическата си рентабилност:

"Не случайно в Северозападна България ние нямаме клиент и не съм стъпвал там по работа. Причината да нямаме клиенти е, че няма значим голям бизнес в този регион. Като изключим АЕЦ "Козлодуй" аз за друга по- голяма фирма не се сещам."- обясни Боян Рашев.

Пет пъти е разликата между най-слабо и най-силно развитите региони по брутен вътрешен продукт на глава от населението. Добре че няма статистика на общинско ниво, защото ножицата на неравенството ще се окаже още по-голяма, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на форума. Според него България в момента е във фазата на "фините настройки" в регионалната си политика. На конференцията присъства и един от представителите на бизнеса от Северозападна България- Диана Върганова, собственик на фирма за електроника във Враца:

"Както виждате на Монтана въобще не им пречи, че са в Северозапада- там бизнесът си върви, хората си имат кмет. Враца от три години и ние някак си имаме кмет и също сме тръгнали някак си, лека- полека да се оправяме. Докато местните органи не почнат да работят, нищо не може да ни спаси."- коментира Диана Върганова

Като една от основните пречки пред регионалното развитие вицепремиерът Томислав Дончев вижда липсата на междинно звено между общините и централната власт. Не става дума за създаване на нови администрации, а за развитие на капацитет за планиране и инвестиции на местно ниво, което обхваща територията на 2- 3 или повече области. Виновна ли е държавата за създадените през годините икономически неравенства между регионите- това попитахме Иван Велков, медиатор на конференцията и член на Управителния съвет на Българската стопанска камара:

"Не може държавата и то абстрактно, наречена "държава", да само и единствено виновна за липсата на резултати на мотивация. Мисля, че големият дефицит на перспективи в Северозапада е отчасти, вследствие на няколко фактора. От една страна това е така и не случилата се реална децентрализация, която да позволи на местни общности, градски управи и на общини да търсят все пак някаква възможност за развитие и то да даде, поне временно и краткосрочно някакъв тласък на някои дейности."- каза Иван Велков, член на Управителния съвет на Българската стопанска камара

Общините непрекъснато искат евро парите да генерират икономически растеж. В тази връзка, в момента с 1,6 млрд. лева по Оперативна програма "Региони в растеж" се обновяват 36 града, в които по различни проекти работят стотици фирми, съобщи от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която също участва в конференцията. За настоящия програмен период по програмата са осигурени и 369 млн. лева, които заедно с допълнително привлечен ресурс във Фонда на фондовете стигат 585 млн. лв., с които се осигуряват ниско лихвени кредити. Досега са одобрени 10 проекта за 33 млн. лева, сред които за реконструкция на синагогата във Видин, за градската зона на Плевен и други. Нужно ли е, обаче градът да е голям, за да предлага високи доходи на жителите си?

Пламен Христов, Команд ЕООД, Видин
Видинска фирма от години се налага на европейския и световен пазар с роботизираните системи, които произвежда. Сред стоките за масово потребление, които предлага предприятието са изключително качествените автоматизирани камини за отопление. Разговаряхме със собственика на фирмата Пламен Христов"Ние работим, предимно за износ и не сме зависими от българския пазар. Това е в основата на нашата дейност. Единственото и най- тежко нещо, което съпътства развитието на нашия регион, това е липсата на комуникация. Нямаме изградена инфраструктура, нямаме абсолютно нищо, което да доведе чужд инвеститор тук."- коментира Пламен Христов.Преди дни президентът на Република България Румен Радев се завърна от посещение в Китай. Като член на Управителния съвет на Българската стопанска камара Иван Велков, медиатор на конференцията също бе част от българската група. Според него можем много да се поучим от Китай, по отношение на предлаганите възможности пред представителите на бизнеса. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Готови ли сме за новия здравноосигурителен модел?

Преди дни Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи предложението на екипа си за нов здравноосигурителен модел по време на кръгла маса в НДК, посветена на състоянието на системата на здравеопазването в България. Новият здравен модел предвижда частни каси и основен медицински пакет по договаряне. Пациентите ще доплащат за дейностите извън..

публикувано на 18.07.19 в 11:49

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни..

публикувано на 17.07.19 в 13:06

За и против машинното гласуване на местните избори

У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на..

публикувано на 16.07.19 в 13:00

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци. "Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова . "Нашият..

публикувано на 15.07.19 в 14:06

Пазарът на имоти във Видин бележи спад през лятото

По-слаб се очаква да бъде пазарът на имоти във Видин през летния сезон в сравнение с миналото лято и с началото на тази година. Липсват купувачи и не се обявяват много имоти за продан - констатира брокерът Нина Каменова: "Най-често купуваните имоти са двустайните панелни и двустайните тухлени апартаменти, тъй като те отговарят на..

публикувано на 14.07.19 в 08:10

Панаири, панаири....някога и сега

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол..

публикувано на 11.07.19 в 12:07

Нужна е спешна помощ за видинската болница

Търси се решение на кадровия проблем във видинската   болница. Сред лекарите и медицинските специалисти в МБАЛ "Св.Петка" има такива, които са в пенсионна възраст, а над сто от работещите обявиха, че са готови да напуснат, заради ниските възнаграждения. Днес във Видин се провежда и заседание на Общинския съвет заради състоянието на..

публикувано на 09.07.19 в 16:15